Kako otpušiti VC šolju

Ne postoji dobar trenutak za zapušavanje VC šolje, ali ono se izgleda uvek dešava baš kad ne treba.

Srećom, većinu ovih začepljena možete da otklonite sami, bez angažovanja vodoinstalatera.

Sledite ove korake i problem ćete rešiti pre nego što vam tast i tašta stignu na večeru.

Otpušavanje WC šolja nekad može da se zakomplikuje i da potraje. Ukoliko ne možete sami da rešite problem onda se javite profesionalcima za otpušavanje WC šolje.
GAGA D.O.O.011 34 77772 ili 063 225 950.

otpusavanje wc solje

Kako otpušiti VC šolju

  1. Pustite vodu samo jednom. Ako voda ne ode prvi put, nemojte je pustiti ponovo, jer ćete time postići samo to da više vode ostane u VC šolji. Ako se VC šolja zapušila, prvo puštanje vode neće preliti šolju, ali zato drugo možda hoće.
  2. Stavite gumene rukavice. VC šolje su uvek nehigijenska mesta za rad, ali će vas od bacila iz nje zaštititi par dobrih gumenih rukavica za čišćenje.
  3. Zaštitite pod. Ima li išta gore od zapušene VC šolje? Ima – poplavljen pod. Moguću štetu svedite na minimum tako što ćete na pod prostreti novine ili papirne ubruse. Osim toga, neminovno je da pri otpušavanju VC šolje dođe do prskanja ili prosipanja vode, koliko god ono bilo. Papir će vam olakšati kasnije čišćenje.
  4. Proverite da li je prekinut dovod vode do VC šolje. On bi trebalo da se nalazi odmah iza VC šolje i izgleda kao i svaki ventil za vodu. Ne prekidajte dovod vode za celu kuću, jer tako drugi ukućani neće moći da je koriste. Ako je dovod vode do VC šolje prekinut, onda ćete bar sprečiti plavljenje kupatila.

Metoda pomoću tečnosti za sudove i tople vode

  1. Sipajte malo (nekoliko kapi) tečnosti za sudove u VC šolju.
  2. Sipajte u šolju pola kofe vruće vode držeći kofu u visini pojasa. Voda ne bi trebalo da bude toplija od čaja koji možete da pijete – ne sme da bude vrela jer tako može da pukne keramika. Malo vode neće pomoći, jer želite da povećate temperaturu vode koja prolazi pored začepljenja ili ga pritiska. Neka voda odstoji nekoliko minuta. U nekim slučajevima, ovako će začepljenje smekšati dovoljno da može da ode. Ako voda nije otišla, upotrebite vakuum gumu.
    • Razlog zbog kog vodu sipate sa visine struka je što težina vode može da pomogne u otklanjanju začepljenja ili da ga dovoljno smanji da nešto vode može da prođe.

Metoda pomoću vakuum gume

Ako znate da je uzrok začepljenja neki predmet (kao što je dečija igračka), preskočite korišćenje vakuum gume i pređite na neku drugu metodu.

  1. Koristite odgovarajuću vakuum gumu. Važno je da koristite veće vakuum gume koje mogu lepo da nalegnu i naprave vakuum. Nemojte da koristite one male, jeftine, u obliku polulopte, jer vam one, najverovatnije neće pomoći.  Zapamtite – što je veća vakuum guma, veću silu možete da primenite na zapušen odvod. Vakuum guma bi trebalo da bude takvog oblika da ne dozvoli da se voda vrati u VC šolju onda kada vi pokušavate da je progurate niz odvod.
  2. Stavite vakuum gumu u VC šolju i pritisnite jako, ali polako. Obavezno prekrijte celu rupu. Da bi bilo efikasno, guma bi trebalo da se potopi u vodu. Važno je da gurate i povlačite vodu, ne vazduh. Ako je potrebno, u šolju sipajte vodu. Naglo povucite vakuum gumu, kako biste vodu povukli nagore, a onda gumu gurnite kako biste napravili pritisak. Zapamtite da je začepljenje nastalo pri odlasku vode, pa ne smete da budete suviše agresivni pri pritisku gume, jer tako možete samo da pogoršate situaciju. Više efekta ima povlačenje vakuum gume, mada imajte na umu da konstantno pomeranje začepljenja u bilo kom smeru vremenom će ga i otkloniti. Ako zbog korišćenja vakuum gume u VC šolji nestane vode, a začepljenje i dalje blokira odlazak vode, vakuum gumu ostavite u VC šolji i ponovo šolju napunite vodom. Napunite je do nivoa do kog je inače puna nakon povlačenja vode. Zatim ponovo pokušajte sa gumom. Uporna začepljenja će možda zahtevati da ovo više puta ponovite.

Metoda pomoću vešalice od žice

Ako ne uspete da otpušite odvod koristeći prethodnu metodu, možda će vam to poći za rukom pomoću vešalice od žice. Generalno, ova metoda će uspeti ako je začepljenje u prvih nekoliko centimetara odvoda.

  1. Odmotajte žicu vešalice. Odvrnite gornje krajeve vešalice i rastavite ih.
  2. Gurnite jedan kraj žice u odvod. Kada uspete da žicu stavite u odvod, uvrnite je, gurajte i okrećite u krug kako biste očistili odvod.

Metoda pomoću sajle

Sajla je savitljiva upredena žica koja može dublje od žice da se probije kroz krivine odvoda. Raspitajte se pri kupovini koja sajla može da otpuši začepljenje, a da pri tom ne ošteti VC šolju.

  1. Jedan kraj sajle gurnite u VC šolju i gurajte niz odvod sve dok ne osetite prepreku.
  2. Okrećite i gurajte sajlu kroz prepreku sve dok voda ne počne da otiče.
  3. Povlačite sajlu ka sebi. Možda će biti potrebno da uklonite VC šolju i da sajlu povlačite ka sebi. Ovo je naročito potrebno kada se radi o tvrdim preprekama koje su u šolju bacila radoznala deca. Ako vam je poznato o kakvoj se prepreci radi, a ne želite da sami skidate i menjate VC šolju, pozovite vodoinstalatera.

Vakuum metoda

Ako ste pokušali sa vakuum gumom i sa sajlom i niste imali uspeha, onda pokušajte praveći mokar/suv vakuum.

  1. Pokupite svu vodu iz VC šolje koristeći usisivač na paru.
  2. Kraj creva stavite nekoliko centimetara u odvod. Koristite samo savitljivo crevo, bez dodataka. Upotrebite stare peškire kako biste zatvorili rupu oko odvoda.
  3. Uključite usisivač i jako pritisnite na peškire kako biste dobro zatvorili. Velike su šanse da će usisivač izvući začepljenje.

Metoda sa enzimima

Ova metoda ne deluje brzo, i deluje samo na otpad organskog porekla (ne na predmete i kosu). Ali, preko noći, može da reši vaš problem sa VC šoljom.

  1. Nabavite proizvod koji sadrži mešavinu enzima koji „jedu” otpadne materije. Ovakvi proizvodi se obično mogu kupiti u radnjama gde imate sve za kuću ili u megamarketima. Ovi proizvodi se koriste u septičkim jamama za razlaganje otpada.
  2. Pratite instrukcije na pakovanju.

Metoda pomoću sode bikarbone i sirćeta

U VC šolju sipajte sodu bikarbonu (onoliko koliko obično stavljate u frižider da neutrališete mirise). Zatim polako počnite da sipate sirće (otprilike, srednja flaša), bilo koje. Morate sipati polako i praviti pauze kada sirće počne da peni. Soda bikarbona i sirće stvaraju hemijsku reakciju koja pomaže u rastvaranju začepljenja – to je spor proces, ali delotvoran. Kada sunete celu flašu sirćeta, neka odstoji nekoliko minuta. Zatim u šolju sipajte 4-5 litara vrele vode sa česme koja će pomoći sodi bikarboni i sirćetu da obave posao. Ako možete, ostavite da preko noći ovako odstoji. Ako je potrebno, ponovite.

Metoda pomoću hemikalija

Ako ništa drugo ne uspe, možete da pokušate sa hemikalijama za čišćenje odvoda koje možete lako naći. One su jako štetne za životnu sredinu, i, ako je moguće, izbegnite ih. Ako sumnjate da je veliko začepljenje, ne koristite hemijski rastvor – najpre pokušajte sa sajlom ili pozovite vodoinstalatera. Obavezno sledite uputstva proizvođača i koristite samo one hemikalije koje su baš za VC šolje.

Otpušavanje WC šolja nekad može da se zakomplikuje i da potraje. Ukoliko ne možete sami da rešite problem onda se javite profesionalcima za otpušavanje WC šolje.
GAGA D.O.O.011 34 77772 ili 063 225 950.

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

kako popraviti parket

Kako popraviti parket – hoblovanje, bojenje, voštenje i lakiranje

Parket, pošto je napravljen od drveta, se vremenom troši, haba i oštećuje. Da ga ne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *