Kako postupati u slučaju kvara elektro instalacija?

Brojni su uzroci kvara na električnoj instalaciji. Neke je teško utvrditi, čak i od strane električara, ali se većina kvarova može popraviti jednostavnim intervencijama.

U drugim slučajevima, moguće je osposobiti za rad električnu instalaciju barem delimično, u iščekivanju konačne opravke.

Uvek se najpre uverite da za prekid struje nije odgovoran distributer. Ako to nije slučaj, moži biti reč o dve situacije:

  • suočeni ste sa opštim kvarom vaše instalacije
  • ili je samo deo instalacije u kvaru.

kvarovi na elektro instalacijama

Većina kvarova zapravo otkriva jednu od tri glavne vrste neispravnosti

Presek strujnog kola

Čim se preseče neka žica, više nikakva struja ne protiče kolom.

Do takvog prekida obično dolazi zbog slabe pričvršćenosti provodnika u nekom od uređaja (utikač, prekidač) ili zbog oštećenja prekidača.

Do prekida može doći i usled slučajnog sečenja neke žice usled radova (bušenje rupe u zidu, zabijanje šrafa ili eksera itd.).

Konačno, u staroj instalaciji nesaglasnoj sa normama, slab spoj prepretom žica (umesto sprave za vezivanje) ili nedovoljan presek provodnika, što dovodi do razgranje materijala, mogu biti uzrok prekida struje.

Slab kontakt. Kada se neka klema opusti ili kontakt na prekidaču ošteti, to može dovesti do privremenog ili povremenog prikida. Kada je prekidač u pitanju, obično se može uočiti pucketanje ili treperenje sijalice koja se preko njega pali.

Kratki spoj

Do njega dolazi kada se dodirnu dve žice različitog pola (faza i nula, dve faze). Tada se javlja električni luk i žice se stapaju, ali najčešće dolazi do pregorevanja osigurača ili isključenja sklopke prekidača. Obično se čuje i eksplozivni prasak.

Do kratkog spoja obično dovodi neki konkretan uzrok, kao što je uključenje nekog neispravnog električnog uređaja, paljenje svetiljke preko oštećenog prekidača ili oštećenje električnog voda prilikom bušenja rupe u zidu.

Ali do kratkog spoja može doći i usled prodora vode do ogoljenih električnig žica ili, kod starih instalacija, biti posledica topljenja neodgovarajućeg elektromaterijala.

U slučaju kratkog spoja neophodno je ustanoviti i otkloniti uzrok kvara, pre nego što se oštećeno kolo ponovo uključi u struju. Najpre izvršite popravku, zatim uključite prekidač ili zamenite osigurač.

  • Ako je uzrok kvara neispravni aparat koji nije moguće popraviti, samo ga isključite.
  • Ako vam ne polazi za rukom da utvrdite uzrok kvara, oštećeno kolo ostavite izvan napona i pozovite ovlašćenog električara

Preopterećenje

Do njega može doći kada je na isto kolo priključeno previše aparata. Tada je dovoljno isključiti nekoliko velikih potrošača energije da biste kolo osposobili za rad.

Ako se ova vrsta kvarova prečesto ponavlja, tražite od elektrodistribucije da poveća snagu vašeg priključka ili instalirajte selektivnu sklopku koja će isključivati kolo koje nije prioritetno u slučaju preopterećenja.

Kako postupiti u slučaju kvara?

Ma kakav da je kvar, ne donosite ishitrene zaključke, već postupite sledećim redosledom:
1. Šta se tačno dogodilo?
2. Koji su mogući uzroci?
3. Šta treba uraditi da bi se otklonio kvar?

Ukoliko niste sigurni, najsigurnija opcija jeste da pozovete električara sa iskustvom koji će rešiti problem. U slučaju da ne poznajete nijednog električara, onda slobodno pozovite električara kojeg Vam vi toplo preporučujemo za teritoriju celog beograda: Majstor Električar BG Elektro.

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako osposobiti sigurnosni video nadzor

Uvid u dešavanja u i oko vaše kuće u periodu kada vi niste tu više …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *