Kako rasporediti površine i isplanirati prostor u kući

Prostor je luksuz. Cene nekretnina su obično tako visoke da se većina nas zadovoljava manjim stanom od onoga koji smo želeli. Srećom, ostaje nam mogućnost da opremamo površine i prostore kako bismo ih najbolje iskoristili.

Ako vam raspored prostora kojim raspolažete odgovara i želite samo vizuelno da izmenite prostorne celine, biće vam dovoljno da proučite boje zidova, tavanica i podova i rasvetu prostorija kako biste doneli najmudrije odluke.

raspored povrsina

Neophodan inventar

Ako ste rešili da promenite raspored svog prostora, uradićete popis elemenata koje želite da sačuvate poput kamina, ugrađenih plakara ili ulazni hodnik.

Tačno naznačite šta za vas ima prvenstvo. Da li vam treba prostran dnevni boravak zato što imate veliku porodicu koja će hteti da ga koristi? Ili hoćete da imate zasebnu radnu sobu? Da li želite da sačuvate ili napravite veliku trezariju zato što često imate goste? Ili želite da svako vaše dete ima vlastitu sobu, što će im pružiti izvesnu nezavisnost?

Raspored pregrada

Da bi se preuredile prostorije ili zone aktivnosti prema vašim željama, vi ćete podići, premestiti ili ukloniti pregrade.

Ako ste vlasnik stambene jedinice, radićete po svom nahođenju, osim kada su u pitanju noseći zidovi, stubovi i, u stambenim zgradama, dimnjaci čije prisustvo je neophodno.

Najveće povećanje prostora dolazi uglavnom od ukidanja hodnika i viška prolaza. Korisno bi bilo i da vaše sklonosti i navike prirodno vode otvorenim prostorima kakv je na primer dnevni boravak opremljen američkom kuhinjom.

Zauzvrat, ništa tehnički ne stoji na putu postavljanju novih pregrada da bi se dobila još jedna soba ili pregradila dva prostora namenjena različitim aktivnostima. Ako biste se opet odlučili za klizne pregrade, postigli biste kompromisno rešenje, sa prostorom koji po želji možete otvarati i pregrađivati.

Lukavstvo: višenamenske prostorije. Ako želite istu prostoriju da koristite za više namena, uvek možete da je izdelite na više zona japanskim panoima, zavesama, paravinima, ili da pribegnete otvorenim policama, po mogućstvu na točkovima, kako biste ih premeštali po nahođenju.

Druga mogućnost da odelite prostorne celine a da ih vizuelno ne odsečete jeste pravljenje različitih nivoa. Uređenje podijuma opremljenih fiokama ili trapovima omogućuje, uz to, povećanje kapaciteta spremišta.

Pravi i lažni međuspratovi

Ako imate sreću da su vam tavanice u stanu visoko postovaljene, ne oklevajte da stvorite još jedan nivo postavljanjem međusprata. Detalji takvog jednog projekta zaokupiće svu vašu pažnju, jer je vertikalna podela prostora vrlo delikatan posao.

Da biste napravili pravi međusprat u nekoj prostoriji, treba da imate tavanicu visoku barem 4,20 m, što bi vam dopustilo da donjem nivou ostavite minimalnu visinu od 2,20 m ispod pregradne ploče. Kako je sama ploča debela oko 20 cm, prava visina međusprata će iznositi 1,80 m.

Najčešće ćete se zadovoljiti time da, zbog nedostatka mmesta, na gornjem nivou instalirate kakav sobičak ili radnu sobicu. Takvo rešenje će očuvati prostornu celinu donje odaje. Mada takvo rešenje deca rado prihvataju, pokazalo se da nije dovoljno udobno za odrasle.

Nepoželjni elementi

Mada neophodni, izvesni delovi dekora ponekad znaju da naruže prostoriju. takav je slučaj sa cevima, radijatorima, stubovima. Postoje dva načina da se ublaži takva nedaća: tako što će se uklopiti u celinu obojivši je istom bojom kakvoj obrađen obližnji zid ili da se, naprotiv, istakne njeno prisustvo. Možete, recimo, kanalizacionu cev ili radijator ukrasiti kakvim umetničkim motivom ili njihovo prisustvo iskoristiti za postavljanje stalaža.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako urediti dom

Kako urediti dom (feng šui)

Feng šui je drevna kineska veština koja, kao i tai či čuan, astrologija i sve …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *