Kako se postavlja svečani sto

Praznici i slavlja su omiljena i često prisutna pojava u našem narodu. No, ponekad i iznenadni gosti mogu biti povod za svečeni ručak ili večeru. Ako želite na najboji način da ugostite svoje prijatelje, počnite od postavljanja stola i pribora za jelo. Neka taj estetski momenat zadivi goste i otvori im apetit. Osim toga, pravilno postavljan sto pomaže boljoj organizaciji i bržoj usluzi u toku večere. Vaši gosti će sigurno primetiti da ste kulturni i pedantni i da ste ih sa mnogo ljubavi i pažnje očekivali.
Svecani sto

Kako se postavlja svečani sto

  1. Potrebno je malo koncentracije i malo planiranja tako da uskladimo broj stolica, odgovarajućih tanjira i ostalog pribora prema broju gostiju, odnosno prema broju i vrsti jela koje smo pripremili. Ne zaboravite da su vaša ljubaznost i nasmejano lice domaćina presudni da bi svečani ručak ili večera uspeli.
  2. Izaberite čist, ispeglan stolnjak kojim ćete prekriti sto. Podmetači mogu doći preko njega, ali se za svečanost nećemo oslanjati samo na njih.
  3. Dekoracija je najčešće cvetni arnažman na sredini stola ili svećnjak ili kombinovano.
  4. Neka so i biber stoje stalno na stolu, a ostali začini po potrebi.
  5. Na svako mesto postavite po jedan veći i plići stalan tanjir koji ne odnosimo pre deserta.
  6. Na stalni tanjir dolazi ili duboki tanjir ili srednji plitki tanjir kada postoji predjelo.
  7. Pred svako novo jelo koje ćete servirati na trpezu sklonite prethodne tanjire i postavite čiste preko stalnih tanjira.
  8. Tanjir za hleb stoji levo od stalnog tanjira, kao i posude za salatu, međutim, salatu ne serviramo pre nego što je potrebno.
  9. Sa iste strane treba postaviti ubrusčiće ili papirne salvete.
  10. Pribor za jelo servira se sa leve i desne strane svakog tanjira po određenim pravilima. Pribor koji poslednji koristimo treba da stoji najbliže tanjiru. Najosnovnije je znati da sve vrste noževa i kašika za supu idu sa desne strane, a obična viljuška i viljuška za ribu sa leve. Sa gornje strane tanjira stajaće pribor za sir i razne dezerte.
  11. Pribor za hvatanje hrane bi trebalo držeti na odvojenom stočiću na kome stoji hrana.
  12. Na svečanoj trpezi čaše ređamo po redosledu pića desno od tanjira. Oprez – u ovom slučaju najbliže tanjiru stoje čaše koje prve koristimo, npr. čaša za vodu i pivo, zatim za vino i sasvim desno za neko žestoko piće.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

4 komentari

  1. Avatar photo

    sjajno uputstvo!!
    em sam sve sto sam znala o postavljanju stolova zaboravila, em ovde ima i puno vise od onoga sto sam znala..

  2. Avatar photo

    Odlično,kometar kao predhodni,znala,pa zaboravila…sve pohvale za ideju i tekst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *