Kako uštedeti gorivo

U vreme kada ekonomska kriza Ušteda goriva još uvek nije popustila, jako je bitno naći načine kako uštedeti gorivo. Na uštedu goriva možete delovati na jako puno različitih načina, počev od održavanja tehničke ispravnosti vozila pa sve do toga kada i kako ćete sipati gorivo u rezervoar. Pored svega toga, bitno je i da prilagodite vaš način vožnje i korišćenja sopstvenog automobila.

Kako možete uštedeti gorivo?

1) Tehnička ispravnost automobila. Jako je bitno da vaš automobil redovno servisirate i održavate sve bitne elemente u ispravnom stanju. Veliki uticaj na smanjenje potrošnje ima kompresija, bregasta osovina, sauh, svećice i pritisak u pneumaticima. Zato se potrudite da pogotovo te stvari držite pod kontrolom, ispravne i po propisima. Tako ne samo što ćete uštedeti na gorivu, već ćete i produžiti životni vek vašeg automobila.

2) Motor. Pre nego što startujete motor automobila obavezno proverite da svi uređaji budu ugašeni. Zatim upalite auto, sačekajte nekoliko sekundi i polako krenite postepeno dodavajući gas. Imajte u vidu da je motoru potrebno neko vreme da dostigne radnu temperaturu, zato nemojte naglo dodavati gas, jer bi takvim postupkom i povećali potrošnju goriva.

3) Stepen prenosa. I ovome trebate voditi računa. Uvek se trudite da broj obrtaja držite u nekoj optimalnoj granici. Ukoliko on znatno opadne odmah prebacite u manji stepen prenosa. Takođe, ako broj obrtaja raste, prebacite u veći stepen prenosa i tako izbegnite povećanje potrošnje. Kod benzinca već na 2.000 obrtaja možete slobodno prebaciti u veći stepen prenosa.

4) Teret. Pravilo kaže da što je auto lakši to automatski i manje troši. Zato se potrudite da sve nepotrebne stvari izbacite i tako olakšate vaš automobil a samim tim i uštedite na gorivu.

5) Pomoć prijatelja. Ne, ne radi se o kvizu milioner :) Već vam savetujemo da popričate sa vašim prijateljima, komšijom ili rođakom pa ponekad uskladite zajedničke odlaske na posao. Tako možete iskombinovati da jedan dan idete vašim kolima, a sledeći dan njegovim. Tako ćete biti na uštedi i vi, a i vaš prijatelj / komšija.

6) Način vožnje. Gde da idete krenite na vreme, po mogućstvu i malo ranije. Time ćete isljučiti mogućnost da negde jurite i vozite brzo čime bi ugrozili i vašu sigurnost a i povećali potrošnju goriva. Pored toga, pametno vozite na nizbrdicama i uzbrdicama i nemojte bespotrebno siliti papučicu gasa kada to nije neophodno.

7) Sipanje goriva. Za ovi trik možda većina vas i zna, ali nije ga loše pomenuti. Najbolje ga je sipati kasno u noć ili u rane jutarnje sate kada je temperatura zemlje najniža pa je i gustina goriva veća što će rezultirati punijim rezervoarom i manji procenat će ispariti. Savetujemo vam da ako imate mogućnosti, gorivo uvek sipate kada je vaš rezervoar do pola pun.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

Jedan komentar

  1. Veoma koristan clanak, s tim sto postoji jos dosta nacina kako da se smanji potrosnja goriva u toku voznje, smanjti otpor vazduga, ne narusavati aerodinamiku vozila itd :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *