Kako postaviti ciljeve

Jedna stvar koju treba imati na umu pre nego što krenete da postavljate ciljeve jeste razlog zašto i želite da ih ostvarite, šta Vas motiviše u tome da ih ispunite. Kada to uradite, lagano ćete moći da krenete da pravite svoj plan za upeh. Ciljevi postoje da bi dali svrhu i pravac Vašem životu, da se ne osećate preplavljeno i zavezanih ruku. Dakle, da li ste spremni da počnete da postavljate ciljeve?!
postavljanje ciljeva

Kako postaviti ciljeve

  1. Izaberite fokus
    Pogledajte Vašu listu prioriteta. Sada izaberite barem jednu stvar na koju želite da se fokusirate iz Vaših prioritetnih oblasti. Vi svakako možete izabrati više, ali to je potpuno na Vama ukoliko mislite da možete da iskordinišete više. Možda je ipak bolje da izaberete jedan za početak pa posle možete da dodajete i više ako budete spremni da preuzmete dodatne obaveze.Uvek možete raditi na ostvarivanju jednog cilja, a zatim pređite na ostvarivanje drugog, ako smatrate da je to najbolje za vas. To ne mora da bude kilometarski dugačak spisak ciljeva Vašeg života, nego se konkretno fokusirajte na specifične ciljeve koje želite da ostvarite upravo sada. Treba da imate dugoročne životne ciljeve, ali to je druga tema.
    To takođe može da zavisi od svakog prioriteta da li Vam je potrebno da imate više ciljeva. Na primer, nečiji prioriteti mogu da budu duhovno zdravlje, jačanje svog braka, fizičko zdravlje i emotivno/mentalno zdravlje.
  2. Napišite specifične ciljeve
    Sada kada odaberete Vaš fokus, izaberite najmanje jedan konkretan cilj za svaku oblast. Pazite da ne izaberete previše opšte ciljeve, poenta jeste da budu specifični zbog čega je ovaj korak veoma važan. Takođe, veoma je važno da ih zapišete tako da možete da pratite svoj napredak.Citat koji može da pomogne u sumiranju razloga za pisanje ciljeva:
    „Zapiši to. Napisani ciljevi imaju način da pretvore želje u namere; „ne mogu” u „mogu”; snove u planove i planove u realnost. Nemoj samo da misliš o tome – zapiši ga “ – Nepoznat autor
    Pokušajte da napravite neke dugoročne i kratkoročne ciljeve, tako da imate neposredan cilj i nešto čemu ćete da težite.
    Na primer:
    Cilj Vam je: Jačanje braka
    Specifičniji ciljevi su:
    Isplanirati barem jednom mesečno putovanje sa noćenjem van kuće
    Isplanirati da provedete sa svojim partnerom najmanje 10 sati nedeljno, posebno posvećene toj osobi bez ometanja drugih.

    Ili: Fizičko zdravlje
    Isplanirajte obroke i užine za svaku nedelju, tako da imate opcije zdrave hrane u kući.
    Isplanirajte da jedete tri obroka dnevno i dve male užine. Ne preskačite doručak.
    ciljevi

  3. Razbite velike ciljeve na manje delove
    Veoma je važno razbiti veće ciljeve na manje delove kako biste lakše njima upravljali. Na primer, ako želite da izgubite 10 kilograma za 3 meseca, to bi značilo da bi trebalo da izgubite oko pola kilograma nedeljno. Samo budite oprezni da ne razbijete ciljeve previše da ispadnu nerealni. Bilo bi mnogo da pokušate da izgubite 1 kilogram dnevno.Napravite svoje ciljeve i odlučite da li će oni da budu jednogodišnji, mesečni, nedeljni ili dnevni ciljevi.

    Na primer

    Godišnji ciljevi:
    Skupiću dovoljno para da odem u Pariz.
    Mesečni ciljevi :
    Pročitaću tri knjige za mesec dana.

    Nedeljni ciljevi:
    Isplaniraću slobodno vreme u svom rasporedu da provedem sa mužem svake nedelje.

    Dnevni ciljevi:
    Ješću dobro svaki dan.

  4. Odredite datum završetkaLepo je da se postave godišnji ciljevi, ali neki ciljevi su preveliki ili premali za vremenski okvir od godinu dana. Razmislite koliko je potrebno vremena realno da biste ostvarili svoj cilj, a zatim odrediti datum da to i postignete.

    Uvek možete promeniti datum, ako treba, ali imati datum ostvarivanja cilja je veoma važno jer će Vas to motivisati da težite njemu.

  5. Radite na ostvarenju svojih ciljeva
    Proces postavljanja ciljeva zahteva samo nekoliko koraka. Ali nikada nećete postići svoje ciljeve bez odgovarajuće discipline i odlučnosti. Treba imati volju za pobedom, da želite to dovoljno jako da ćete uraditi sve što je potrebno da se to ostvari. Postavljanje ciljeva je veliki korak, ali nećete ih ostvariti ako ne preduzmete mere.Nekada to može biti porazno, kada pokušavate da postavite ciljeve po prvi put, ali ne dozvolite da Vas to demotiviše da to ne uradite. Postavljanje ciljeva može biti odličan alat da Vas motiviše i da Vam pomogne da postanete disciplinovaniji. Ako postavljanje ciljeva izgleda kao prevelik zadatak za Vas, onda rešite da ostvarite specifičniji zadatak prvo. Čak i ako ste upravo postavili jedan cilj, to je bolje nego bez ciljeva.
  6. Pratite svoj napredakOdgovornost je ključ da budete uspešni u sledećem ostvarivanju svojih ciljeva. Zapisujte sve i pratite svoj napredak. Važno je da preduzmete odgovornost. Takođe, imajte na umu da ćete biti uspešni i odgovorni ako budete iskreni, pa budite realni i otvoreni sa svim onim stvarima koje Vas muče. Ako ne uradite to, onda je odgovornost beskorisna.

    Na kraju, ne plašite se da ne uspete ili da dozvolite da Vas neki izgovor odvrati od Vaših ciljeva. Važno je da Vi učite iz svojih grešaka, ustanete i nastavite napred.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nataša Uskoković

Avatar photo

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *