Kako izabrati pravo grejanje za kuću ili stan

Grejanje stana se sastoji u nadoknađivanju gubitka prirodne toplote, jer do strujanja toplog vazduha dolazi zbog privlačenja hladnije temperature. Ali svi sistemi ne obezbeđuju isti nivo komfora. Uživanje stalne temperature, leti kao i zimi, zahteva sofisticiranije instalacije, koje se jednako pozivaju na klimatizaciju.

Određene energije, poput uglja, ne dopuštaju takav nivo kvaliteta. Ali takva razmišljanja ostavimo po strani, izbor se vrši na osnovu više parametara: oblast u kojoj živimo, vrsta stana, nivo početne opreme ili kvalitet izolacije…

Znajte ipak da možete kombinovati različite energije i da sve one omogućuju bilo napajanje pojedinih grejnih tela, bilo centralno parno grejanje koje funkcioniše pomoću kotla – ili sa modernim kaminom sa zatvorenim ložištem – i razvodi toplotu do više radijatora.

grejanje za kucu

Nekoliko merila izbora grajanja

Mesto stanovanja. Izbor načina grejanja je vrlo često ograničen vrstom stana. Tako izvesne obnovive energije nisu dostupne naročito stanovnicima urbanih naselja, dok je u seoskim područjima često isključen prirodni gas, zbog nemogućnosti priključenja na mrežu. U gradu, naprotiv, zbog raspoložive površine, jedino odgovaraju prirodni gas i struja. Nekoliko velikih gradova ima jedinstvenu gradsku mrežu.

Praktična svojstva. Drugi kriterijum izbora je više pitanje ličnog komfora. Prihvatate li vi da obavljate svakodnevne poslove koje zahtevaju grejanje na drva ili ugalj? Smetaju li vam isparenja lož ulja? Zahtevate li održavanje stalne temperature u stanu, što ne mogu sve vrste goriva da vam omguće.

Trošak. Ovim razmišljanjima treba dodati delikatno finansijsko pitanje. Treba znati da su veoma različite cene raznih vrsta goriva i da njihova kalorična vrednost nije ista. Pre nego što donesete odluku, dobro se raspitajte koliko je litar lož ulja, kubnih metara gasa ili kilovata struje potrebno da se površina vašeg stana greje tokom zimskih meseci… Treba razmisliti i o ulaganjima u grejne instalacije i o ulaganjima u grejne instalacije prema tome koliku uštedu energije će vam one omogućiti.

PREDNOSTI I NEDOSTAVI RAZNIH IZVORA ENERGIJE

Energija

Drvo
Ugalj
Lož ulje
Butan/propan
Prirodni gas
Struja
Skladištenje

Zatvoreno
Zatvoreno
Cisterna
Cisterna
Nepotrebno
Nepotrebno
Održavanje uređaja
Dnevno/godišnje
Dnevno/godišnje
Dvogodišnje
Godišnje
Godišnje
Nepotrebno
Regularna temperatura
Teško
Teško
Dobro
Dobro
Dobro
Dobro

Grejanje na ugalj i drva

Drvo i ugalj se nazivaju čvrstim gorivima. Oba zhtevaju suvo spremište (što je naročito važno za drvo koje zahteva veliku zapreminu) i svakodnevno čišćenje peći ili kamina u kojima sagorevaju.

Sve to ih čini nepogodnim za grejanje gradskih stanova, već pre kuća u seoskim zonama gde takođe više služe za grejanje kotlova. U protivnom, ova goriva ne omogućuju precizno regulisanje temperature.

I pored toga što je mnogo kaloričniji od drveta, ugalj se sve manje koristi zato što je prvljav i težak za rukovanje. Mnogo čistije drvo i dalje ima svojih draži ali ga treba koristiti u područjima gde cena i snabdevanje nisu problem.

Regulacija i odgloženo grejanje

Mogućnost regulisanja temperature prema potrebama, u svakom trenutku i za svaku odaju, ne pruža samo zavidan komfor, već omogućuje i bitnu uštedu energije. Te mogućnosti ne pružaju svi grejni sistemi. Uređaji na drva i ugalj vrlo malo, za razliku od uređaja na gas, struju ili lož ulje, ali oni zato zadržavaju i zrače toplotu više sati po prestanku loženja, što takođe može imati svojih prednosti…

Grejanje na lož ulje i tečni gas

Grejanje na lož ulje ili tečni gas – butan i propan – takođe zahteva adekvatno spremište: cisternu, bilo na otvorenom (ako ne prelazi kapacitet od 1000 litara) bilo ukopanu ili smeštenu u podrum ili posebno zidani prostor uz podrum ili posebno zidani prostor uz poštovanje određenih bezbednosnih tehničkih uslova. Računa se da, prosečno, 2000 l lož ulja zadovoljava potrebe grejeanja kuće od 100 m2. U odnosu na lož ulje, butan ili propan gas nudi prednosti koje se ne mogu zanemariti, naročito potpuni izostanak mirisa. Jednom izgrađene instalacije zahtevaju godišnji remont odvoda i decenijski remont kotla.

Dopunsko grejanje pokretnim radijatorima. Postoje radijatori na butan, koji u kućištu sadrže vlastiti rezervoar za napajanje gorivom. Ono funkcioniše katalizom, bez plamena, pa ne zahteva odvodne cevi. Grejna moć ih čini konkurentnim prema električnim grejnim telima. Ali obratite pažnju na vetrenje prostorije, jer su za mnoge slučajeve trovanja ugljenmonoksidom optuženi pokretni radijatori. Takođe, norveški radijatori su postali jako popularno rešenje za alternativno grejanje.

Napomena: Cisterna namenjena čuvanju lož ulja ne može se jednostavno napustiti ako odlučite da promenite način grejanja. Nju mora demontirati stručnjak i, ako to nije moguće, napuniti inertnim materijalima, poput peska i posnog betona.

Otkrivanje ugljenmonoksida

Svi uređaji na sagorevanje, bilo da rade na lož ulje, gas ili ugalj, proizvode gasna isparenja čiji najotrovniji sastojak jeste ugljen monksid, potpuno bez mirisa. Ako dođe do njegove prevelike koncentracije u vazduhu, postaje smrtonosan. Da biste bili bezbedni, opremite se odgovarajućim detektorom koji će vas, zvučnim signalom, upozoriti na opasnost. Problem mora rešiti stručnjak.

Grejanje na prirodni gas

Grejanje prirodnim gasom odgovara za sve vrste stambenih objekata. Za to vam je dovoljno priključenje na gosovod, što nije nikakav problem u modernim gradovima ali na selu može biti neizvodljivo.

Ova energija se često koristi za napajanje ložišta centralnog parnog grejanja: ukoliko već raspolažete instalacijama za centralno ili etažno grejanje, biće dovoljno da promenite ložište pa da uživate u blagodetima novog i ekonomičnijeg načina grejanja. U protivnom će postavljanje novih instalacija biti skupo, ali će dalji troškovi biti mnogo isplativiji od grejanja isključivo na struju.

Prednost je i mogućnost istovremenog grejanja vode za sve kućne potrebe. Kao kod svih drugih goriva, potrebno je obezbediti sistem za izduvavanje sagorelog gasa, kao i ventilacione rešetke u prostorijama.

Grejanje na struju

Struja se smatra najčistijom grejnom energijom. Za razliku od ostalih, ona ne proizvodi nikakve otpadne materije, ne zahteva skladištenje i čišćenje i dostupna je i u najzabitijim mestima.

Pored cene, jedina nepovoljnost grejanja na struju jeste ta što radijatori isušuju vazduh jače nego drugi grejni sistem, što se ublažava, na primer, uvoženjem osveživača vazduha u dečje sobe. Da bi bilo delotvorno, grejanje na struju mora biti praćeno dobrom izolacijom i ventilacijom stambenih prostorija. Savetuje se i prisustvo grejnih tela sa drukčijim napajanjem, za slučaj prekida u napajanju strujom.

Ostale energije za grejanje

Drugi izvori omogućuju korišćenje drugih vrsta energije (geotermalne i energije vetra i Sunca..). Te energije, koje imaju tu prednost da su ekološke, ostaju još uvek marginalne za mnoge, iako sunčeva energija može pružiti izdašno grejanje, naročito na jugu.

Geotermalna energija. Ona se sastoji u crpljenju tople vode iz zemljine kore. Geotermalna energija zahteva zamašno investiranje zbog bušenja do velikih dubina, ali je isplativa na duže staze jer posle toga troši samo struju za pokretanje pumpe. Ona se u našim krajevima malo koristi.

Energija vetra. To je dopunska energija koju nam obezbeđuju generatori s elisama koji koriste snagu vetra u predelima u kojima je on čest. Za to je potrebno tražiti odobrenje (uz saglost ED).

Solarna energija. Od svih sredstava koja omogućuju zagrevanje vode, solarna energija ima sve bolje izglede da ulogu dopune u dobro osunčanim predelima. Za to je potrebno instalirati, uglavnom na krovu, solarne panele sa foto-galvanskim ćelijama. Ova energija se najviše koristi za grejanje vode u kući, ali sve više i za grejno-rashladne uređaje. Mada ovakve instalacije nisu nimalo jeftnine, ustanovljeni su evropski programi za finansijsko ohrabrivanje njihove primene, odnosno u prilog obnovivih energija.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *