Kako izabrati osnovnu školu za dete

Kako izabrati osnovnu školu za deteOvo pitanje sebi postavi svaki roditelj. Odabir osnovne škole u mnogome zavisi od samog deteta i kreira ga kao ličnost. Zato posvetite bar par meseci donošenju ove odluke i ne zaboravite da će vaše dete tu provesti narednih 8 godina.

1) Lokacija tj blizina osnovne škole treba da bude jedna od osnovnih faktora u odabiru. Međutim, posavetujte se sa roditeljima i decom iz komšiluka, školskim pedagozima, itd.

2) Bezbednost škole predstavlja jedno od najbitnijih pitanja. Obratite pažnju na čuvare, ogradu, kapiju, itd.

3) Higijena je podjednako važna. Obiđite kantinu tj školsku kuhinju i toalete.

4) Van školske aktivnosti koje određena škola nudi uskladite sa interesovanjima svoga deteta. Danas postoje muzičke škole u sklopu osnovnih škola, aktivnosti kao što su časovi glume, plesa, veština, sportskih treninga, itd. U školama daju ponudu raličitih sekcija kao što su likovna, muzička, literalna.

5) Ukoliko radite puno radno vreme a kući nema ko da se brine o detetu, potraži školu sa produženim tj. celodnevnim boravkom. Ovo dodatno vreme deci služi da se bolje upoznaju i druže. Takođe dete će uz pomoć dežurnih nastavnika uraditi i svoj domaći, čime će vama ostati više vremena kući za zajedničke aktivnosti.

6) Uzmite u obzir da različite škole imaju drugačiju ponudu stranih jezika i da u nekim školama postoje eksperimentalna odeljenja koja imaju drugačiji nastavni program, npr nude dvojezičnu nastavu ili veći fond časova iz određenih predmeta.

7) Kada izbor svedete na uži krug, odvojte jedno prepodne i obiđite škole. Posmatrajte decu za vreme odmora, atmosferu koja vlada u školi i način ophođenja nastavnika. Zakažite i razgovor sa školskim pedagogom koji vam treba biti na raspolaganju za sve nedoumice.

Napomene:

– Uključite i svoje dete u ovaj izbor ali ipak vi odlučujete.

– Ne dozvolite da iskustva sa komšijskom decom ili decom prijatelja pokolebaju vašu odluku. Pažljivo razmotrite sve prethodne savete jer u ovom izboru greške skoro da nisu dozvoljene.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.