Kako se instalira vodovod i kanalizacija u kući

Vodovod i kanalizacija obuhvataju postavljanje i održavanje cevi i aparata za razvođenje i odvođenje vode. U početku je voda prenođena olovnim cevima, ali je upotreba ovog materijala danas zabranjena zato što dovodi do trovanja zvanog saturnizam. Umesto njega preporučuje se upotreba drugih materijala poput bakra, čelika ili, odskora, sintetičkih materijala.

Sinonim komfora, vodovodna instalacija ume da bude izvor velikih nevolja kada produre. Popravke su, međutim, relativno lake za izvođenje… pod uslovom da znamo kako da ih obavimo.

Napajanje vodom

Uopšteno gledano, napajanje vodom obezbeđuju privatne ili komunalne kompanije preko mreže cevi ukopanih u zemlju. Svaka zgrada je povezana s tom mrežom koja sadrži, bilo unutar kuće, bilo ispred nje, glavni priključni ventil i sat (brojilo) za vodu. Taj uređaj je uglavnom montiran između dva ventila, što omogućuje prekid napajanja kuće vodom ali takođe i izdvajanje brojila radi zamene. Budući da je zapečaćen (plombiran), on služi i za očitavanje potrošnje vode u kući.

brojilo za vodu

Od brojila, vlasnik ili korisnik objekta, treba da obezbedi instalaciju i održavanje cevi i priključne opreme.

Prvi element koji postoji na vodovodu jeste glavni ventil, koji omogućuje prekid dovoda vode i izvođenje radova na održavanju i zameni delova, što je spasonosno u slučaju pucanja cevi ili dužeg odsustvovanja iz kuće.

Drugi izvori snabdevanja

Moguće je napajati se vodom na druge načine, kao što su izvor, bunar ili reka. Takva mogućnost zavisi od izvesnih uslova. Morate se uveriti da je u pitanju izvor čiste vode, tj. da vodu podvrgnete sanitarnoj kontroli, kao i da je protok vode dovoljan da vas snabdeva čitave godine. Morate se dakle uveriti da je voda pitka i upotrebljiva.

Ustavni (glavni) ventili za vodu

Ventili su velike slavine koje se retko koriste. Najčešće upotrebljavani modeli su ventili na šraf, čiji unutrašnji mehanizam funkcioniše kao onaj na kuhinjskoj slavini.

Događa se da neki ventil nije ispravan naprosto zato što nikada nije bio korišćen. Prva predostrožnost se sastoji u proveri jednom ili dvaput godišnje, otvaranjem i zatvaranjem, kako rotira svaki od ventila. Ako ustanovite nedostatke (curenje, nedovoljno zatvaranje itd.), zamenite taj ventil novim modelom s kuglom koji obezbeđuje savršenu nepromočivost. Pošto ovaj model nema kudeljnu maticu, nema ni točenja vode.

ventil s kuglom

Napomena: Savetuje se da se u kući postave ustavni ventili po deonicama. To omogućuje vršenje popravki ili dogradnji delova mreže bez isključivanja vode u čitavoj kući. Takođe se preporučuje postavljanje ustavnih ventila na svakom grananju glavnog postrojenja, kao i na svakoj cevi koja napaja neki sanitarni uređaj.

Ispusni ventili za vodu

Ispusni ventili za vodu upotpunjuju korisnost ustavnih ventila, jer omogućuju pražnjenje dela instalacije zatvorenog ustavnim ventilom. Ispusni ventil se može postaviti uspravno na cev ili neposredno ugraditi u sam ustavni ventil, što je jednostavnije.

Kako ispustiti vodu iz cevi

Da bi se zaštitila recimo fontana od mržnjenja, postpupite na sledeći način:

  1. Otvorite potrošnu slavinu. Voda teče.
  2. Zatvorite posredni ventil. Dovod vode u fontanu je prekinut, ali cev ostaje puna vode i preti joj mržnjenje.
  3. Otvorite stoga ispusni ventil kako biste sasvim ispraznili vodovodne cevi. Ne zaboravite da ostavite ventil otvoren.
  4. Ako ne raspolažene ispusnim ventilom, uputno je da instalirate posredni ventil s ugrađenim ispusnim ventilom

Regulatori pritiska za vodu

Regulator pritiska služi za smanjenje pritiska vode u cevima i koristi se za hladnu vodu i toplu vodu do temperature do 70 stepeni. Voda koja cirkuliše vodovodnim cevima obično se razvodi pod pritiskom od oko 3 bara. Povišeni pritisak povlači za sobom preuranjeno kvarenje slavina i pucketanje u cevima. Izbeći ćete te neugodnosti instaliranjem regulatora pritiska, obično podešenog na 3 bara, mada se može podesiti i na drukčiji pritisak pomoću šrafa za podešavanje. Pritisak od 2 bara ostaje sasvim dovoljan za većinu kućnih instalacija.

Filteri za vodu

Filter za vodu služi za zadržavanje nečistoća sadržanih u vodovodu, poput peska, rđe, itd. On funkcioniše na raznim principima, od kojih je najrasprostranjeniji filter s patronom. Filter ne treba mešati sa pročišćivačem vode jer on ne prerađuje vodu. Filter za vodu se menja svake godine, prema stepenu zagađenosti.

Kvalitet pijaće vode

Tvrdoća vode

Za vodu se kaže da je tvrda kada je bogata mineralima (solima kalcijuma i magnezijuma). Ona teško peni, ostavlja kamenac na kuhinjskom posuđi i u kazanima električnih bojlera ali on nije štetan po zdravlje. Sa malo minerala, meka voda lako peni i ne ostavlja kamenac kada se zagreje, ali zato izaziva jaču koroziju na cevima. Najbolje za zdravlje jeste upotreba meke vode čija je koncentracija soli 15.

pH vode

To je mera kiselosti vode. Skala se proteže od 0 do 14, što je iznos najvećeg procenta vrednosti. Ta mera ne ukazuje ni na kakvu eventualnu toksičnost. pH vode se razlikuje prema geografskim zonama: u predelima punim granita i šuma, voda je obično kisela, za razliku od oblasti sa krečnjačkim tlom gde je više alkalna. Idealno je imat pH između 6.5 i 9.

Hidrotimetrička skala

Hidrotimetički kvalitet, koji označava tvrdoću vode, određen je u francuskim stepenima. Ona odgovara sumi koncentracija soli. Svaki stepen odgovara količini od 4 mml kalcijuma ili 2.4mml mangezijuma po litri vode.

Različiti tipovi vodovoda u kući

U kući postoje tri vrste vodovoda. Razlikujemo vodovod za napajanje koji dovodi vodu do svih potrošačkih mesta, grejni vodovod i odvodni vodovod koji sakuplja kišnicu, upotrebljenu i amonijačnu vodu.

Napajanje vodom

Vodovod za napajanje hladnom vodom razvodi vodu do svih sanitarnih uređaja, do slavina u kući i eventualno u vrtu, kao i do aparata za grejanje vode i kotla. Od uređaja za grejanje vode postoji mreža koja ponovo napaja sanitarne uređaje, ali ovoga puta toplom vodom. Napajanje kotla vodom omogućuje punjenje grejne mreže i radijatora. Topla voda cirkuliše pod stalnim pritiskom.

Odvođenje vode

Vodovodi za odvođenje vode, naprotiv, nisu pod pritiskom i u njima ima vode samo kada se prazni sanitarni uređaj. Razlikujemo sistem:

  • za odvođenje upotrebljene vode iz lavaboa, kada, wc šolja, bide, itd..
  • za odvod amonijačne vode iz wc-a tj. toaleta
  • za odvod kišnice

Ova tri vodovoda moraju biti odvojena od kanalizacionog rezervoara. Zabranjeno je naime mešati upotrebljenu vodu iz kupatila sa slivom amonijačne vode ili spajati odvod iz sudopere sa vodom iz oluka.

Cevi sistema za napajanje

Za razvošenje vode unutar kuće koriste se cevi od bakra, čelika ili sintetičkih materijala. Čelična cev služa za dovod vode do zgrada, dok se mreža u pojedinačnim kućama izrađuje od bakra.

Sintetički materijali u sistemima za napajanje imaju tu prednost što su otporni na koroziju. Obično služe za opremu priključnih uređaja (uzidanih kada, visećih sanitarija itd.) gde nisu vidljivi. Kod klasičnih instalacija se vide, što narušava izgled prostorije.

U vodovodnoj instalaciji je važno da svaki sanitarni uređaj prima dovooljnu količinu vode, koju uglavnom određuje promer vodovodnih cevi.

Pravila instaliranja odvodnog vodovoda

Bilo koji sistem odvoda da prihvatite, nameću se sledeća pravila instaliranja:

  • Odlivi i odvodi se izvode unutar zgrade da bi se izbegla opasnost mržnjenja cevi
  • Materijali koji se koriste za izradu mreže moraju biti prilagođeni nameni: najčešće PVC ili gus
  • Lakatne zglobove ugrađene u zidove ili pod treba svakako izbegavati i moraju se opremiti kontrolnim zapušačima na višem delu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

vrste boja

Kako se klasifikuju različite vrste boja (lakovi, boje i bajcovi)

Jednostavna i laka za nanošenje, boja je najčešće korišćeni dekorativni proizvod. Ovaj materijal nudi takvo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *