Kako uštedeti gorivo prilikom vožnje

Gorivo stalno poskupljuje, pa je svaka ušteda važna. Na svaki litar uštedjenog goriva vi smanjujete svoje troškove.

stednja goriva

Kako uštedeti gorivo prilikom vožnje

  1. Način vožnje:
    Vožnja koja se zasniva na stalnom pritiskanju gasa i kočnice izaziva veliku potrošnju goriva čak i kod malih i štedljivih automobila. Smirenom vožnjom štedite gorivo, a i neke drugo komponente kao što su gume, kočnice, kvačilo…
  2. Start-stop sistem:
    Ovaj sistem imaju savremeni automobili, što im omogućava da u gradskoj vožnji smanje potrošnju za 2,3%. Najmanje goriva se troši prilikom stajanja u mestu, jer je motor najmanje opterećen.
  3. Klima uredjaji:
    Korišćenja klime u automobilu može da izazove povećanje potrošnje goriva čak za 25%, dakle ako želite da uštedite zaboravite na klimu.
  4. Sporije na autoputu:
    Pri vožnji na autoputu možete uštedeti znatnu količinu goriva ako spustite brzinu na 90km/h. Istraživanja su pokazala da trošite oko 20%manje goriva nego pri brzini od 90km/h u odnosu na 120km/h.
  5. Ispravan motor:
    Ukoliko motor nije ispravan automobil troši više nego u normalnim okolnostima, tako da se potrudite da svoj motor dovedete u ispravno stanje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

MIlan Krstic

2 komentari

  1. Avatar photo

    secam se dok sam bila mala,tata je smanjivao potrosnju goriva tako sto je vozio na *ler*.

  2. Potrošnja goriva će se smanjiti i kada se ređe uključuje ventilator na hladnjaku. Uključenje ventilatora je znak da se motor pregreva ili je blizu pregrebanja. Uzroci mogu biti razni, a to su: nepotrebno dodavanje gasa, zečepljeno saće od hladnjaka, neispravat termostat hladnjaka i prljav motor. Otklonite ove uzroke pa se neće uključivati ventilator hladnjaka, ili će to biti vrlo retko. Kad se uključuje ovaj ventilator, smanjiće se kapacitet akumulatora, pa će automatika pokrenuti punjenje akumulatora. Kad se aktivira dopunjavanje akumulatora opet dolazi do grejanja motora, jer se geterator (dinamo ili alternator) ponaša u motoru kao kočnica, i dodatno opterećuje motor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *