Kako produžiti vek trajanja svog automobila

Ako ste nemarni i ne vodite brigu o svom automobilu, kasnije ili pre, naićićete na probleme i velike neplanirane troškove. Nebitno koliko je auto plaćen, koliko je kvalitetan i koje je marke, ista sudbina ga čeka ako zbog lenjosti, neznanja ili zaboravnosti pravite greške u odražavanju. U ovom tekstu možete naći savete kako da vaš automobil duže traje, manje troši i bude pouzdan.
automobili

Kako produžiti vek trajanja svog automobila

  1. Jako je bitno da pročitate uputstvo koje ste dobili uz svog četvorotočkaša. Svako vozilo se razlikuje i ima svoje uputstvo kojeg se treba pridržavati. U uputstvu možete pročitati o promeni ulja, promeni tečnosti za hlađenje, vešanja i ostalih komponenti automobila. Svaki proizvođač će naznačiti kako je najbolje se ophoditi baš prema tom modelu automobila.
  2. Preporučuje se izbegavanje vožnje sa hladnim motorom. Razlog tome je što različiti delovi motora ne postižu radnu temperaturu u isto vreme, pa je najbolje prvih 10km ne prelaziti vise od 2500 obrtaja po minutu, za to vreme će svi delovi motora postići radnu temperaturu i ulje će ravnomerno podmazivati sve delove motora.
  3. Postoji nepisano pravilo da je auto koji je u garaži bolje očuvan od automobila koji je parkiran van nje. Da bi to bilo stvarno tako potrebno je da garaža ima ventilaciju ili da bude dobro provetrena kako bi se automobile brže osušio od kiše ili snega. Brzim sušenjem se sprečava korozija. Koroziju takođe možete sprečiti čestim pranjem i voskiranjem vozila. Potrebno je na dno automobila nanositi specijalne hemijske zaštite, posebno u zimskom period kada je na ulicama sneg i industrijska so.
  4. Tečnost u sistemu za hlađenje, ulje u servo sistemu, ulje za kočenje, ulje u motoru kao i ulje u menjaču treba održavati u granicama u kojima je to propisao proizvođač. Ulje u motoru direktno utiče na trajanje motora, a i potrošnju goriva, sa uljem je najbolje promeniti i filter za ulje.
  5. Kako bi sačuvali lamelu izbegavajte nepotrebno korišćenje kvačila. Navika velikog broja vozača jeste da na semaforu drže auto u prvoj brzini sa nogom na kvačilu, zbog toga definitivno, trpi lamela.
  6. Ukoliko volite brzu vožnju neminovno je da češće naglo zakočite, upravo takvom vožnjom se najviše troše kočione pločice. Jako je bitno povremeno proveriti debljinu pločica, jer ako se one istroše do metala može doći do oštećenja kočionih diskova.
  7. Pneumatici su jedna od bitnih stavki o kojima morate voditi računa ako želite da produžite vek trajanja vašeg četvorotočkaša. Sa urednim pritiskom možete smanjiti potrošnju do 10%. Ako pneumatici nisu optimalno napumpani brže se habaju i troše vise goriva. Jako je bitno da su gume i adekvatno balansirane.
  8. Ako često vozite automobil dok vam se ne upali lampica koja označava da Vam ponestaje goriva, relativno brzo možete naići na problem. Na dnu rezervoara se skupljaju nečistoće iz goriva, kada u rezervoaru ostane malo goriva, pumpa će sa ostalim gorivom povući i nečistoće sa dna što će ostaviti posledice na motor i system ubrizgavanja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

popravka branika

Kako se popravlja branik na kolima

Kako je ista tema o popravljanju branika već obrađena, nalazim za shodno da istu dopunim, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *