Kako pripremiti gips za zidanje (doziranje i mešanje)

Gips je kalcijum sulfat dobijen dehidratacijom gipsanog vodenog rastvora, a proizvodi se u prahu. U dodiru s vodom, fizičko-hemijska reakcija dovodi do brze kristalizacije i očvršćavanja smese.

Gips postoji u više oblika, koji se razlikuju prema stepenu finoće (od gipsa za najfinija modelovanja, do zidarskog gipsa za grubu obradu) kao i prema brzini očvršćavanja.

Gips koji se brzo steže upotrebićemo, na primer, za montiranje pregradnih zidova od gipsanih ploča, dok ćemo gips koji sadrži dodatke koji usporavaju očvršćavanje koristiti za fine premaze površine.

priprema i doziranje gipsa

Priprema gipsa

Mešanje gipsa se ostvaruje u tri etape.

Naspite najpre vodu, zatim dodajte gipsani prah rastresajući ga, mešajući sve vreme smesu odmerenim kretnjama. Ostavite ga par minuta da stoji, a na osnovu zagrevanja i zgušnjavanja smese znaćete da je gips spreman za vezivanje.

Gips uvek pripremajte u malim količinama neposredno pre upotrebe i brzo ga nanosite.

Krajnja čvrstina gipsa delom zavisi i od količine vode s kojom je pomešan.

Doziranje gipsa

Zapremina dobijene smese odgovara približno zapremini vode + gipsa.

Gustina gipsa
Voda
Gips
Laki gips
1
1,25
Normalni gips
1
1,75
Gusti gips
1
2,25

Mešanje gipsa

  1. Uzmite čistu posudu. Naspite u nju željenu količinu vode.
  2. Rastresite gipsani prah po površini vode.  Naspite čitavu količinu gipsa i pažljivo mešajte dok se masa ne ujednači.
  3. Lagano mešajte gipsanu masu par minuta mistrijom dok ne osetite da se zgušnjava.
  4. Brzo nanosite gips.

Mrtvi gips

Nikada nemojte dodavati ni vodu ni gipsani prah smesi koja je počela da se stvrdnjava. Takvim postupkom se obično „ubija“ semsa, odnosno postaje gušća i gubi vezivna svojstva.

Za vreme pripreme morate precizno dozirate gips.

Ako vam dobijena gustina ne odgovara, ne pokušavajte da je poboljšate; bacite smesu pre nego sasvim otvrdne i napravite novu promenivši razmeru sastojaka.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *