Kako urediti dom (feng šui)

Feng šui je drevna kineska veština koja, kao i tai či čuan, astrologija i sve druge kineske, za krajnji cilj ima potpuni sklad čoveka i sveta koji ga okružuje. Zato je, prema početnoj definiciji, to nauka o usklađivanju neba i zemlje. Bazira se na tokovima životne energije či koja kao kroz ljudski organizam protiče i kroz sve elemente oko njega. Ova nauka stara je više od šest hiljada godina, ali je današnji naziv dobila tek s „Knjigom sahrane“ koju je napisao Guo Pu iz dinastije Jin. U današnje vreme pretežno se koristi onaj deo koji je namenjen uređenju životnog prostora, jer su sve stvari na ovom svetu u interakciji. Isto tako sasvim je sigurno da boje i raspored u domu mogu čeoveka učiniti vedrim, zadovoljnim i zdravim, a to se svakako odražava i na zbivanja u njegovom životu motivaciju za rad, odnose sa drugim ljudima, otvorenost za nove doživljaje i osećanja.
Kako urediti dom

Kako urediti dom (feng šui)

  1. Kupatilo predstavlja finansijski položaj stanara, jer su to mesta na kojima se koristi voda. U kupatilu obavezno treba imati kamen, ulazna vrata najbolja su ako su drvena i ako je u njihovoj blizini nešto zeleno. Treba da su neupadljivi, ne preveliki i besprekorno čisti. Poklopac toaleta uvek treba da bude spušten, a vrata prostorije zatvorena. Slavine i cevi koje cure odma treba popraviti.
  2. Kuhinja. Tradicionalno se tretira kao najznačajnija prostorija doma, razlog je što se tu nalazi štednjak, koji predstavlja središte porodičnog bogatstva. U kuhinji je poželjna žuta boja s crvenim elementima koja podstiču na druženje. Sumorne boje inače izazivaju osećaj teskobe, manjak svetlosti kvari vid. Šporet ne bi trebalo da bude uz sudoperu, ali ni naspram nje. Izbegavajte ogledala jer ona čine dvostruko veći uticaj vatre. Sve što ne radi onako kako bi trebalo, izaziva ljutnju. Jako je bitno da onaj koji sprema obroke bude lepo raspoložen jer na taj način neopipljivim silama vas hrani podrškom i ljubavlju.
  3. Od posebne važnosti je feng šui spavaćih soba, jer ima izuzetan uticaj na kvalitet odnosa sa voljenom osobom. Po lokaciji najbolje da je najudaljenija od ulaznih vrata, ulaz ne bi trebao da bude u direktnoj liniji sa ulaznim vratima.
    Krevet treba da se nalazi na takvom mestu da osoba koja leži može da vidi svakog ko ulazi na vrata. Obično je najbolji položaj dijagonalno u odnosu na vrata. Dok ste u krevetu trebalo bi da kada se probudite ugledate neki prijatan prizor. To može biti privlačan pogled kroz prozor ili slika na zidu koja vam pruža svojom tematikom ono što želite prvo da vidite kad počne novi dan.
  4. Dnevna soba, prostor u kome se okupljaju članovi porodice da bi se odmarali, takođe mesto na kome primamo goste. Shodno tome ona treba da odražava ličnost i interesovanje ukućana. Idealno je da bude pravilnog oblika. Nameštaj udoban i usklađen dimenzijama prostorije. Na policama mogu biti stvarčice koje skupljate, na zidovima okačene fotografije ili stavljene na stočuću. Važno je imati meru i da prostorija bude adekvatno osvetljena. Domaćin kada sedi u dnevnoj sobi mora da ima pogled na glavni ulaz u sobu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

Zivotni prostor

Kako osvežiti životni prostor

Proleće i prvi sunčani dani nas inspirišu da otvorimo svoj dom, provetrimo ga i oslobodimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *