Kako da ostanete budni na poslu

Bez obzira da li ste prethodnu noć proveli tako što se zabavljali, bili budni zbog novorođenčeta ili ste završavali projekat, sada ste na poslu i imate problema da ostanete budni. Obećali ste sebi da ćete se naspavati samo ako pregurate dan, a da vas šef ne zatekne zatvorenih očiju. Evo kako da se „naspavate”, ako želite da odete na spavanje u 8.30 ujutru i, što je još važnije, kako da se razbudite.
budni na poslu

  1. Koristite svoje čulo mirisa. Jak miris, dobar ili loš, brzo može da vas razbudi. Aromaterapeuti često preporučuju eterična ulja sledećih biljaka kako bi stimulisali nervni sistem i smanjili umor (kada osetite pospanost otvorite flašu i duboko udahnite):
    • Ruzmarin
    • Eukaliptus
    • Pepermint (jedno istraživanje je pokazalo da pepermint može da smanji umor za 15%, poveća budnost za 30% i smanji isfrustriranost za 25%.)
    • Kafa ( u zrnu ili kuvana; istraživanje je pokazalo da sam miris kafe može da razbudi.)
    • Ulje škotskog bora

    Naravno, ne držimo svi u radnom stolu na poslu eterična ulja, ali kreme za ruke ili mirišljave sveće sa ovim mirisima mogu da pomognu. Biljke poput ruzmarina i peperminta često se mogu naći sveže ili osušene u prodavnici; za brzo buđenje, uzmite prstohvat ovih biljaka, protrljajte ih i pomirišite. Kao druga opcija vam ostaje začin od ljute papričice koga, ako ga imate, pažljivo pomirišite.

  2. Koristite akupunkturu. Masiranjem bilo koje od sledećih tačaka poboljšaće vašu cirkulaciju i umanjiti umor:
    • Teme glave (laganim pokretima vrhovima prstiju)
    • Gornji deo zadnjeg dela vrata
    • Dlanove (između palca i kažiprsta)
    • Mesto odmah ispod kolena
    • Ušne resice
  3. Odspavajte. Ako imate vremena, spavanje od 15-20 minuta povećaće vam budnost za tren oka ako popijete kafu (ili kofein u bilo kom drugom obliku) pred samo spavanje.
  4. Izložite se jakom svetlu, po mogućstvu prirodnom dnevnom svetlu. Vaš unutrašnji sat reguliše se pomoću izloženosti dovoljnoj svetlosti. Čak iako se nalazite u okruženju gde je veštačko svetlo, jače svetlo je bolje. Ako možete da izađete (i kada je oblačan dan) ili da gledate kroz prozor jedan ceo minut, razbudićete se. Kada god radite, vidite da li možete da promenite mesto svetla ili da dodate neku lampu kako biste bolje osvetlili svoj radni prostor.
  5. Nek vam je neudobno.
    • Budite na nogama što duže možete. Ako baš morate da sednete, nađite što neudobniju stolicu, ali ne neku od koje će vas posle sve boleti. Obavezno neka ima prav naslon, tako da ćete morati uspravno da sedite. Nemojte da dozvolite da vam glava bude naslonjena na ruke, radni sto, zid…
    • Nek vam bude hladno. Ako vam je malo hladno, skinite džemper ili sako tako da vam definitivno bude hladno. Otvorite prozor ili uključite mali ventilator koji će vam duvati direktno u lice.
  6. Vežbajte za svojim računarom. Ako sedite, to ne znači da ne možete da koristite svoje mišiće.
  7. Izbegavajte pun stomak. Grickajte nešto ceo dan, nemojte da imate jedan obilan obrok. Ključ je da ne preterate sa unosom šećera (što će vas sigurno slomiti). Isto važi i za kofein – unos razbijte na manje doze.
    • Jabuka – slatko-kiseo ukus, zajedno sa „griženjem” razbudiće vas na zdrav način.
    • Neoljuštene semenke od suncokreta (stavite ih nekoliko u usta i otvarajte ih jednu po jednu, koristeći samo zube i jezik; ovo će zahtevati tek toliko aktivnog razmišljanja i pokreta jezikom da nećete moći za zadremate, a so suncokretovih semenki daje energiju; ljuske od semenki ispljunite u plastičnu čašu, ili čašu od papira, što je tiše moguće kako ne biste ometali druge oko sebe.)
    • Suvo grožđe
  8. Slušajte muziku koja vas diže; ako je moguće, igrajte ili pevajte uz nju, čak iako to značilo da samo klimate glavom ili pevušite. Muzika koja vas nervira ili pogađa takođe može da bude od koristi. Ali, obavezno koristite slušalice kako ne biste smetali svojim kolegama.
  9. Na svakih trideset minuta, radite jedno od sledećeg:
    • Fizičku aktivnost 2-3 minuta (skakućite, radite trbušnjake, trčite u mestu, ili šetajte).
    • Umijte se hladnom vodom.
    • Popijte čašu ledene vode (hladnoća će vas osvežiti i garantovano ćete ustajati svakih pola sata da idete u toalet; sigurno nećete zaspati sa punom bešikom).
    • Operite zube.
    • Žvaćite žvaku. Žvakaća guma stimuliše mišiće vašeg lica, postiče protok krvi u glavi i tako vam pomaže da ostanete budni i pažljivi.

Ne zaboravite da malo kofeina može puno da pomogne. Pravljenje kafe ili čaja će vas pomeriti od stola i obezbediće vam malo kofeina koji će vas razdrmati.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

pricalice

Kako da ne pričate previše

Za većinu ljudi govor je jedno od najvažnijih sredstava komunikacije i izražavanja. Različina emotivna stanja, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *