Kako koristiti saunu

Kako koristiti saunuOdlučili ste da se malo opustite i odete u saunu a ne znate kako je pravilno koristiti? U današnje vreme sve je više wellness i spa centara i raznih programa u koje je često uključeno i korišćenje saune kao jednog sjajnog vida opuštanja.

Kako koristiti saunu?

1) Pre samog odlaska u saunu vrlo je bitno da se adekvatno pripremite i opremite za to. Izbegavajte da u saunu idete pod uticajem alkohola ili odmah po završenom obroku, jer vam to može bespotrebno otežati disanje. Ako spa tretmane tj u ovom slučaju korišćenje saune zakazujete unapred, trudite se da budete tačni i pre ulaska u saunu obavezno skinite sav nakit, šminku i ostalo što bi moglo stvoriti probleme.
Takođe, poželjno je da neposredno pred ulazak u saunu, istuširate, uklonite sve nečistoće sa tela i dobro se obrišete. Što vam je koža suvlja, više ćete se znojiti tj efekat saune će biti veći.

2) Kada napravite dobru pripremu, sada je konačno i vreme za ulazak u saunu. Taj prvi ulazak u saunu bi obično trebao da traje između 10 i 15 minuta. Ako ste prvi put, naravno preporučuje se manje zadržavanje od 5 do maximalnih 10 minuta, da bi se navikli na saunu.
Kada uđete u saunu udobno se smestite, sedite i fokusirajte se na pozitivne misli i na izbacivanje svega negativnog iz sebe. Dva minuta pred izlazak preporučuje se da ustanete i budete malo u uspravnom položaju i polako se pripremite za izlazak.

3) Kada izađete iz saune, nikako ne bi trebalo da se odmah tuširate hladnom vodom, već sačekajte bar nekoliko minuta i onda idite pod tuš. Podesite vodu da ne bude previše hladna, veća samo prijatno osvežavajuća, da ne traumirali svoj organizam. Ukoliko imate osećaj da ste dehidrirali slobodno konzumirajte nešto osvežavajuće, najbolja bi bilo obična voda.

Ako planirate da se ponovo vratite u saunu, gledajte da to ne bude odmah nakon nekoliko minuta nego sačekajte da prođe 10-15 minuta do sledećeg povratka. Takođe, ako planirate povratak, nemojte koristiti nikakve kupke i ostala pomagala za pranje tela pod tušem. Maximalni broj ulazaka u saunu tokom jednog boravka je do 3 puta, a osobama koje prvi put posećuju ne bi se preporučilo više od jednog ulaska dok se ne priviknu.

4) Kada završite sa ulascima u saunu, možete zatražiti neke dodatne tretmane opuštanja, kao što su razne vrste masaže ili hidriranje lica i celog tela.

Napomena:

– Ukoliko osetite bilo kakve tegobe, obavezno se odmah obratite terapeutu ili nekom od zaposlenih.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Milanković

Avatar photo
Sport je moja inspiracija u životu. Radim kao fitnes instruktor i nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.