Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

Održavati kuću svežom kada je napolju vruće može predstavljati pravi izazov. Podrazumeva se da možete da instalirate i koristite klima-uređaj kako biste se oslobodili vrućine i vlage u stanu, ali klima troši skupu struju, a da ne pominjemo da ovi uređaji sadrže hemikalije koje mogu da ugroze životno okruženje.

Srećom, moguće je da se rashladi kuća i na prirodan način bez korišćenja klima-uređaja. Slede ideje kako da prebrodite leto i zadržite u stanu prirodnu svežinu.

klima uredjaj

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

  1. Razumete da je jedan od glavnih izvora toplote u vašem domu sunce. Kako greje krov odozgo i zidove sa strane, sunce može dramatično povećati temperaturu u kući. Smanjite prodiranje sunca tako što ćete staviti zavese i roletne koje će blokirati sunčeve zrake. Ako ih držite navučene i spuštene tokom dana, sprečićete dopiranje sunca kroz prozore, i na taj način ćete umanjiti zagrevanje kuće.
  1. Proverite da li na ivicama prozora i vrata imate tampon-traku koja je u dobrom stanju. Takođe, pobrinite se da sobna vrata i prozori dobro dihtuju, jer će i to pomoći da se vruć vazduh zadrži napolju.
  1. Razmislite o tome da instalirate plafonski ventilator u prostoriji gde provodite najviše vremena. Istraživanja su pokazala da i najmanje kretanje vazduha ne čini samo vazduh svežijim, već i da zaista može da snizi temperaturu za nekoliko stepeni.
  1. Razmotrite mogućnost da koristite svetle boje za krečenje kada dođe vreme za sređivanje enterijera vašeg doma. Svetle boje odbijaju toplotu, dok je tamne boje upijaju i zadržavaju.
  1. Proverite tavan/potkrovlje kako biste videli da li vam je izolacija dovoljno dobra da spreči prodiranje i zadržavanje toplote ispod krova, kao i njeno kretanje u kući i podizanje temperature.
  2. Napravite otvor/ventil na vrhu krova kuće, ili na tavanu da bi vruć vazduh koji se zadrži ispod krova mogao da ode. Takođe vodite računa o tome da donja površina luka ispod nadstrešnice bude slobodna da dozvoli vazduhu da se popne na tavan, a onda izađe napolje kroz krovne otvore.
  1. Zasadite drveće i visoko žbunje na južnoj i zapadnoj strani vašeg doma da bi blokirali sunce. Ovo je svakako strategija na duže staze, ali neke vrste brzorastućeg šiblja vam mogu biti od pomoći kao blokatori sunca za samo nekoliko godina.
  1. Smanjite upotrebu električnih aparata, naročito tokom dana kada je velika vrućina. Mašine za pranje sudova, šporeti, pa čak i obične sijalice proizvode toplotu koja podiže temperaturu u kući.
  1. Otvorite prozore i vrata uveče, nakon što prestane dnevna vrelina, da biste iskoristili prirodno rashlađivanje i večernji povetarac.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *