Kako se klasifikuju različite vrste boja (lakovi, boje i bajcovi)

Jednostavna i laka za nanošenje, boja je najčešće korišćeni dekorativni proizvod. Ovaj materijal nudi takvo mnoštvo nijansi da je gotovo nemoguće pronaći boju po svom izboru.

Upotreba boje zahteva dobru pripremu podloge, jer bi u protivnom rezultat bio neujednačen. Ali osnovnom tehnikom je lako ovladati, potreban materijal je jednostavn i jeftin tako da, uz malo prakse, možete sami obaviti krečenje uz željeni rezultat.

Lakovi, boje i bajcevi su takođe proizvodi čije osobenosti nude velike mogućnosti.

vrste boja

Klasične boje

Boja je više ili manje tečan proizvod, koji sadrži tri glavna sastojka: pigmente, vezivni materijal i razređivač. Pigmenti obezbeđuju boju; vezivni materijal daje boji gustinu i lepljivost; razređivač čuva proizvod u tečnom stanju do upotrebe.

Bojama se mogu dodavati izvesni specifični sastojci: razmekšivač da bi premaz dobio na elastičnosti, prah da bi se poboljšala pokrivna moć boje, itd.

Osim po tonu, boje se razlikuju i po završnom utisku: sjajnom satenskom ili mat.

Razlikujemo dve grupe boja:

  • boje rastvorive razređivačem, gliceroftaličke, zvane „razređene“
  • boje rastvorive s vodom, akriličke ili viniličke, zvane „razvodnjene“

Specijalne boje

Pored ove dve velike kategorije boja postoje drugi proizvodi koji su, ne gubeći svoju dekorativnu ulogu, izrađeni za posebne namene kao što je higijena lokala, borba protiv insekata, bezbednost stana, itd.

Insekticidne boje. One sadrže aktivne sastojke koji uništavaju leteće insekte kada dođu s njom u dodir i njihovo dejstvo traje četiri do pet godina.

Antibakterijske boje. Prvobitno namenjene bolničkim sredinama, one uništavaju klice dodirom tokom više godina.

Boje protiv grinja. Naročito preporučljive za sobe osoba koje pate od astme, one imaju dvostruko dejstvo: njihovi mikrokristali doprinose uništenju grinja a njihov fongocidni sastojak sprečava razvoj plesni na koju su oni lakomi.

Samoperive boje. Namenjene za malterisanje fasada, njihov namaz ima površinu čija tekstura je nalik listovima lotusa, poznatih po svojoj nepromočivosti. Ove boje ostaju čiste, jer se za njih ne hvata prašina iz vazduha a kišnica ih stalno pere.

Boje protiv rđe. One sprečavaju oksidaciju crnih metala dodavanjem zaštitnih jedinjenja koja pojačavaju zaštitne kvalitete osnovnog proizvoda. Neka od njih deluju i protiv rđe i održavaju mikroprozornost pa se jednako dobro nanose i na drvo i na metal: nema potrebe da se menja boja da bi se u celosti zaštitio kapak sa metalnim okovima.

Lakovi

Radi se o supstancama na bazi smola namenjenim zaštiti drveta i, uzgredno, njegovom bojenju. Kao i boje, lak postoji u razređenom i razvodnjenom vidu. Razvodnjeni proizvodi uglavnom jednako štite od vlage kao razređeni lakovi, ali su nešto manje otporni na havanje i imaju tendenciju da ispravljaju vlakna drveta, čineći njegovu površinu pomalo rapavom.

Lakovi za lamperije. Ova napomena ukazuje da su ti lakovi hemijski prilagođeni smolastom drvetu, ili su to želatinasti lakovi koji izbegavaju smolaste izlive, što cene nedovoljno iskusni majstori.

Primorski lakovi, ili lakovi otporni na slani vazduh, pogodni su za oblasti izložene vremenskim nepogodama.

Mat, sjajni ili satenski, svi ti specijalni lakovi postoje u bezbojnoj verziji, kao i u tonovima samog drveta: svetli ili tamni hrast, orah, divlja trešnja, magahoni, abonos, itd.

Tinkturne boje

Njihova svrha je isključivo dekorativna. Na bazi vode ili alkohola, one se nude u velikom rasponu tonova drveta i boja.

Kako se mogu uzajamno mešati ove boje dopuštaju da se proširi paleta tonova. Površina alkoholnih tinkturnih boja je satenska, a vodenih je mat.

Bajcevi

Suprotno tinkturnim bojama, koja potpuno pokriva drvo, bajc može biti proziran ili neproziran a da pritom žile drveta ne iščeznu. Možete birati između „tankih“ bajceva, a sa mat fakturom, i „izdašnih“ koji stvaraju baršunast efekat.

To su prozirne supstance namenjene bojenju drveta, isticanju njegove strukture i njegovoj zaštiti. Bajcevi se sastoje od razređivača ili vode kojima se dodaju smole, pigmenti, filteri i ponekad fongicidni i insekticidni dodaci. Njihova gama boja je jednako važna, jer dobijeni efekat zavisi od broja nanesenih slojeva.

Prednost bajcovanja drveta leži u mogućnosti da se ono dekoriše i da mu se produži rok trajanja. Nanesen na spoljašnju drvenariju premazivanjem ili prskanjem rasprškivačem, bajc sprečava prodiranje vode i pomaže da drvo ne posivi ili pocrni pod dejstvom ultravioletnih zraka. Izvesni bajcevi imaju i to svojstvo da štite drvo od insekata i gljivica, ali je ono samo površinsko i ne zamenjuje dubinsku obradu drveta.

Bajc se uklanja naravno na površini bez nadimanja i naprslina. On ne zahteva dakle ni primenu razređivača ni glačanje da bi se renovirao: dovoljno je obično uklanjanje prašine.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

kako popraviti parket

Kako popraviti parket – hoblovanje, bojenje, voštenje i lakiranje

Parket, pošto je napravljen od drveta, se vremenom troši, haba i oštećuje. Da ga ne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *