Kako doneti pravu odluku

Kada se pojave problemi na poslu ili u kući mora se odlučiti, šta da se uradi da bi se rešili. U tom momentu se nalazimo u situaciji rešavanja problema. Mnogi tada koriste tzv. neformalne metode rešavanja problema, koje se zasnivaju na tradiciji i iskustvu iz prošlosti, vezanim za slične probleme i odluke, koje su nam se već dešavale. Neki, traže savete od starijih u porodici ili prijatelja ili kolega sa posla i odlučuju na osnovu njihovih sugestija. A pojedinci se služe „kratkim rezovima“ i primene soluciju, koja je po njima jedino ispravna.

donosenje-odluke

Kako doneti pravu odluku

Da bi doneli neku odluku, prvo moramo sagledati moguće posledice koje ona donosi.

  1. Analiziramo situaciju u kojoj smo se našli. Možda to nama predstavlja problem a to ustvari i nije, ili je mnogo veći nego što nam se čini. Ako ga dijagnostikujemo kao problem, moramo da identifikujemo cilj rešenja/odluke i da tražimo uzroke nastale situacije.
  2. Ako je naš veliki problem sastavljen od više manjih, moramo da odredimo prioritete, koji zahtevaju najveću pažnju i da njih brže i adekvatnije rešavamo. Njihovo odlaganje dovodi do još većih posledica.
  3. Moramo da imamo alternativna rešenja, jer prvo na brzinu doneto, ne mora biti i najbolje. Iskušenja su uvek opasna.
  4. Ispitati slabosti i prednosti svih alternativnih rešenja i pokušati da procenimo benefit od svih.
  5. Kad izaberemo najbolje rešenje, ono mora da zadovolji naše ciljeve, način izvođenja, dostupnost, ljude koji su učesnici. To rešenje treba da nudi najveću verovatnoću za uspeh.
  6. Nakon odluke, rešavanje treba isplanirati, pripremiti plan, učestvovati ili nadgledati izvršavanje i ako je potrebno učiniti prilagođavanje raznim situacijama.

I sve korake primeniti ponovo kod svakog problema, jer se retko dešavaju isti, iako se čini da mnogo liče. Iskustvo nas uči da proces samo malo ubrzamo, ali korake ne treba preskakati.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jelena Ivković

Avatar photo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *