Kako sprečiti javljanje vlage u podrumu

Da li vam se podrum oseća na buđ? Da li osećate vlagu u vazduhu kada siđete dole? Možda čak i primećujete vodu na podu? Moguće je da vam temelj kuće propušta vlagu, ali nadajmo se da je u pitanju samo vlaga koja se stvara kondenzacijom toplog vlažnog letnjeg vazduha kada on dospe u hladne prostorije vašeg podruma.

Odakle god da dolazi vlaga, morate da rešite taj problem. Čak i kondenzacija može biti opasna pošto dovodi do nastanka buđi koja loše utiče na naše zdravlje. Sledi način na koji možete saznati da li je vlaga u vašem podrumu posledica temelja koji propuštaju ili kondenzacije – kao i ideje kako da sprečite da vam proces kondenzacije uništi podrum.

vlaga u podrumu

Kako da otkrijete odakle se javlja vlažnost

  1. Utvrdite da li voda na zidovima podruma potiče od kondenzacije ili od kretanja u zidovima temelja. To je veoma jednostavno i lako da se uradi. Počnite sušenjem dela zida podruma veličine kvadrata od 30 cm, a onda isecite parče aluminijumske folije za kuvanje, nešto malo manje veličine.
  2. Selotejp stavite na sve četiri strane folije i zalepite je na zid.
  3. Ostavite foliju na tom mestu najmanje 24 sata, a onda je skinite. Ako je vlažnost sa strane folije okrenute ka nama (od zida), onda je to kondenzacija i taj problem se lako može rešiti. Ako je vlažna strana folije okrenuta ka zidu, onda vlažnost dolazi iz samog zida.

Kako da rešite problem pare nastale kondenzacijom

  1. Osušite ili sklonite sav nameštaj, odeću ili građevinski materijal koji je postao vlažan. Otvaranje prozora u podrumu i uključivanje ventilatora omogućiće da vazduh u podrumu cirkuliše i pomoći će da vam se stvari osuše. Pa ipak, morate da eliminišete vlagu ili će se ona opet vratiti.
  1. Shvatite da je preporučeni nivo vlažnosti vazduha u kući za vreme leta ispod 65 % (da bi se sprečilo nastajanje buđi). Vlagu iz vazduha će odstraniti ili aparat za izvlačenje vlage ili klima-uređaj (od 5 m do 25 m dnevno). Ipak, aparati za izvlačenje vlage su dosta jeftiniji od prenosivog klima-uređaja.
  1. Postavite aparat za izvlačenje vlage u podrum i ostavite ga sve dok vlažnost vazduha ne spadne ispod 65 %. Svi ovi aparati imaju rezervoar koji se puni vodom koju izvuku iz vazduha. Što je još bolje, mnogi mogu da se prikače na cev za odvod, da ne biste stalno praznili rezervoar.
  1. Izolujte sve cevi sa hladnom vodom cevima za izolaciju od pene koje možete naći u prodavnicama za kuću. Treba da prekrijete čitavu dužinu cevi, jer kada vlažan vazduh dođe u dodir sa izloženom (nezaštićenom) cevi, pojaviće se kapi na površini cevi, koje će kasnije kapati na pod.

Saveti i upozorenja

Ako imate rezervoar sa vodom u podrumu, zavijte i njega da biste sprečili kondenzaciju. Možete koristiti ćebe za izolaciju bojlera ili staklenu vunu zavijenu u čaršav ili plastiku (da bi se ponašala kao barijera za isparavanje).

Nemojte misliti da je vlaga u vašem podrumu samo znak leta i da će nestati kada zahladni. Buđ i plesan vole vlažne uslove, a vlaga može prodreti u zidove i stvoriti odličnu sredinu za njihovo nastajanje i rast.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako osposobiti sigurnosni video nadzor

Uvid u dešavanja u i oko vaše kuće u periodu kada vi niste tu više …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *