Kako kupovati na internetu

Da li je internet kupovina kod nas još uvek jedan veliki tabu ?
Svi smo negde od nekog čuli da je neko kupovao preko interneta manje ili više uspešno i kao u kroz maglu možemo da kažemo da nam je jasno kako sve to funkcioniše.
Ovaj tekst treba da rasvetli neke dileme i rasvetli kupovinu preko interneta.

internet-kupovina

Kako kupovati na internetu

Za početak šta nam je potrebno za kupovinu na internetu:

a) Novac (platna kartica)
b) Proizvod ili usluga (knjiga, CD, deo za auto, …)
c) Sajt za kupovinu (www.amazon.com, www.ebay.com, …)

Koje sve platne kartice postoje:

Izbor platnih kartica je velik, a za kupovinu na internetu je najbolje uzeti karticu koju ćete korisiti samo za kupovinu na internetu. Većina banaka imaju te kartice i uglavnom su besplatne. Koriste se jednostavno, ako želite da kupite nesto preko interneta na karticu uplatite iznos, obavite kupovinu i kartica opet bude bez novca i ne morate da strahujete da će je neko zloupotrebiti.

Šta sve možete kupiti preko interneta:

Preko interenta se mogu kupiti razne materijalne stvari kao što su knjige, garderoba, igračke, tehnika, ….., i sve drugo što može da se isporuči poštom. Nematerijalne stvari koje možete koristi u stvarnom svetu, kao što su avionske karte, turistički aranažmani ili usluge u virtuelnom svetu kao što su neke video igrice ili internet domeni. Kada se odlučujute za kupovinu vodite se za onim što je moguće, Mercedes A klase za 100 dolara sigurno vam neće niko isporučiti ispred kuće, kolko god da ova pounda zvuči primamljivo!

Gde kupovati:

Internet nudi mnogo, na sve strane vas vuče za rukav u nudi najrazličitije moguće stvari. Dobro obratite pažnju na sajt na kome ćete da ostavite svoje podatke sa kartice. Generalni savet je držati se velikih svetskih sajtova za kupovinu poput amazon.com, ebay.com i drugih.

Kako da budete sigurni kad kupujete preko interneta:

  1. Uvek koristite najaktuelniju verziju veb čitača i antivirusnog programa.
  2. Čuvajte svoje lozinke i koristite različite lozinke za različite servise.
  3. Otvorite četvore oči i ne ostavljajte tragove iza sebe prilikom korišćenja javnih ili tuđih računara.
  4. Ne otvarajte nezatražene imejl poruke i priloge nepoznatih pošiljalaca.
  5. Kupovinu i unos ličnih podataka obavljajte samo na sajtovima koji su zaštićeni https:// protokolom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Ivancevic

Avatar photo
sve nalbolje ;)

7 komentari

  1. Mene interesuje da li kad narucimo robu.. i platimo sve sto je potrbno mislim i transport.. kad ta porudzbina udje u nasu zemlju da li se naplacuje i postarina tj da ti postar donese da li se to racuna u cenu ili ne…:))

  2. Evo jednog site-a za prodaju knjiga:
    http://www.bookdepository.co.uk/

    Pouzdan, sa besplatnom isporukom i ogromnim brojem naslova.

    Isprobano, radi!

  3. Aleksandra Kovacevic

    Mene interesuje da li se ta kartica u banki podigne(kako se vec kaze), ili se dobije u zavisnosti da li radis.Ja sam student,pa se u to ni ne razumem ali mi treba da kupim nesto preko interneta iz Japana.I da, kako da kupis nesto iz inostranstva koji naravno imaju drugu valutu,preko te kartice? Molim vas da mi odgovorite.

  4. sta je potrebno za dobijanje kartice, i koliko se ceka na samu karticu. trebam li prvo da se prijavim na sajt paypal ili ne?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *