Kako početi štedeti

Kada se kaže ljudima na to da bi trebalo da počnu da štede 10 procenata svog prihoda, većina počne vrtiti glavom. Većina potroši sve što zaradi. Većina ljudi je takođe u dugovima do guše. Ideja da štede 10 procenata zarade, da prvo to odvoje, izgleda im neostarivo. Ali postoji rešenje.
skd283882sdc

Kako početi štedeti

Počnite od danas da štedite jedan procenat svog prihoda i da živite sa preostalih 99 procenata. Ovo je prihvatljiva svota. Ovo je brojka s kojom možete da se pomirite. Potrebno je samo malo samodiscipline i odlaganja zadovoljenja želja da bi ste uštedeli jedan procenat svakog meseca. Ako zarađujete 1.000 dolara mesečno, jedan procenat je 10 dolara mesečno, ili samo 10 centi dnevno.

Svakog dana kada dođete kući, stavite svoj dnevni iznos u kasu. Jednom mesečno uzmite svoju sakupljnu ušteđevinu i stavite je u banku na svoj račun za finansisku slobodu. Ovo vam se može činiti kao skroman početak, ali zapamtite da se „put od hiljadu kilometara počinje sa prvim korakom“.

Veoma brzo će te se navići na život sa 99 procenata prihoda. Tada podignite nivo svoje štednje na nivo od dva procenta svog mesečnog prihoda. Zatim prilagodite svoj način života da bi vam ovih 98 procenata bilo dovoljno. Ovo će vam veoma brzo preći u naviku, moći ćete bez razmišljanja i s lakoćom da živite od 98 procenata onoga što zarađujete.

Onda će te mesec za mesecom podizati nivo štednje za jedan procenat. Do kraja godine ćete verovatno štedeti 10 procenata svog prihoda. Tada će početi da se dešava još nešto neobično. Vaši dugovi će se smanjiti. Kada postanete svesni štednje i približavanja finansiskoj nezavisnosti, inteligentnije i promišljnije ćete se odnositi prema svakom izdatku. Počećete da trošite manje i da polako otplaćujete dugove, mesec za mesecom.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Željko Ćajić

SLIČNO

Kako pobediti kupoholicarku u sebi

Kako pobediti kupoholičarku u sebi

Koliko puta vam se desilo da u nekim depresivnim situacijama ili u stanju potpune euforije …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *