Kako zameniti ulje

Kako zameniti uljeZameniti ulje na vozilu je veoma prosto, pa ipak pored toga većina vas za ovo plaća majstorima. Prvo što bi trebalo da znate redovna kontrola i zamena ulja na automobilu je veoma važna stvar, i spada u najbitniju stvar kada je u pitanju održavanje vašeg vozila. Redovna zamena ulja će u mnogome doprineti da vaš motor radi pravilno, bez pregrejavanja, a svakako će smanjiti habanje metalnih površina u motoru., što će na kraju produžiti vek trajanja vašeg motora.

Kada pričamo o zameni ulja znajte da period menjanja ulja varira u zavisnosti od motora koji imate kao i od vrste ulja koje koristite, ali okvirno ulje treba menjati na na svakih 5-10 hiljada pređenih kilometara.
Pre nego što krenemo sa postupkom zamene ulja, znajte da se pri zameni ulja u motoru uglavnom menj i filter za ulje.

U daljem tekstu ćemo objasniti ceo postupak:

1) Kupite odgovarajuće ulje koje koristite kao i filter, ako niste sigurni šta treba da kupite, pitajte na benzinskoj pumpi ili u servisu gde kupujete ulje.

2) Kada ste kupili sve sto vam je potrebno, potrebno je da vozili ugasite sačekate da se malo ohladi, postavite ga na neki kanal ako ste u mogućnosti, a ako niste onda ga jednostavno parkirate kod sebe u dvorištu, garaži ili na ulici, samo gledajte da to bude ravna površina.

3) Legnete ispod vozila, to jest ispod motora, pogledajte donji deo motora koji se najbliži zemlji, to je karter motora, mesto gde se nalazi ulje. Pogledajte na tom delu naći ćete nesto pooput čepa, rupe ili slično koje treba otvoriti, uglavnom tako što ćete ga odvijati. Pre nego što počnete da odvijate ovo, postavićete neku staru posudu ispod, u koju će ulje kasnije iscureti.

4) Kada ovo uradite sačekate da ulje iscuri u posudu, sledeći korak je da skinete i filter za ulje. Skidanje je prosto i sastoji se samo od odvijanja istog, ali uglavnom je za ovo potreban radapciger, poseban ključ kojim se ovo odvija, ali nije neophodno. Ukoliko je filter mnogo stegnut, uzmite parče šmirgle kako bi smanjili trenje, uhvatite filter tim parčetom i rukama odvijete filter.

5) Kada ste skinuli filter, i kada je ulje skroz iscurelo u posudu, zatvorite mesto na kome ste ispustili svo ulje, postavite novi filter na mesto starog filtera, i zatim na vrhu motora, kada otvorite haubu, videćete na samom motoru poklopac koji se odvija, otvorite ga rukom i sipajte novo ulje.

To je uglavnom ceo postupak zamene ulja, kao što ste videli ništa komplikovano, poterbno je samo malo dobre volje i vremena i sve ovo možete sami uraditi. Mada znajte da u današnje vreme svi servisi koji rade prodaju ulja, uglavnom nude i besplatnu zamenu ulja ukoliko ulje kupite god njih.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …