Kako okrečiti sobu

Krečenje je sjajan način da se soba osveži po vrlo maloj ceni. Ali je važno da se isprati određena procedura kako biste bili sigurni da nećete dobiti sobu koja je neuredna ili, još gore, uflekana od boje.

Ovaj tekst bi trebalo da vam pomogne, bez obzira da li krečite samo plafon, zid, da li farbate stolariju ili kompletno preuređujete sobu.
Pouring Paint

Kako okrečiti sobu

  1. Unapred pripremite alat i sve što vam je potrebno (pogledajte ispod). Nije uvek lako istrčati u prodavnicu usred rada sa bojom koja se još uvek nije osušila!
  2. Iz sobe sklonite sve što možete da iznesete i prekrijte stvari koje ne možete ili ne želite da iznesete. Ako krečite samo deo sobe, treba da sklonite ili pokrijete stvari samo u „ugroženoj” zoni. Boja kaplje nadole, tako da sve što se nalazi ispod onoga što krečite treba da sklonite ili prekrijete. Boja takođe može da prska i u stranu dok mašete alatom, ili ako krečite previše energično. Smatrajte da je „ugrožena” zona bar dva metra horizontalno od površine koja će se krečiti.
  3. Iskoristite priliku da izravnate zidove. Uklonite sva nepotrebna ispupčenja, kao što su kapljice od stare boje. Velike rupe popunite pomoću pur pene, a male gipsom, glet masom ili gitom za drvo. Išmirglajte zid i uklonite neravnine i izbočine.
  4. Sa vrata uklonite brave, ručke, šarke, zatim uklonite električne utičnice, pokrivače za električne prekidače, detektore za dim, zvonca itd. koje ne želite da prekrečite. Zbog krečenja, bolje je skloniti, nego zamaskirati, ali je maskiranje moguće za stvari koje ili ne možete da uklonite, do kojih vam baš i nije stalo ili koje bi bile klimave ukoliko bi se uklonile i ponovo postavile na isto mesto. Ništa ne izgleda ružnije od boje na šarkama vrata.
  5. Očistite sobu od prašine. Ne želite da vam prašina padne na sveže nanetu boju; tako će se napravite ružne izbočine.
  6. Dobro razmislite kojim bojama ćete krečiti. Sve boje koje biste želeli da budu potpuno iste nijanse, morate naneti istovremeno. Svetle boje vremenom mogu da izblede, naročito ako su izložene sunčevoj svetlosti.
  7. Ako imate plesan ili buđ, uklonite je pomoću mešavine varikine i vode (po 50% svake), zatim je ponovo isperite običnom vodom. Neke plesni mogu biti veoma opasne. Preporučuje se korišćenje maske. Obezbedite da se soba drži suvom kako bi se sprečilo buduće skupljanje plesni. Neke osnovne boje i neke boje za krečenje su otporne na buđ i plesan. Neke osnovne boje i sredstva za začepljivanje rupa se reklamiraju baš za otklanjanje fleka.
  8. Pripremite površine za krečenje. One moraju biti potpuno čiste od prašine, paučine, itd, i moraju biti potpuno suve. Trebalo bi da možete da očistite zid pomoću sunđera, a da ništa ne otpadne. Ako postoji boja koja se ljušti, trebalo bi je skinuti pomoću metalne četke ili alatke za skidanje farbe/boje. U suprotnom, vaša novonanešena boja će takođe početi da se ljušti.
  9. Ako su vam zidovi masni, onda će to smetati nanošenju nove boje. Koristite deterdžent ili blagu kiselinu, kako biste uklonili masnoću.
  10. Pročitajte uputstvo sa pakovanja boje, kako biste znali koliko će joj biti potrebno da se osuši. Boja koja je kapnula, može kasnije da zakloni to što je napisano. Ovo će vam takođe pomoći da saznate koliko će vam biti potrebno da obavite posao, kako biste se odgovarajuće organizovali.
  11. Stavite zaštitnu traku po ivicama onoga što ne želite da okrečite (ormara, prozora, stolarije, poda, plafona itd.)
    • Za precizno postavljanje, ne koristite trake duže od 60cm.
    • Proverite da li je traka postavljena pravo. Granica koju odredite trakom je granica do koje će vam biti boja. Mala greška (naročito ako je pogrešna boja na pogrešnoj površini) može kasnije upadati u oči.
    • Dobro pritisnite ivicu trake koja ide duž strane koja će se krečiti kako biste sprečili stvaranje mehurića od vazduha koji bi omogućili boji da se podvuče pod traku.
    • Skoro da se može garantovati da je korišćenje ove trake manja muka od paženja oko ivica. Skoro je nemoguće izbeći da boja padne na pogrešno mesto i teško je očistiti slučajnu mrlju koja se nalazi blizu velike oblasti neosušene boje, a da se vi ili druge površine ne umažete, a to vam ne treba.
    • Da biste sprečili da se boja podvuče pod traku, traku prvo možete „zalepiti” čistom glazurom ili bojom koja je iste boje kao i površina ispod trake. Onda će biti potrebno da preko ovoga pređete željenom bojom kojom krečite površinu, kako biste okrečili i ivice. Ovako ćete napraviti finu liniju nakon što uklonite traku.
    • Zaštitna traka će oštetiti neke površine (kao što je labav malter ili stare tapete). Morate očistiti zalutale mrlje ili staviti novine ili drugi ravan nelepljiv predmet na odgovarajuće mesto. Široki komadi najlona se u ove svrhe prodaju u radnjama sa opremom za krečenje. Ako se na neku površinu nanosi debeo sloj boje, možda će biti potrebno da ivice uradite ručno, pomoću dobre četke. Srećom, ovo će biti u oblasti gde će se male greške teško primećivati (kao što je visoko gore, izvan direktnog vidokruga, ili veoma nisko na podu).
  12. Raširite ono što ste predvideli zbog kapanja i vodite računa da vam je cela površina u kritičnoj zoni prekrivena. Važno je shvatiti ovaj korak ozbiljno; biće mnogo teže, ako ne i nemoguće da se fleke kasnije očiste. Možda ćete hteti da to zalepite za pod. Zaštitna traka može se uspešno koristiti i na tepisima.
  13. Sprečite raznošenje boje u druge prostorije. Dobro očistite noge pre nego što izađete iz prostorije, ili u drugim sobama koristite još zaštite za podove.
  14. Nanesite osnovu! (Pogledajte ispod „Kako naneti osnovu i krečiti”.) Osnova je obavezna ako krečite površine koje ranije nisu krečene, ili bojite nefarbano drvo, metal, glet masu, plutu, mastilo, bojice, fleke od buđi ili čak staru farbu. Osnova će učvrstiti površinu i pružiti sloj na koji će se boja zalepiti. Boje koje sadrže vodu ili ulja neće se zalepiti na podlogu koja nema osnovu. Bela osnova je dobra ideja kada preko tamne krečite svetlijom bojom. Verovatno vam osnova neće biti potrebna kada ponovo krečite, ako je prethodna boja istog tipa i nije mnogo stara. Kada niste sigurni šta da radite – stavite osnovu. Neke boje su ujedno i osnova, što može, a i ne mora, da uštedi vreme, u zavisnosti od broja potrebnih slojeva.
  15. Ako je potrebno, ponovo zaštitite.
  16. Krečite! (Pogledajte ispod „Kako naneti osnovu i krečiti”.) Nanesite onoliko slojeva koliko je potrebno da površina izgleda lepo.
  17. Uklonite zaštitnu traku kada završite. Traku sa zida povucite pod uglom od 90 stepeni kako biste dobili čistu ivicu. Možda ćete morati ponovo da je stavljate, ukoliko nanosite više od dva sloja; u suprotnom, slojevi boje mogu zbog trake delovati iskrzano, umesto da budu ravni. Možete da sačekate da se boja osuši, pre nego što uklonite traku (neće biti potrebe da čekate, ako ste pažljivi), ali, za najbolji učinak, ne čekajte duže od 24 do 48 sati.
  18. Ako vam se boja podvukla ispod trake, možete uzeti veoma malu četku (koje obično koriste slikari) i pažljivo doterajte linije. Rezultat neće biti tako dobar kao kada dobro odradite posao sa zaštitnom trakom, ali će greške svakako biti manje primetne.
  19. Ako ste slučajno poprskali pogrešnom bojom po određenim oblastima, uprkos zaštitnoj traci i pokrivanju, boju skinite četkom i preko datih oblasti pređite odgovarajućom bojom više puta, pazeći da opet ne isprskate.
  20. Sačekajte da se boja iscedi i osuši, pre nego što uklonite zaštitne krpe.
  21. Uživajte!

Kako naneti osnovu i krečiti

Ovaj postupak ćete morati da ponovite jednom za osnovni sloj, a onda koliko god puta je potrebno da biste dobili finu željenu boju.

  1. Dobro izmešajte boju ili osnovnu boju. Jako mućkajte 2-3 minuta pre nego što otvorite kantu, ili nakon što je otvorite, izmešajte je mikserom za boju.
  2. Otvorite kantu i počnite da nanosite boju na zidove. Krenite odozgo nadole (npr. prvo uradite plafon, zatim gornju stolariju, pa zidove i na kraju donju stolariju). Ovo će vam omogućiti da očistite sve ono što je kapnulo u prethodnoj fazi. Ako imate valjak za krečenje, prvo uradite veću površinu, a onda se pozabavite ivicama. Ovako ćete deo koji treba da uradite četkom, koji je sporiji, svesti na minimum.
  3. Da biste boju naneli valjkom za krečenje, uradite sledeće:
    • U posudu za boju sipajte boju dok ne bude skoro puna (manje ako ne krečite veliku površinu).
    • Uvaljajte valjak tako da pokrijete sve njegove strane. Kotrljajte ga po posudi, ako je potrebno. Pokušajte da valjak potopite u boju toliko da boja dođe do drške.
    • Bez oklevanja okrenite valjak ka površini koju ćete krečiti, kako biste sprečili kapanje boje. Sporo okretanje valjka okretanjem drške takođe će sprečiti kapanje.
    • Razmažite boju. Ne radite mnogo brzo, jer će tako zbog centrifugalne sile doći do prskanja boje.
    • Okrenite dršku da biste izbegli njen susret sa okolnim površinama.
    • Ako valjak pritiskate dok ga koristite, tako možete da oslobodite boju koja se zadržala u njemu, što je korisno kada ste pri kraju posla. Izbegavajte da vam valjak bude suviše suv, jer će tako biti slab efekat krečenja.
    • Ne opterećujte se da li ćete doći do svakog ćoška; to možete da uradite i četkom. Ali, valjkom uradite što više možete, jer ćete tako uštedeti vreme.
    • Da biste bili sigurni da je naneti sloj ravan, nakon što nanesete svežu boju na datu boju, ponovo je pređite isključivo gore-dole potezima, tako što će svaki sledeći potez pokriti 50% prethodnog.
    • Za više detalja, pogledajte tekst Kako koristiti valjak za krečenje.
  4. Da biste boju naneli četkom, uradite sledeće:• Četku umočite u kantu ili posudu sa bojom. (Možete koristiti preostalu boju iz posude za boju nakon korišćenja valjka, ili neku posudu, čak i čašu od papira, kako biste lakše nosili manju količinu boje, dok vam je kanta sa bojom zatvorena.) Nemojte je umočiti više od 2-3cm, jer ćete u suprotnom traćiti boju i kasnije će vam biti teže da očistite četku.
    • Lagano otresite četku ili je očistite od ivicu kante, kako biste sprečili kapanje.
    • Bez oklevanja, četku prinesite površini koju ćete krečiti, da biste izbegli kapanje boje.
    • Počnite odozgo i vucite nadole.
    • Najbolje bi bilo da ne držite četku tako da ručka bude dole, jer će se boja tako slivati na dršku i napravićete haos. Ovo je neizbežno ako krečite plafon, tako da, šta god da krečite, izbegavajte da stavljate veliku količinu boje na vašu četku.
  5. Sve površine na koje kapne ili se slije boja, odmah očistite. Uzmite mokar sunđer ili krpu. Da biste očistili uljane boje, morate koristiti razređivač za boju, a za boje od lateksa dovoljna je voda. Ne dozvolite da se fleke od boje osuše!
  6. Pre nego što pređete na sledeću površinu za krečenje, proverite da li ste negde kapnuli i obrišite četkom ili valjkom. Kada se osuše, ono što je kapnulo pretvoriće se u izbočinu koju ćete teško ukloniti.
    • Prvo završite jedan zid, pa pređite na sledeći. Kako se suši, boja će postajati tamnija, tako da, ako se budete vraćali zbog nezavršenog posla, suva (ili ne još suva oblast u zavisnosti od boje) izgledaće drugačije i sebi ćete tako samo napraviti dodatni posao.
  7. Kada završite sa krečenjem, ne ostavljajte svoj alat gde stignete! On će se osušiti i moći ćete samo da ga bacite. Nakon što iskoristite što je više boje moguće sa svog alata (četke, valjka, itd), očistite ga. Ako koristite boje na bazi vode, alat stavite pod vodu, pritisnite ga i protresite. Postupak ponovite sa čistom vodom i to radite naizmenično držeći ga ispod česme, sve dok voda ne bude potpuno čista. Neka se alat potpuno osuši pre sledećeg korišćenja. Detaljno čišćenje i sušenje alata sprečava mešanje stare boje ili vode sa novom bojom, čime bi se upropastila boja ili tekstura. Da biste sprečili da se alat osuši u kraćim periodima nekorišćenja prilikom krečenja, umotajte ga u plastiku ili ga držite u boji. Ako krečite istom bojom i sledeći dan, alat možete ostaviti u kesu, zamrznuti preko noći i odlediti kada budete spremni ponovo da ga koristite. Ako niste u prilici da alat odmah dobro očisite, bar ga stavite u vodu kako biste ga očistili kasnije. (Pod predpostavkom da koristite boje na osnovi vode.) Ako koristite boje koje se zasnivaju na ulju, voda vam neće pomoći, i za pranje alata i ruku moraćete da koristite razređivač za boju. Nekoliko različitih hemikalija mogu se koristiti kao razređivač, ali, generalno, nije ih prijatno koristiti, emituju nepodnošljive mirise i nisu prijatne za okolinu.

Stvari koje će vam biti potrebne

  1. Komplet alatki za krečenje.
  2. Glet masa za popunjavanje pukotina i malih rupa (pomoću kompleta alatki).
  3. Sredstva za čišćenje (za pripremu sobe). Sunđer za čišćenje zidova, ako su prljavi. Ukoliko se taj sunđer nalazi na dršci, to će vam olakšati posao, naročito čišćenje na visokim mestima koja ne možete da dohvatite.
  4. Osnova za krečenje unutar kuće. Osnova za krečenje unutra je sve što će vam biti potrebno, i moraće da bude na osnovi vode, kako bi bila kompatibilna sa bojom koja se bazira na vodi. U kući ne koristite ništa što je bazirano na ulju, osim ukoliko imate valjan razlog za tako nešto, jer se ove boje mnogo više osećaju i teže čiste. Izaberite osnovu u boji ako krečite samo u tamnije boje. Ako krečite više površina, a planirate da koristite različite boje, verovatno će vam biti lakše da koristite istu osnovu za sve. Ovako ćete izbeći maskiranje za osnovni sloj. Obavezno pročitajte uputstvo sa kante za boju i nabavite dovoljno osnove za sve što planirate da krečite.
  5. Boja za krečenje unutar kuće. Boja od lateksa je bazirana na vodi. U kući ne koristite ništa što je bazirano na ulju, osim ako za to imate dobar razlog, jer se ovakve boje mnogo više osećaju i teže čiste. Ne žurite sa biranjem odgovarajuće boje, i kući ponesite uzorke boje da biste ih uporedili sa postojećim bojama sobe i bili sigurni da će se slagati. Imajte na umu da se boja menja pod uticajem različitog svetla. Izaberite odgovarajući sjaj koji ćete naneti. Visok sjaj i polusjaj se često koriste za doterivanje (npr. stolarije, polica) i vlažnih oblasti (npr. kuhinje i kupatila.) Satenski (srednji) i mat sjaj su ponekad poželjni za velike oblasti, kao što su zidovi, ali, ipak, proverite uzorke i preporuke proizvođača. Obavezno pročitajte šta piše na kanti i nabavite dovoljno za sve što ćete krečiti.
  6. Nešto za nanošenje boje. Obavezno koristite novo ili nešto što je relativno čisto. Ne želite da vam se prljavština ili boja od prethodnog krečenja pomeša sa vašom novom bojom!
    • Klasične čekinjaste četke za farbanje na glatkim površinama će ostaviti blage neravnine, kao sitna zrnca. Odlične su za grube površine, jer su čvrste i dobre za popunjavanje pukotina i neravnina. Nisu nešto teške za čišćenje. Ukoliko četka ima dlačice koje štrče, isecite ih makazama, kako biste izbegli farbanje okolnih površina koje niste nameravali.
    • Četke od pene se reklamiraju za jednokratnu upotrebu, ali se obično mogu koristiti nekoliko puta. Nisu dobre za grube površine; ako se na njima koriste, brzo će se pohabati i biti beskorisne. Na glatkim površinama će ostaviti prilično gladak sloj. Dobre su za uglove, jer im je vrh pod uglom. Lako se čiste. Ukoliko koristite boje bazirane na ulju, možda bi bilo dobro da koristite četke od pene za jednokratnu upotrebu, umesto da pokušavate da četke očistite razređivačem za boju.
    • Bilo bi dobro da četke za farbanje ne budu široke kako biste mogli da ih koristite za uske iili krivudave površine, kao i za sitne poslove. Najbolji i najuniverzalniji izbor su četke srednje širine. Široke četke mogu biti nezgodne za umakanje u kantu sa bojom. Ako krečite veliku oblast, umesto četke uzmite valjak za krečenje ili kompresor za krečenje (raspršivač) (osim ukoliko vam za teksturu treba četka). Četke su jeftine; uzmite ih nekoliko, različitih širina i koristite onu koja je najzgodnija za posao koji treba da obavite.
    • Valjak za krečenje je dobar za krečenje velikih oblasti, kao što je zid ili plafon. Da biste ga koristili, biće vam potrebni i posuda za boju i drška za valjak. Uski valjci (7-15cm) i drške dobri su za manje površine (kao što su vrata) ili ako imate neke uže površine koje biste brzo da završite. Možda će biti jeftinije da kupite običan valjak, pa da ga prepolovite. (obavezno krajeve isecite makazama i skinite višak sa strane koji može tokom krečenja slučajno okrečiti neplanirane površine.) Možete naći nekoliko vrsta valjkova, u zavisnosti od toga kakve želite da vam ispadnu površine. Za željeni izgled izaberite najtanji valjak, kako biste traćenje boje sveli na minimum. Kada koristite valjak brže ćete trošiti boju nego da koristite četku, ali ćete postići bolji vizuelni efekat sa manje slojeva i brže ćete završiti posao. Teže ih je očistiti zbog količine boje koja u njima ostane. Ako krečite velike površine, umesto posude za boju uzmite kofu od 20 litara.
    • Kompresor za krečenje je skuplja varijanta valjka i koristi se za krečenje velikih površina. Možda ćete morati bolje da zaštitite i pripremite sobu kako biste izbegli da vam boja padne na površine na kojima ne treba da je bude.
    • Valjci za ivice osmišljeni su za brzo krečenje uglova, ali ćete sigurno biti srećniji ako uglove uradite četkom.
    • Duge drške su dostupne za valjke za krečenje i one će vam olakšati krečenje plafona i visokih zidova.
    • Boja u spreju (u boci) obično nije povoljna i zgodna za krečenje sobnih površina. Prilično je skupa, teško ju je obuzdati, može stvoriti neželjene fleke i emituje vrlo neprijatne mirise. Može se koristiti za metalne površine koje treba zatvoriti kako bi se sprečilo rđanje, ali je dobra ventilacija neophodna. Ovakvo krečenje plafona je teško. Čisti se k’o od šale, ali je jako bitno da nosite masku.
  7. Nešto za zaštitu podova.
    • Najlon možete nabaviti jeftino u radnjama gde se prodaje boja. Iako se često reklamira da je za jednokratnu upotrebu, često se može koristiti više puta. Izaberite najlon odgovarajuće debljine, tako da se ne cepa kada po njemu hodate.
    • Novine su vam obično besplatna varijanta, ali boja može da procuri, a i slova sa njih mogu da se ocrtaju.
    • Stari papir takođe može da posluži, ali kod njega je još veća verovatnoća da će boja proći.
    • Lak način da zaštitite podove je da upotrebite običnu foliju. Lako se postavlja i drži najlon bolje od trake. Jednostavno prostrite najlon ispred zida, a onda preko njega, uza zid, stavite foliju. Dovoljno je da zaštitite malo više od jednog metra i pomerajte foliju, onako kako i vi napredujete sa poslom.
  8. Otvarač za kantu za boju. Najbolje je da koristite pljosnati šrafciger, koji ima više namena, i njime ćete manje saviti ivicu kante. Takođe možete kupiti i namensku alatku za otvaranje kante za boju ili iskoristiti komplet za krečenje.
  9. Šrafciger(i) ukoliko je potrebno da skidate nešto.
  10. Zaštitna traka. Dostupno je nekoliko vrsta, uključujući najobičniju zaštitnu traku, koju je dobro da koristite na zidovima sa osetljivim slojevima stare boje. Široke trake su dobre za sprečavanje nenamernih fleka. Uske trake nabavite samo ukoliko su vam potrebne za neki uzak prostor ili za tanku liniju.
  11. Merdevine, ako treba da dohvatite više površine.
  12. Odeća za krečenje. Obucite nešto do čega vam nije stalo. Skoro je nemoguće da izbegnete fleke od boje na odeći i cipelama. Ruke će vam biti najizloženije, tako da bi bilo dobro da nosite rukavice. Poslužiće i jeftine rukavice od lateksa za jednokratnu upotrebu, ali univerzalne rukavice ili baštenske rukavice će bolje disati. Razmislite da stavite kapu za krečenje – slatka je, a i sprečiće da vam boja dospe u kosu. Ako imate dugu kosu, možda ćete želeti da je pokupite, kako biste je sačuvali od boje. Ako ne volite rukavice, ruke i zglobove možete namazati vazelinom i tako boje na bazi vode i ulja neće prodreti u kožu, a lako će se skinuti. Međutim, sam vazelin sadrži ulje i može biti težak za skidanje, ali bar hidrira, ukoliko imate suvu kožu.
  13. Voda, sunđer, ubrusi od papira, ili krpa. Verovatno ćete morati da očistite koju fleku.
  14. Sudopera u kojoj ćete prati alat. Idealno bi bilo da imate neku za koju nećete morati da brinete zbog fleka od boje, ali, ako nemate takvu, pažljivo je očistite.

Stvari koje će vam možda zatrebati

  1. Čaša od papira za vašu četku. (Kao opcija za manje površine.)
  2. Metalna četka ili alatka za skidanje farbe/boje, ako imate boju koja se ljušti, a treba preko nje da krečite.
  3. Mikser za boju. Ništa nije bolje od štapa; drveni su obično mogu naći za džabe gdegod se prodaje boja. Umesto štapa, možda možete da prođete i sa jednostavnim mućkanjem kante, pre nego što je otvorite.
  4. Svetlo za rad ako svetlo u sobi ne radi, ili nije dovoljno jako.
  5. Alatka za krečenje 5 u 1 je neophodna za čišćenje valjka. Ona ima poseban nož koji je osmišljen za „struganje” viška boje sa valjka. I po pola čaše boje može da ostane u valjku nakon što završite sa krečenjem, tako da ćete potrošiti dosta boje, vode ili razređivača za boju pokušavajući da sve to sperete.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

kako popraviti parket

Kako popraviti parket – hoblovanje, bojenje, voštenje i lakiranje

Parket, pošto je napravljen od drveta, se vremenom troši, haba i oštećuje. Da ga ne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *