Kakopedija > Obrazovanje i društvo > Osnovna škola > Kako pripremiti decu za školu

Kako pripremiti decu za školu

Priprema dece za školuDa li je već došlo do toga? Priprema dece za školu je vrlo ozbiljan i zahtevan posao kome se morate posvetiti i odvjiti svoje vreme za to. Pomognite vašem detetu da prebrodi one početničke strahove uz par jednostavnih koraka:

1) Pripremite dete psihički nekoliko nedelja pre dana njegovog stvarnog polaska (ukoliko je u pitanju prvi polazak u školu ili polazak u novu školu, sa pripremom počnite što je ranije moguće). Ukoliko do sada niste, poćnite da praktikujete ranije buđenje deteta i naložite mu da ide u krevet ranije svake večeri kako bi ga pripremili za tempo koji ga očekuje tokom školske godine.

2) Krenite u kupovinu stvari za školu sa svakim detetom ponaosob. Učinite da to bude posebna kupovina. Naravno, pokušaćete da se pridržavate vašeg budžeta, ali i da uštedite nešto novca za kupovinu nekih drugih stvari time što ćete, na primer, koristiti ranac koji je korišćen i prošle godine, a taj ćete novac iskoristiti za kupovinu najnovijih svezaka sa likovima crtanih junaka).

3) Odvojite vreme da sa svakim detetom ponaosob pregledate svu postojeću i ranije kupljenu garderobu, i donesete odluku o tome koju odeću još mogu da nose a koju ne, pre nego što odete u veliku kupovinu odeće za novu školsku godinu.

4) Ukoliko je u pitanju nova školska godina ili potpuno nova škola, obiđite školu par nedelja pre početka nastave. Obiđite školske učionicu, kantinu i toalete.

5) Ukoliko se vaše dete vozi autobusom, vidite koja autobuska linija vozi do škole i par puta se vozite istom autobuskom linijom kako bi se dete naviklo. Ako će do škole ići pešaka, vidite koja je najbliža ruta i prošetajte zajedno.

6) Pomognite detetu da prebrodi nervozu i tremu ukazujući mu na pozitivne strane novog razreda ili škole. Obzirom da je vaše dete sada zrelije i starije, privilegujte ga dajući mu, primera radi, ključeve od kuće.

7) Proslavite veliki dan. Organizujte izlazak na večeru ili poklonite detetu neki simboličan poklon veče uoči njegovog polaska u školu.

Napomena:

Priprema deteta za polazak u školu zahteva dosta pažnje sa vaše strane kao roditelja zato maximalno predano pristupite tome.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 2,50

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Mile Jovančić
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.