Kako otpušiti kanalizaciju

Otpušiti kanalizaciju je ozbiljan i odgovoran posao. Svakako, moguće je uraditi ga samostalno bez pomoći profesionalaca, ali je dobro znati sopstvene limite i mogućnosti i na vreme se obratiti vodoinstalateru za pomoć. Svakako, oni koji se reše da sami krenu u otpušavanje kanalizacije, dobro je da imaju nekoliko stvari u vidu.

Na samom početku je važno dobro istražiti problem i ustanoviti mesto zapušenja. Najčešće, kanlizacija je zapušena u cevima, u samom kućnom sistemu ali se dešava da je problem po nekada već u dvorištu ili na ulici. Tada je neophodno ukloniti šahtu i spustit se u nju, što zaista nije posao jednostavan poput otpušenja kanalizacije u sistemu slivnika ili wc šolje.

Otpušavanje kanalizacije nekad može da se zakomplikuje i da potraje. Ukoliko ne možete sami da rešite problem onda se javite profesionalcima za odgušenje kanalizacije.
GAGA D.O.O.011 34 77772 ili 063 225 950.

kako otpusiti kanalizaciju

Kako otpušiti kanalizacione cevi?

Mnogo je načina da neispravnom upotrebom i neodgovrnim ponašanjem zapušimo svoju kanalizaciju, ali je samo nekoliko ispravnih i dostupnih načina da stvari vratimo u prethodno stanje otpušavanjem zapušene kanalizacije.

U ovom tekstu vam donosimo nekoliko trikova i preporuka kako da sami na ispravan način otpušite kanalizaciju.

Vakum guma za otpušenje

Ovo je pomagalo koje svi imamo u svom toaletu i koje manje više koristimo redovno. Kod manjih zapušenja kanalizacije vakum guma je veoma efikasno sredstvo, ali samo ukoliko je koristimo na ispravan način.

Najveći broj nas greši praveći uzastopne manje i brze pokrete pokušavajući da „napumpa“ vazduh između gume i vode u kojoj se nalazi. Efekti ovakvih pokreta su gotovo nikakvi.

Jedini ispravan način korišćenja vakum gume jeste jak pritisak na dole kako bi se sabio vazduh nakon koga jako, pod pravim uglom povlačimo gumu normalno na gore. Ovo ponovimo koliko god je potrebno.

Plastična žica za veš i priručni alat

Ukoliko ste bez sajle za čišćenje a nemate vremena za čekanje, poslužite se malom domišljatošću i uz pomoć kućnog alata napravite pomoćno sredstvo za otpušavanje kanalizacije.

Dovoljno je da imate plastičnu žicu za veš, makaze i skalpel ili šrafciger. Makazama ili skalpelom nekoliko puta zasecite vrh plastične žice dok ne napravite zvezdast oblik koji će vam pomoći pri skupljanju prljavštine.

Ukoliko je žica nešto čvršća, ovaj zvezdasti vrh možete napraviti pomoću šrafcigera. Plastična žica za veš je dovoljno kruta da možete kontrolisati njeno kretanje i dovoljno savitljiva da može savladati pregibe cevi. Zvezdasti vrh će uspešno sakupiti nagomilanu prljavštinu na isti način na koji to čini i regularna sajla za čišćenje.

Sajla za čišćenje kanalizacije

Sajla za otpušivanje kanalizacije nije deo našeg uobičajenog majstorskog pribora, ali je dobro imati je. Kod zapušenja kanlizacije u slivovima kuhinjske sudopere ili lavaboa u toaletu, sajla je sredstvo kojim uspešno rešavamo zagušenje kanlizacije.

Ipak, pre nego li dođete u priliku da koristite sajlu za čišćenje, moraćete da uklonite naslage lišća, kamenja ili šljunka koji blokiraju ulaz u kanliazcionu cev. Tek nakon toga, možete da provućete sajlu i pokušate da dođete do dela kanalizacije koji je blokiran.

Upotreba sajle
Postoji više tipova sajli. Najčešća je ona kod koje je savitljiva žica spremljena u posebnoj kutiji. Ona je na jednom kraju opremljena spiralom zvanom „svinjski rep“ ili četkom, a na drugom ručkom.

  1. Odvijte ručku u smeru obrnutom od smera kazaljki na satu i povlačite sajlu da biste je izvukli
  2. Uvucite sajlu u kanalizaciju
  3. Zatim okrećite ručku u smeru kazaljki na satu istovremeno potiskujući sajlu u cev
  4. Otpor na koji nailazi sajla ukazuje na prisustvo čepa: pokrećite sajlu napred nazad dok se čep ne raziđe.

Sajle koje možete naći na tržištu su dužina od 5 do 20 metara i sasvim je moguće da ćete uz pomoć neke od ovih dužina rešiti problem koji imate. Ipak, često se dešava da je zapušenje kanalizacije takvo da se voda ili fekalna voda vraćaju u domaćinstvo ili izlivaju na ulicu i da je problem veći od vaših tehničkih i operativnih mogućnosti.

odgusenje kanalizacije

U tom slučaju, poziv vodinstalatera je sledeći nužan korak, a prepuštanje otpušavanja kanalizacije profesionalcima, svakako je manje stresan i zahtevan posao od sopstvenog angažovanja sa ovako zahtevnim i ozbiljnim problemima.

Otpušavanje kanalizacije nekad može da se zakomplikuje i da potraje. Ukoliko ne možete sami da rešite problem onda se javite profesionalcima za odgušenje kanalizacije.
GAGA D.O.O.011 34 77772 ili 063 225 950.

Odgušenje cevi većeg promera

Sajla malog prečnika teži da se savije kada se provlači kroz široke cevi. Tako gubi svoju delotvornost jer treba da ostane prava i ispružena. Rešenje se sastoji u upotrebi sajli većeg promera. Debele sajle nemaju posebnu kutiju i njima rukuje dvoje ljudi. Može se koristiti i čistač pod velikom pritiskom opremljen vlastitom sajlom.

Zapamtimo, onda kada se nađete suočeni sa ovakvim problemom, neophodno je da dobro utvrdite sopstvene mogućnosti i uporedite ih sa ozbiljnošću samog zagušenja kanalizacije kako biste doneli ispravnu odluku. Ukoliko se odlučite da samo ili uz pomoć članova porodice rešite problem sa zapušenom kanalizacijom, imajte na umu sve mere zaštite i bezbednosti.

Pokušajte da brzo i jednostavnim metodama procenite da li ste u mogućnosti da se sami izborite sa problemom i ukoliko utvrdite da ne možete sami, angažujte profesionalnog vodoinstalatera u pravom trenutku.

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

vrste boja

Kako se klasifikuju različite vrste boja (lakovi, boje i bajcovi)

Jednostavna i laka za nanošenje, boja je najčešće korišćeni dekorativni proizvod. Ovaj materijal nudi takvo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *