Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe spadaju među najodvratnija živa bića u prirodi i skoro ih je nemoguće izbaciti iz kuće.

One žive u celom svetu, ali im je omiljeno mesto boravka vaša kuća, gde mogu da jedu vašu hranu, oštećuju tapete i knjige i šire bacile na vas i vašu porodicu.

bubasvaba

Kako se rešiti bubašvaba

  1. Otkrijte da li imate bubašvabe. Generalno, bubašvabe su insekti srednje veličine, mada u nekim delovima sveta mogu biti prilično velike. Imaju noge na kojima se nalaze čekinje i imaju duge antene. Ako vidite jednu bubašvabu u svom domu, sigurno ih imate još. Problem je u tome što se one, generalno, preko dana kriju, tako da ćete možda morati da ih potražite tokom noći uz pomoć baterijske lampe. Čak iako ne nađete same bubašvabe, proverite u ormarićima i ostavi da li ima njihovog izmeta – male braon ljigave mrlje ili loptice.
  2. Pokušajte da otkrijete odakle dolaze. Ako vidite bubašvabe, pokušajte da ih pratite kako biste otkrili gde idu. Međutim, ovo je lakše reći nego uraditi, tako da ćete morati malo da se bavite detektivskim poslom. Svuda oko kuće potražite pukotine i rupe kroz koje bi bubašvabe mogle da uđu. One često ulaze kroz odvode ili ventilaciju, tako da ne možete sve da zatvorite.
  3. Ubijte ih. Postoje razne opcije za ubijanje bubašvaba koje možete sami da uradite. Neke od boljih navedene su dalje u tekstu. Isprobajte jednu po jednu, ili sve.
    • Napravite „hranu za bubašvabe”:
    • Jedan deo je borna kiselina u prahu (ne granulama). Ponekad se ona prodaje kao prah za ubijanje bubašvaba, ali je često dostupna u apotekama (za pravljenje tečnosti za ispiranje očiju u lečenju konjuktivitisa).
    • Jedan deo belo brašno
    • Jedan deo beli šećer u kocki.
    • Šećer će ih namamiti, brašno zalepiti, a borna kiselina ubiti. Stavite ovoga u fijoke, ormane, ispod frižidera, šporeta, itd. Očekujte najmanje tri faze nestajanja/ponovnog pojavljivanja bubašvaba, od kojih će svaka trajati po oko dve sedmice. Nastavite da koristite bornu kiselinu sve dok bubašvabe potpuno ne nestanu.
  4. Deca i neki kućni ljubimci, psi na primer, ješće ovu mešavinu. Borna kiselina nije mnogo otrovna, ali jeste ISKLJUČIVO za spoljnu upotrebu, tako da je ostavite tamo gde samo bube mogu da je nađu. U vlažnom okruženju stvrdnuće se previše, tako da će vam biti potrebni tanjirići od papira ili folije.
    • Prah od borne kiseline, brašna i kakaoa (1 četvrtina borna kiselina, 2 četvrtine brašno i 1 četvrtina kakao). Iako je ovo takođe opasno po decu i kućne ljubimce, ipak je manje otrovno od većine insekticida, i neće odbiti bubašvabe, već će ga one odneti kući i nahraniti svoje larve. Pospite fin sloj ovog praha u ormariće, ispod sudopere, oko VC šolje i u svaku pukotinu, ćošak ili šupljinu. Izbegavajte da udišete ovaj prah, jer, kao i svaka kiselina, može da iziritira pluća.
    • Koristite insekticid u spreju. Nabavite neki insekticid na kome piše da je protiv bubašvaba i prskajte svugde gde mislite da se bubašvabe kriju ili kuda ulaze u kuću, kao i duž zidova, u pukotine i ventilacione otvore. Kada koristite ove sprejove udaljite kućne ljubimce i sledite sve mere predostrožnosti navedene na proizvodu.
    • Koristite mamac za bubašvabe. Mamac za bubašvabe nalaziće se ili u kutiji do koje ne mogu da dođu deca ili će biti primenjen kao gel i u njemu će se nalaziti otrov koji sporo deluje pomešan sa hranom koja je primamljiva (bubašvabama). Bubašvabe će pojesti otrov i odneti ga u leglo , gde će, na kraju, on ubiti sve bubašvabe. Mamac postavite negde gde ste sigurni da će ga bubašvabe naći.
    • Koristite zamke za bubašvabe. One namame bubašvabe unutra i onda ih zarobe tako što se bubašvabe zalepe. Nabavite ih nekoliko i postavite na mesta gde često viđate bubašvabe.
    • Koristite tegle sa vodom. Jednostavan i efikasan način da namamite i zarobite bubašvabe, a koji možete da uradite sami kod kuće, je pomoću tegle stavljene pored zida, koja će dozvoliti bubašvabama da uđu, ali ne i da izađu. Bilo šta se može staviti u teglu kao mamac, uključujući i zrna kafe sa vodom, ili čak samo vodu (u suvljim klimatskim oblastima).
    • Primenite tečne koncentrate. Tečni koncentrati, koje su ranije koristili isključivo profesionalni istrebljivači sada se prave i za upotrebu u domaćinstvu. To je otrov ili hemikalija za suzbijanje bubašvaba koja se rastvara u vodi i zatim se njom prska, briše ili potire skoro svaka površina. Oni mogu biti naročito efikasni u zaštiti od ponovnog pojavljivanja bubašvaba, jer one teže da se vrate nakon 1-2 sedmice.
    • Potražite profesionalne pesticide. Ne tražite ih u lokalnim radnjama, jer se tu obično prodaju slaba sredstva, već ih potražite na internetu. Oni će ubiti žive bube, a bićete mirni naredna tri meseca. Naprskajte ih oko kuće i na mestima kao što je podrum. Bube se neće vratiti. Mana pesticida je što će ubiti sve bube, čak i one koje jedu bubašvabe, kao što su paukovi i stonoge. Ali, ako imate puno bubašvabe, biće vam svejedno.
  5. Koristite jednostavan rastvor sapuna i vode. Ovo je nekima najlakše. Jednostavno napravite blag rastvor sapuna (najobičnijeg sapuna) i vode. Ovim možete da poprskate ili jednostavno polijete bubašvabe. Dovoljno je malo vode, čak i 2-3 kapi mogu da ubiju, ako se efikasno koriste. Pobrinite se da dođe u kontakt sa glavom i donjim abdomenom (stomakom, ako možete da okrenete bubašvabu). Bubašvaba će pobeći, ili će bar to pokušati da uradi, ali će iznenada stati i umreti ili umreti kroz jedan minut. Najbolje bi bilo da je odmah bacite, jer može da se desi da oživi. Ovo se dešava jer bubašvaba diše preko kože. Sapunjava voda stvara tanak sloj preko pora preko kojih bubašvaba diše i efikasno ih blokira, čime će ugušiti bubašvabu ili skoro ugušiti, jer može da se desi da se bubašvaba povrati kad se voda osuši ili ako voda nije prekrila dovoljnu površinu tela. Pokušajte ovo i imaćete neverovatne rezultate koji vas neće koštati ni dinara.
  6. Sprečite ponovnu pojavu bubašvaba. Čista kuća je ključ za držanje bubašvaba na distanci.
    • Neka vam kuhinja uvek bude čista. Brzo čistite mrve i sve što prospete, i, generalno, nek vam je sve čisto. Naročito obratite pažnju na deo oko ringli na šporetu, jer bubašvabe vole masno.
    • Sklanjajte hranu. Zatvarajte posude i ne držite hranu napolju dugo – čak ne ostavljajte prljave sudove preko noći.
    • Smeće redovno bacajte i držite ga napolju.
    • Popravite slavine koje cure i uopšte sva curenja. Bubašvabe privlači voda.
    • U ćoškove stavite kuglice od naftalina. Bubašvabe mrze njihov miris.
    • Sprečite bube da dolaze uz odvode. Ako mislite da vam bubašvabe ulaze kroz odvode, redovno sipajte jeftin izbeljivač niz odvod pre izlaska iz kuće ujutru. Za jači rastvor, pomešajte boraks i izbeljivač u odnosu 1 prema 3.
    • Pomerite drva i krš koji se nalazi ispred kuće. Bubašvabe vole gomile drva i druga zgodna mesta za skrivanje, i što vreme bude hladnije, tako će se bubašvabe preseliti u kuću da bi im bilo toplije.
    • Zapušite pukotine u spoljnim zidovima. Bubašvabe držite podalje od kuće tako što ćete im blokirati ulaz.
  7. Zapušite pukotine u kući svuda gde možete. Ovo zahteva vreme, ali se isplati jer ćete tako eliminisati većinu njihovih omiljenih mesta za skrivanje/razmnožavanje. Trebaće vam puno pur pene/silikona i gipsa, tako da – nabavite velike kutije i silikonski pištolj. Popunite svaku pukotinu unutar svakog ormana, sa obe strane poda, vrata i prozora, kao i sve rupe oko cevi u kupatilu i kuhinji. Ovo će doneti značajnu promenu i cela kuća će delovati čistije.
  8. Koristite profesionalne proizvode. Mnoge od njih možete naći na internetu. Profesionalni mamci, lepljive zamke sa feromonima i profesionalni sprejevi mnogo su efektniji od proizvoda kupljenih u lokalnoj prodavnici.
  9. Pozovite profesionalca. Ako gorepomenute metode ne uspeju, pozovite stručnjaka za kontrolu štetočina. On ima dozvolu za korišćenje jačih hemikalija i za njihovu širu primenu, a vaša porodica će i dalje biti bezbedna.

Ako ni ovo ne uspe, onda pozovite stručnjaka za pesticide koji će ubiti sve bubašvabe.

Napomena

Ako nagazite na ženku bubašvabe, na cipeli možete da raznesete jajašca, jer su ona zaštićena ispod čvrstog spoljašnjeg skeleta i neće se oštetiti. Naročito ćete u tome uspeti ako sa tim ostacima budete gazili po tepihu ili oko kuće.

  1. Ako zgazite bubašvabu, obavezno detaljno očistite površinu oko bube i bacite ili dobro operite to čime ste je ubili. Kako biste se rešili mrtve bubašvabe, bacite je u VC šolju i povucite vodu, kako bi zauvek otišla iz vaše kuće.
  2. Nemojte da mislite da je dovoljno da je bacite u kantu za smeće. Jajašca će se sigurno izleći, a male bubašvabe rastu veoma brzo

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako osposobiti sigurnosni video nadzor

Uvid u dešavanja u i oko vaše kuće u periodu kada vi niste tu više …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *