Kako se dele i čemu služe kamini

Ako ste tokom ovih hladnih dana zaključili da je kamin jedino što vam nedostaje u enterijeru, primetićete da je on koristan detalj koji u svaki dom unosi toplinu.

Kamini su elementi prostora koji plene svojim izgledom, formom i funkcijom, oplemenjuju i greju prostor i dušu.

Tako da izradi svakog kamina treba posvetiti puno paznje, kako bi se uklopio u prostor, u želje budućeg vlasnika.
kamini

Kako se dele i čemu služe kamini

  1. Vrste kamina
    Kamini se u osnovi dele na otvorene i zatvorene. Potrebno je znati prednosti i mane jednih i drugih.
  2. Otvoreni kamini
    Zovu ih i ‘pravi kamini’. Najšešće se zidaju šamotnim ciglama i termobetonom, a redje spajanjem prefabrikovanih elemenata. Osnovna karakteristika je da im je najmanje jedna strana otvorena, da je pogled na vatru direktan. Isijavanje toplote se širi direktno u prostor, čuje se lepo pucketanje drveta koje gori, što je deo utiska koji čini u kući.Konstrukcija ložišta ovakvih kamina mora da zadovoljava 2 zahteva. Prvi je da postigne maksimalno isijavanje u prostor, a drugi je da se sve uradi da se spreči ulazak dima u prostoriju.
  3. Moramo znati da za kamine treba napraviti i odgovarajuće dimnjake. Pravilo za otvorene kamine je ‘jedan kamin-jedan dimnjak’. Dimnjak treba da bude dobro izolovan, jer će u suprotnom slabo da ‘vuče’, stvaraće se kondenzacija, i tzv. povratni hladni dim, koji je najčešći uzrok ‘curenja’ dima iz kamina.
  4. Dobro uradjen dimnjak je najosnovniji uslov za rad kamina. Otvoreni kamin nikako nije dobro postavljati na mesto gde se u toku rada može očekivati promaja, jer će vrtloženje vazduha oko kamina ometati njegov normalan rad.
  5. U otvoren kamin mogu da se ugradjuju razna poboljšanja za grejanje. Ova vrsta je prvenstveno namenjena za prijatnu atmosferu.
  6. Zatvoreni kamini
    Osnovna stvar je sto ovi kamini imaju mogućnost zatvaranja ložišta vratima od gusa ili vratima sa staklom. Prave se od različitih materijala. Imaju ravan gornji deo lozista i relativno se lako mogu zameniti bez rušenja ukrasne obloge kamina.
  7. Dimnjak mora da bude odgovarajućeg preseka i visine.
  8. Najbolja drva za loženje kamina su tzv.’tvrda drva’. Tu spadaju – bukovo, hrastovo, cerovo, bagremovo i grabovo drvo. Kod rustičnih kamina se obično ispod ili sa strane kamina napravi mesto za smeštaj manje količine drveta. Kod portala i kod kamina savremenog enterijera, u opremu kamina treba računati i korpu za drva koja može biti pletena od pruća, ili napravljena od metala.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Janjic

Avatar photo
Kreativna, komunikativna :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *