Kako ugasiti požar

Gašenje požaraSledeći koraci imaju za cilj da vas poduče kako se pravilno reaguje u slučaju manjih požara. Manji požar je požar u začetku svog gorenja, koji je na vreme primećen i za čije gašenje vam ne treba velika količina sredstava kao što je voda, pesak, prah, pena ili neki od gasova koji se koriste za gašenje. Sva ova sredstva su vam raspoloživa u slobodnoj prodaji, a neka, možda; imate na raspolaganju u kući/stanu.

1) Što se tiče vode, nju pretežno posedujemo svi u kućnom okruženju pa i u samoj kući/stanu. Sa njom možete ugasiti većinu požara. U nekim objektima gde se odvija svakodnevni život i rad postoje specijalne instalacije koje služe da dopremaju vodu u većim količinama i pod većim pritiskom, pa sa njima možete zaustaviti i požar većih razmera. Ali nažalost, u mnogim stambenim zgradama hidrantske instalacije su zapuštene i ne mogu biti od velike pomoći. Obično su obeležene velikim latiničnim slovom ˝H˝.

2) Vodom možete ugasiti požar kante za smeće, ili ukoliko gori neki manji drveni predmet ili komad nameštaja, tepih, zavesa. Najvažnije je da znate da vodom nikako ne smete gasiti električne instalacije, kao ni slučajno prosuto jestivo ulje koje je palo na vrelu i usijanu ringlu od šporeta. U prvom slučaju može doći do strujnog udara opasnog po život, a u drugom slučaju ukoliko prospete vodu na usijanu ringlu sa još zapaljenim jestivim uljem, samo ćete pospešiti vatru i plamen, jer voda u dodiru sa usijanim predmetima stvara (zbog visoke temperature) zapaljivi takozvani ˝praskavi˝ gas, veoma eksplozivan i opasan.

3) Ukoliko se zapalila električna lampa, ne paničite (nikada), već pažljivo sa nekim izolovanim kleštima ˝otkinite˝ kabl iz strujnog napajanja i tek onda možete poprskati lampu vodom i nakon toga izneti je negde van stana/kuće, jer svaka goriva materija stvara otrovne produkte.

4) Dok, na primer, televizor, mislimo na stari tip TV aparata, sa katodnom cevi, nikako ne treba gasiti vodom, jer on u sebi poseduje uređaj koji akomulira (skuplja) i zadržava jedno određeno vreme električni naboj. Ovaj uređaj je najbezbednije gasiti priručnim sredstvom kao što je neko debelo ćebe ili prekrivač. U ovom slučaju nemojte žaliti najbolje ćebe (može i jorganski prekrivač), jer je ipak ono jeftinije nego nameštaj ili u najgorem slučaju, celo domaćinstvo sa pokućstvom.

5) Da budemo iskreni, ako nemate ništa pri ruci sem vode najsigurnije je isključiti elekrično napajanje u celom domaćinstvu, odvrtanjem svih osigurača (ukoliko je stari model keramičkih osigurača) ili isključiti sklopke kod novih tipova (takozvanih automatskih osigurača). Tek onda možete pristupiti gašenju vodom.

6) Ako se zapali sama osiguračka tabla, zbog velikog opterećenja ili neispravnosti, najefikasnije je što pre otići do glavnog ormana gde se nalazi strujomer sa tri fazna osigurača i tu prekinuti napajanje.

Napomena:

– Nikad ne paničite jer nemate vremena za to! Pre svega ovoga, okrenite broj vatrogasne službe ( za Srbiju 93) i mirno odgovorite na sva pitanja, a zatim poslušajte njihov savet bez suvišnih komentara!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

Kako osposobiti sigurnosni video nadzor

Uvid u dešavanja u i oko vaše kuće u periodu kada vi niste tu više …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *