Kako prevazići lenjost

Često ljudi za koje mislimo da su lenji, ustvari to nisu. Oni često smatraju da im je previše kada dobiju zadatak za koji misle da treba da radi čitav tim ljudi, a ne samo pojedinac. Međutim, ponekad se radi o hroničnoj lenjosti koja nas sprečava da uradimo ono što moramo. Ovaj tekst će vam pomoći kako da se pokrenete i uradite sve što treba.

kako prevazici lenjost

Kako prevazići lenjost, početak svakog zla

  1. Pokušajte da identifikujete detalj ili problem koji vam predstavlja prepreku. Verovatno je u pitanju nešto što nije toliko ozbiljno koliko se vama čini da jeste, i nešto što možete prevazići mnogo lakše nego što mislite. Šta god da je u pitanju, ne odustajte dok ne nađete način da to prevaziđete. Zapamtite, verovatno je u pitanju jedan određeni problem ili detalj.
  2. Razmislite o važnosti problema ili cilja. Da li je to nešto što možete sebi da dozvolite da ignorišete? Da li vam neko može pomoći? Možete li da zaboravite na to i da pristupite problemu na potpuno drugačiji način? Da li preterujete sa perfekcionizmom?
  3. Ubedite sebe da možete nešto da uradite. Neko ko se možda oseća „lenjim“ ustvari ponovo preživljava neko neprijatno iskustvo iz detinjstva kada je doživeo „blokadu“. Nema potrebe da kopate po prošlosti, već pokušajte da skočite i odradite zadatak, a zatim sebi recite: „Uprkos tome što bih ranije uvek zablokirao, sada mogu da ustanem i budem vredan!“
  4. Odlučite da počnete sa radom i već ćete se naći na putu i da ga završite.
  5. Ne žurite. Raščlanite posao na male korake. Nađite način da pređete ove korake i uradite ih, opušteno, a da držite sve konce u rukama. Uvek se fokusirajte na jedan zadatak, i to onaj koji trenutno obavljate, jer ćete kasnije imate vremena da se koncentrišete i na druge. Mozak može da bude neefikasan ako je pod stalnim pritiskom da radi više stvari, a da mu je rok ograničen.
  6. Pokrenite se tako što ćete sebi reći nešto tipa: „Želim da uradim ovo, i to sada! Tako da ću prvo to da završim, a posle ću da odmaram.“ Ako treba, izgovorite ovo glasno. Nakon toga osećaćete se motivisano.
  7. Završite jedan korak i razvedrite se. Kada završite taj zadatak, osećaćete se neverovatno dobro, i onda recite sebi (naglas ako je potrebno): „Odlično, krenulo te je; nastavi tako i izguraćeš ovo do kraja“. Ostvarivanje manjih ciljeva je, ustvari, tajna velikog uspeha. Veliki uspeh čine mnogi manji konstantni uspesi.
  8. Zapamtite da sebe nagradite i za najmanju stvar koju završite ili pokušate da uradite. Ako danas uspete da uradite nešto što niste uspeli juče, treba da se počastite. Treba da sebe nagradite za svaki završen zadatak, kako biste se osećali dobro jer ste naterali sebe da završite započeto. Nakon što završite manji zadatak, nagradite sebe tako što ćete otići u šetnju na nekoliko minuta, pojesti nešto ili nagradite sebe nekakvom drugačijom nagradom/pauzom. Ovako ćete istrenirati svoj mozak da želi da radi – takođe, česte nagrade vam dižu samopouzdanje – a, to je pravi lek za lenjost. Neki kažu da bi trebalo sebe da kaznite za svaki korak koji ne uspete da obavite, ali to je loš savet, jer ćete tako samo utvrditi negativno ponašanje koje, na kraju, dovodi do izbegavanja iz straha od neuspeha.
  9. Nastavite da radite. Teško je početi, ali, kad jednom krenete, čim sebe počastite, pređite na sledeći zadatak. Što više odlažete početak sledećeg koraka, teže ćete početi. Što pre započnete, bićete samopouzdaniji – a samopouzdanje će utvrditi pozitivno ponašanje koje će vas navesti da se osećate da možete da uradite šta god poželite.
  10. Ne odustajte. Jedno je naći motivaciju, a potpuno drugo održati je kada je teško – naročito kada se pojavi problem koji niste predvideli. Što više vrdate, više ćete se osećati kao da odustajete. Kako prevazići kamen spoticanja? Non-stop sebi govorite: „stvarno želim da ovo prevaziđem“, dok ne ubedite sebe da ne želite da odustanete.
  11. Izbegavajte kauč dok ne dođe vreme za pauzu. A, kada sednete, odredite sebi vreme kada ćete se vratiti poslu ili drugim aktivnostima po kući: čitajte knjigu, perite veš, pišite prijatelju, itd.
  12. Postavite neke dugoročne planove. Ako ste sebi postavili ciljeve, imate čemu da se radujete. Izaberite ciljeve za koje treba da se pomučite i koji će vas zaista motivisati. Zamislite šta zaista želite. Mali ciljevi vam neće biti prava motivacija. Vaš cilj može da bude da uštedite da kupite kuću, crveni sportski auto ili da ostvarite svoje dugogodišnje snove (možda želite da otvorite knjižaru, igraonicu, ili pokrenete svoj posao). Napravite spisak obaveza, više i manje važnih i odredite prioritete.
  13. Napravite listu svojih želja, ciljeva i motiva ka kojima želite da težite. Sa njima na umu dobićete energiju i volju da preduzmete svaki korak koji je potreban da ih ostvarite.
  14. Napravite tablu na kojoj ćete postaviti sve svoje ciljeve i snove. Budite kreativni i koristite slike, članke iz časopisa, itd. kako biste na tabli napravili kompletnu mapu svojih snova. Svaki dan, kad se probudite, pogledajte svoju tablu i koncentrišite se na to gde želite da budete. Ovo će vam biti inspiracija za početak dana i povesti vas ka vašim snovima.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

postavljanje ciljeva

Kako postaviti ciljeve

Jedna stvar koju treba imati na umu pre nego što krenete da postavljate ciljeve jeste …

Jedan komentar

  1. Mogu reci da je ovaj clanak bio veoma koristan..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *