Kako produžiti vek trajanja gumama na automobilu

Ljudi ne smatraju gume najvažnijim delom vozila, iako one spadaju u najbitnije delove jer jedino one imaju kontakt sa podlogom po kojoj vozimo. Od kvaliteta pneumatika zavisi bezbednost i udobnost vožnje. Jako je bitno da na svom vozilu imate kvalitetne, dobro očuvane gume jer one moraju biti u stanju da prime sve sile koje deluju na njih – kada se koči, ubrzava ili skreće.
vek-trajanja-guma

Kako produžiti vek trajanja gumama na automobilu

  1. Redovno proverite gume
    Kako bi imali uvid u kakvom su stanju vaše gume, najbolje je detaljno ih pregledati jednom u dve-tri nedelje. Pregled bi trebalo da se sastoji od provere pritiska u gumama (uključujući i rezervnu) i vizuelnog razgledanja spoljne strane. Ukoliko uočite neke izbočine, posekotine ili nedostatak parčeta na gumi, obavezno odite do specijalizovanog servisa za gume, tj. vulkanizera. Pritisak u gumama igra ključnu ulogu u životnom veku i performansama guma. Pritisci u gumama se određuju za svako vozilo pojedinačno od strane proizvođača vozila. Preporučene pritiske u gumama od strane proizvođača za vaše vozilo možete naći i pročitati na poklopcu rezervoara, vratima auta, ispod haube ili u kaseti vozila.
  2. Izbegavajte agresivnu vožnju
    Mirna vožnja, bez naglih kočenja, ubrzavanja i skretanja svakako čuva gume. Agresivnom vožnjom ćete pored oštećenja guma, imati i veću potrošnju goriva. Kada nailazite na prepreku, u vidu ivičnjaka ili ležećeg policajca, prilagodite brzinu i što nežnije pređite preko prepreke. Takođe, trudite se da na putu izbegavate rupe i ne vozite prebrzo.
  3. Reglaža
    Reglaža ili centriranje trapa jeste podešavanje uglova točkova tako da su oni normalni u odnosu na put ali i međusobno paralelni. Svrha ovakvog podešavanja je bolje držanje pravca na ravnom putu i duži životni vek gume. Ako vam se prednje i zadnje gume troše neujednačeno, ali i ako vam vozilo zanosi u jednu stranu tokom vožnje, to može ukazivati na nepravilno centriran trap.
  4. Proverite opterećenje
    Za svaku gumu je propisana nosivost za koju je projektovana. Ukoliko često gumu preopterećujete, ona će se brže trošiti. Veličina koja određuje nosivost gume naziva se indeks nosivosti.
  5. Promenite pozicije guma
    Rotacija guma jeste jedan od načina da produžite njihov vek. Gume se različito troše na različitim osovinama, pa se preporučuje njihova rotacija na svakih 5.000-10.000 pređenih kilometara. Posle promene pozicija obavezno proverite i pritisak u gumama.
  6. Obratite pažnju na dubinu šare
    Jako je bitno proveriti šaru na gazećem delu gume. Pored toga što vas policija može kazniti zbog ˝izlizanih˝ guma, možete imati i problema prilikom upravljanja vozilom. Šare na gumama imaju zadatak da prijanjaju podlozi po kojoj se vozi i da omoguće bolje kočenje, pa je samim tim vrlo važna njihova dubina. Dubina šare varira u odnosu na to da li je guma namenjena za letnje ili zimsko doba godine.
  7. Skladištenje guma tokom meseci kojima se ne koriste
    Kako se gume ne bi oštetile i deformisale potrebno je pravilno ih odložiti na sigurno mesto. Gume sa felnama se skladište na drugačiji način od guma koje se ne nalaze na felnama, pa se na to treba obratiti pažnja. Detaljnije o skladištenju guma možete pročitati u tekstu „Kako pravilno skladištiti zimske i letnje gume
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

popravka branika

Kako se popravlja branik na kolima

Kako je ista tema o popravljanju branika već obrađena, nalazim za shodno da istu dopunim, …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Јел боље користити универзалне гуме, или мењати зимске и летње по потреби?

    • Avatar photo

      Svakako je bolje imati dva seta guma, tj. zimske i letnje gume, ali je jeftinija varijanta kupiti univerzalne gume, koje predstavljaju neku koliko toliko prikladnu zamenu i letnjim i zimskim gumama. U prevodu, koliko para, toliko muzike :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *