Kako se seku i savijaju bakarne cevi

Cevi za snabdevanje vodom kućnih uređaja izrađuju se u raznim materijalima. Nekada je olovo bilo sveprisutno, a danas je njegova upotreba zabranjena zbog ljudskog zdravlja. Inoks, aluminijum i staklo imaju specifičnu namenu; galvanizovani čelik je u načelu rezervisan za velike instalacije. Plastične materije (pogodne za pitku vodu) poslednjih godina su se veoma razvile, ali bakar ostaje najprisutniji materijal.

Zato je važno dobro poznavati bakar da bi mogao mudro da se obradi i izvedu željeni priključci i popravke. Prednost bakra je u tome što je gibak i lep materijal koji se lako seče i savija.

Dva oblika bakra

Bakar se prodaje u dva oblika: kao kovani i kao kaljeni bakar. Kovani metal je obrađivan (iskivan, istezan, itd.) ispod temperature kaljenja da bi postao otporniji. Kaljeni bakar je metal koji je ponovo zagrevan da bi mu se dali bolji tehnički kvaliteti.

Cev od kovanog (istezanog) bakra. Prodaje se u čvrstim šipkama dugim 4 ili 5 metara. U velikim specijalizovanim prodavnicama možete ga pronaći u šipkama od 1 metra. Namena ovog bakra je da bude upotrebljen u svim vidljivim delovima mreže.

Cev od kaljenog bakra. Savitljivi bakar se prodaje u kolutovima od 5, 10, 25, 35 i 50 metara. Može se ugraditi u pod ili viseću tavanicu. Njegovo postavljanje je olakšano dužinom koja se može podešavati po nahođenju, a u pod i zidove se ugrađuje u plastičnom omotaču.

Dimenzije bakarnih cevi

Bakarna cev je uvek označena dimenzijama svog unutrašnjeg i spoljašnjeg prečnika. Na primer, cev 12 x 14 ima unutrašnji promer 12 mm a spoljašnji 14 mm. Razlika između ove dve cifre je uvek 2, što znači da je cev debela 1 mm. Za cev za dovod vode početni prečnici su 8 x 10, a dalji se uvećavaju za po dva milimetra. Najčešće se korise: 8 x 10, 10 x 12, 12 x 14, 14 x 16, 16 x 18, 18 x 20 i 20 x 22.

Pored ovih, u prodaji postoje kaljene bakarne cevi, sa prečnicima 26 x 28, 30 x 32, 34 x 36, 40 x 42 i 50 x 52.

Sečenje bakarnih cevi

secenje bakarnih cevi

Bakarna cev se lako seče, bilo testerom za metal, bilo rezačem cevi.

Sečenje bakarnih cevi testerom za metal ne postavlja posebne probleme. Treba ipak obratiti pažnju da se posle sečenja pažljivo obreže (uklone metalni opiljci) cev spolja i iznutra. U zavisnosti od prečnika cevi, taj posao ćete obaviti turpijom ili strugačem. Ako nemate iskustva, savetujem vam da koristite rezač cevi, jer testera za metal zahteva čvrstu ruku da biste izbegli da isečete cev ukoso.

Sečenje rezačem cevi. Ovaj alat je pogodan za sve prečnike.

rezac cevi

  1. Stavite cev na mesto. Odvijte rezač cevi i točkove alatke oslonite na cev
  2. Pritezanjem dugmeta za podešavanje oslonite rezni točak o cev: mesto dodira cevi i točka označava mesto na kom će sečenje biti ostvareno. Pritegnite za osminu kruga dugme kako bi se točak blago usekao u metal
  3. Okrećite rezač oko cevi na kojoj će točak pritom napraviti urez. Ako niste u stanju da okrenete rezač, blago popustite dugme za podešavanje
  4. Pošto zarežete cev za jedan krug, pritegnite dugme i ponovite okret, postupajući tako sve dok cev ne bude sasvim presečena
  5. Obrežite unutrašnjost cevi tako što ćete je nataći na strugač i okrenuti cev za pun krug
  6. Pređite šmirglom za metal ili čeličnom vunom po spoljašnjem rubu cevi
  7. Cev ćete tako pripremiti za lemljenje ili mehaničko spajanje

Savijanje bakarne cevi

savijanje bakarnih cevi

Prednost lučnog savijanja sastoji se u izbegavanju brojnih spojeva i lemova (vareva). Njime se osim toga mogu dobiti cevi savijani pod osobenim uglovima čiji se modeli ne mogu naći u prodaji. Ovaj zahvat se izvodi bilo sa oprugom za lučno savijanje, bilo kleštima za ručno savijanje.

Ako koristite kovanu cev, treba da je ugrejete, zatim potopite u vodu da bi je ohladili pre savijanja. Sa kaljenom cevi nije potrebna takva priprema.

Savijanje kleštima za ručno savijanje. Ova osobena klešta pružaju mogućnost savijanja cevi u lukovima od nekoliko stepeni do 180 stepeni bez ikakvih teškoća. Što je prečnik cevi manji, to je lakše postići željenu krivinu.

klesta za savijanje cevi

Postoji onoliko klešta za savijanje koliko i prečnika cevi. Ipak, za cevi promera većeg od 16 mm, ručna klešta za savijanje treba zameniti stonom alatkom za savijanje cevi kojom raspolažu sve majstorske radionice a koje savijaju cevi od najmanjih do prečnika od 22 mm.

  1. Zagrejte do trešnja-crvenog deo kovane bakarne cevi koji želite da savijete
  2. Ohladite cev u vedru s vodom ili vlažnim sunđerom
  3. Označite na cevi početak luka
  4. Otvorite klešta za savijanje i smestite u njih cev. Poravnajte oznaku sa cevi sa nultim zarezom na točku klešta
  5. Zatvorite kvaku na kleštima da se cev ne bi pomerala
  6. Prihvatite klešta za lučno savijanje za obe ručke. Oslonite je o koleno.
  7. Povlačite ka sebi desnu ručku klešta, koja će kliziti po cevi. Stanite čim se zarez na ručki poklopi sa zarezom željenog stepena ugla.

Savijanje oprugom za lučno savijanje. Reč je o veoma jednostavnom postupku za koji nije potrebna posebna alatka – osim opruge za savijanje, koja postoji u raznim promerima, prema prečnicima cevi. Opruga sprečava nepravilne deformacije cevi po obimu.

S oprugom za savijanje su u principu izraženiji nabori od savijanja nego oni dobijeni kleštima za ručno savijanje. Cev dakle treba savijati opiranjem opruge o koleno u više navrata da bi se dobio pravilan „lakat“.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

vrste boja

Kako se klasifikuju različite vrste boja (lakovi, boje i bajcovi)

Jednostavna i laka za nanošenje, boja je najčešće korišćeni dekorativni proizvod. Ovaj materijal nudi takvo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *