Kako napraviti elektromagnetni puls

Različiti načini na koje možete dizajnirati uređaj koji proizvodi elektromagnetni puls stekli su popularnost među elektroničarima entuzijastima. Kada znate pravilan način na koji možete proizvesti elektromagnetni puls, u svojim rukama ćete imati uređaj koji može na bezbedan i efektivan način onesposobiti bilo koji elektronski uređaj u određenom radijusu. Iako upotreba ovakvog uređaja sa sobom nosi rizik nenamernog uništavanja elektronske opreme u malom dometu, on može biti korišćen za namerno onesposobljavanje uređaja kako bi se obezbedila sigurnost ličnih i poverljivih podataka. U daljem tekstu slede instrukcije za stvaranje elektromagnetnog pulsa sa destruktivnim dometom od par metara. Rad sa naizmeničnom strujom može biti veoma opasan, pristupite izradi samo ako imate iskustva.
Elektromagnetni puls

Kako napraviti elektromagnetni puls

  1. Namotajte bakarnu žicu oko gvozdene cevi. Gvozdena cev je obično najbolji izbor za stvaranje moćnog elektromagneta. Gvožđe će uvećati domet elektromagnetnog pulsa. Ako želite slabiji puls, koristite cev koja nije napravljena od metala. Veličina bakarne žice će takođe igrati veliku ulogu prilikom određivanja snage elektromagnetnog pulsa. Deblja žica će generisati jači puls. Vodite računa o tome da je žica čvrsto okomotana oko cevi. Žica treba da bude namotana čitavom dužinom cevi kako bi se stvorio snažan elektromagnetni puls.
  2. Nabavite kondenzator koji ćete povezati sa kalemom. Kondenzator možete naručiti ili jednostavno možete rasturiti neki električni uređaj koji nije ispravan. Potreban vam je elektrolitski kondenzator kapacitivnosti između 80 i 160 mikrofarada. Može se koristiti i prekidač koji je povezan na izvor naizmenične struje (ovo se ne preporučuje početnicima, nepravilno izvođenje može imati za posledicu ozbiljne povrede ili čak fatalan ishod).
  3. Povežite kondezator sa kalemom. Kada uzemljite kalem, povežite dva kraja namotaja sa kondenzatorom. Kada povežete sve na napajanje, kondenzator će kontrolisati puls. Elektricitet iz kondenzatora će teći kroz kalem u kratkim nabojima i na taj način će se stvarati puls koji onesposobljava elektroniku u malom dometu. Kao izvor napajanja možete korisititi i baterije. Najbolje bi bilo da uređaj testirate na nekom jeftinom elektronskom uređaju, kao što je npr. kalkulator.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *