Kako prodati polovni automobil: za otpad ili novi vlasnik?

Kada se razmišlja o kupovini automobila, gotovo uvek je tema i to kako iskoristiti stari, korišćeni automobil, u svrhu popunjavnja budžeta i olakšavanja nove kupovine. Bitno je postaviti se objektivno pri proceni sopstvenog automobila, kako bi se izbegla preduga prodaja starog automobila i kako bi se izvukao maksimum iz njega. Jako je važno znati da li su ti stari automobili spremni za otpad ili je ok prodati ga novom vlasniku.

kako prodati polovni automobil

Polovni automobili su veoma širok pojam, koji se često koristi za najrazličitije vrste automobila. Najčešće su to već voženi automobili ili oni koji se nalaze u nečijem vlasništvu. Bilo da su u pitanju automobili korišćeni svega mesec dana, ili da su u pitanju stari automobili koji su već dugo voženi, sa znatnim oštećenjima i manama, svi ti automobili su zapravo polovni. Kada se odlučujete za novo vozilo, dobro razmislite šta imate „u svom dvorištu“ i da li je realno zahtevati određenu sumu novca za vaš stari automobil koji će nekom drugom praviti probleme, ili je realnija opcija otkup polovnih automobila za auto otpad. Ovo su neki aspekti koji mogu pomoći da odlučite šta je bolja opcija za Vas.

Objektivno sagledajte prednosti i mane svog automobila

Prvi korak u odlučivanju da li je Vaš automobil za auto otpad, ili biste želeli da ga otkupi novi vlasnik koji će ga voziti još neki period, jeste da objektivno sagledate sve prednosti i mane koje vaš automobil poseduje. Istina je, nekada ljudi budu zaslepljeni činjenicom da je u pitanju njihov auto, i da on ne može biti toliko loš, da vredi „samo“ onoliko koliko potencijalni kupci nude za njega. Ipak, nekada se dešava da cena zaista jeste realna.

Nekada je automobil u lošijem stanju nego što sam izgled pokazuje, pa se vlasnik nada da će moći da izvuče nešto više novca nego što bi auto zaista vredeo. Sve je to u redu, trgovina automobilima izgleda tako, međutim treba postaviti na pravi način stvari i biti objektivan kada je u pitanju sopstveni auto. Da li Vas je automobil dobro služio do tog trenutka, kakva je pouzdanost auta, kakva je estetika automobila, koliko ste uložili u sam automobil do sada, i to ne samo za popravke koje su nužne, jer bez njih auto ne bi ni mogao da radi, već sve ono što ste uložili u dodatnu opremu i sređivanje. Uz naravno, razgraničavanje šta je zapravo uloženo za dobrobit, a šta isključivo kao esencijalna potreba automobila. Tek kada sagledate sve mane i prednosti, kao i uložen novac, možete dobiti osnovni uvid u to, koliko vaš auto zaista vredi, odnosno koliko je realna ponuda za vaš polovni automobil.

Naravno, nismo ni pomenuli opciju da je u pitanu havarisani automobil ili kako se na engleskom kaže „totalled car“, tada zaista nema potrebe ni razmišljati o mogućnostima, jer teško da bi ga neko i kupio, a troškovi za sređivanje nikada ne bi mogli da se povrate. Tada je auto otpad jedino rešenje.

Auto otpad može doneti veću zaradu za otkup automobila

Pre nego što kupite novi automobil, a nakon što ste realno procenili vrednost svog automobila, kako kroz uložen novac, tako i kroz njegove performanse, i nakon što ste ponudili svoj auto kupcima, proverite koliko zapravo mozete dobiti za svoj auto uz otkup polovnih automobila za otpad, pošto su cene koje nude auto otpadi, nekada neuporedivo više nego što možete izvući ako prodate automobil novom vlasniku. Nekada su ponude koje nude kupci automobila prosto preniske, a nekada su realne, u svakom slučaju cene koje nude potencijalni kupci su diktirane:

  • Ličnim novčanim mogućnostima kupca;
  • Realnom procenom vašeg automobila;
  • Pokušajem cenkanja, da se barem malo snizi cena;
  • Velikom željom da kupe baš vaš model automobila;

Ono što je dobra stvar i velika prednost za otkup automobila za auto otpad i možda reciklažu, jeste manjak „sentimentalnosti“ i ličnih želja koje omogućavaju da se realno sagleda vrednost vašeg automobila u svrhe auto otpada i reciklaže, pri čemu nema nema potrebe za proverom performansi i mogućnosti automobila. Takođe, ukoliko vaš automobil već dugo vremena stoji u garaži, ili je još „gore“ negaražiran, i ako smatrate da se uopšte ne isplati registrovati ga i ulagati više u njega da biste podigli cenu običnom kupcu, i time eventualno iznivelisali troškove ulaganja i dobitak od prodaje, pravo rešenje jeste prodati polovni automobil auto otpadu. Auto otpad ne bira marku, ne bira godište automobila, nije mu bitno da li je vozilo registrovano, te neće iziskivati nižu cenu, i još jedna pogodnost, dolazi „na noge“ po auto.

Kada je stiska da se automobil proda, i u slučaju da nije u dobrom stanju, auto otpad može biti dobro rešenje za vaš stari polovni automobil, ili havarisano vozilo.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *