Kako se zaštititi od mobinga

Mobing predstavlja oblik ponašanja na radnom mestu kada se jedan zaposleni sistematski psihički zlostavlja i ponižava od strane jednog čoveka ili grupe ljudi. Cilj ovakvog zlostavljanja jeste ugrožavanje časti, ugleda, dostojanstva i integriteta osobe, kao i eliminacija sa radnog mesta. Ovaj fenomen prisutan je u celom svetu, ali u razvijenim zemljama postoje i razvijeni sistemi za kažnjavanje onih koji mobing vrše.

S toga mobing predstavlja najveći problem u zemljama u razvoju gde ljudi još uvek nemaju razvijenu svest o načinima sprečavanja ovakvog ponašanja. U tekstu koji sledi, razložićemo i analizirati na koji način se zaštititi od maltretiranja na radnom mestu.
mobing

Kako se zaštititi od mobinga

  1. Da biste se zaštitili od mobinga, najpre ga morate prepoznati. Znaćete da ste žrtva mobinga ukoliko vas na radnom mestu pretpostavljeni stalno izlažu psihičkoj i fizičkoj torturi, daju vam neprimerene zadatke ili zadatke nemoguće za izvršenje, osećate se diskriminisano zbog svog pola, godina, obrazovanja, rase. Ukoliko vam saradnici ili nadređeni narušavaju ugled u društvu šireći tračeve o vama, konstantno viču na vas, ponižavaju vas kada ste u društvu kolega ili sami, isključuju vas iz dešavanja. Ako se ovo dešava i vama na radnom mestu, budite sigurni da ste i vi žrtva mobinga i spremite se da preduzmete nešto povodom toga.
  2. Usled ovakvog tretmana od strane nadređenih, zaposleni je u konstantnom strahu, a moguće je čak i da padne u depresiju u zavisnosti od jačine svog karaktera. Ukoliko se osoba ne odupre ovome i psihofizička tortura potraje dugo, strahovi i bojazni mogu prerasti i u hronične bolesti i pored napuštanja radnog mesta dovesti čak i do samoubistva.
  3. Da do ovoga ne bi došlo, potrebno je na vreme reagovati. Pre svega, potrebno je da se smirite i shvatite da niste jedini. Naoružajte se strpljenjem i krenite u borbu protiv mobinga. Ukoliko se osećate vrlo slabim i smatrate da bi bilo bolje da date otkaz, nemojte to činiti, već uzmite godišnji odmor i iskoristite ga da napunite baterije i psihički se pripremite za borbu.
  4. Najbitnije je da ostanete pribrani. Obavezno zapisujte kako i na koji način vas maltretiraju na radnom mestu, sa što je moguće više detalja. Zapisujte i datum i vreme kada se maltretiranje vrši, a ako postoje svedoci zabeležite i njihova imena. Takođe, kada vam osoba koja vrsi mobing šalje e-mailove, pisma, rešenja, dopise i drugu dokumentaciju, obavezno je kopirajte i sačuvajte.
  5. Obratite se za pomoć. Ukoliko vaša organizacija ima psihologa, obavezno otiđite do njega i objasnite svoju situaciju. Psiholog će moći da vam objasni posledice mobinga i bićete rešeniji da odbranite sebe. takođe, možete se obratiti i predsedniku sindikata ili osobi koja je u vašoj organizaciji zadužena za kadrovske poslove. Tu je, naravno, i Odbor za zdravlje i bezbednost na radu koji mora reagovati na vaš zahtev.
  6. Mobing za posledice ima pogoršanje psihičkog i fizičkog stanja i zdravlja osobe. Tu spadaju nesanica, gubitak samopoštovanja, osećaj bezvrednosti, anksioznost, gubitak apetita, poremećaji ponašanja pa čak i problemi sa srcem. Obavezno se javite lekaru koji će da utvrdi koje posledice po vaše zdravlje je ostavio mobing, što će te kasnije moći da iskoristite na sudu i zatražite naknadu za pretrpljenu štetu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *