Kako da vam dom bude topliji

Tokom zimskog perioda najviše para naravno odlazi na grejanje, pogotovo ako se grejete na struju ili gas. S obzirom da je finansijska situacija veoma teška, svi se trude da što više uštede. Naravno to ne znači da bi trebali u sopstvenom domu da se smrzavate, već možete primeniti neke trikove kako bi uštedeli na računima za grejanje.
topliji dom

Kako da vam dom bude topliji

  1. Obavezno zatvarajte vrata za sobom. Na taj način ne samo da sprečavate gubitak toplote iz zagrejanih prostorija, već i zagrevanje onih koje ne koristite. Tako će vam duže vreme biti toplo u onoj prostoriji gde boravite.
  2. Često se dešava da prozori i vrata ne dihtuju dobro. Ukoliko je to slučaj i kod vas iskoristite neko staro ćebe ili peškire, zarolajte ih i stavite na mesto gde duva. Tako će hladnoća manje ulaziti u prostoriju.
  3. Obična aluminijumska folija može biti od velike koristi. Možete je staviti iza radijatora, tako će odbijati toplotu ka unutrašnjosti prostorija. S obzirom da se nalazi iza radijatora, neće se videti pa samim tim neće ni narušiti izgled prostorije.
  4. Napravite mali razmeštaj nameštaja. Garniture odmaknite od prozora jer je taj deo prostorije najhladniji. Ista situacija je i sa spoljnim zidovima. Pripazite da ne naslanjate nameštaj na radijatore. Ispred njih ne bi trebalo ništa da se nalazi, kako bi mogli nesmetano da emituju toplotu.
  5. Još jedan od načina da uštedite u grejanju jeste da koristite deblju posteljinu. Ako se nalaziti ispod debljeg pokrivača, manje ćete grejati prostoriju u kojoj spavate. Takođe na zaboravite da je mnogo zdravije spavati u hladnoj prostoriji.
  6. Tepisi su takođe veoma važni za zadržavanje toplote. Prilikom grejanja stanova čak 10 odsto toplote odlazi na podove, zato oni imaju veoma važnu ulogu u zadržavanju toplote.
  7. Da bi sprečili da vazduh bude suv u prostoriji, koristite ovlaživače vazduha, a i prostorija će biti toplija.
  8. Obavljajte kućne poslove jer će imati dvostruku korist. Kuvanje, čišćenje kuće ili bilo koji drugi kućni posao. Logično je da čim nešto radite biće vam i toplije.
  9. Uveče kad niste toliko aktivni može da vam se desi da vam bude hladno, pa dok gledate tv pokrijte se ćebetom i uživajte u šolji toplog mleka ili čaja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Sva sreca da je ova zima bila toplija nego bilo koja druga.Kada je *suvo mrazica* ne pomaze nista.Mnogo je tesko izdrzati napolju,a u kuci je drugacije.Ja zimi nikako ne gasim vatru,ni nocu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *