Kako pravilno skladištiti zimske i letnje gume

Skladištenje guma tokom meseci u kojima se ne koriste je neminovno ukoliko posedujete dva seta guma (zimske i letnje) tj. ako nemate gume za sve sezone (univerzalne). Način na koji skladištite gume može uticati na njihov životni vek pa je dobro pročitati i usvojiti sledeće savete, jer ćete tako biti sigurniji na drumu i uštedeti dosta novca, s’ obzirom da loši pneumatici ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju i troše više goriva. Postoje dve mogućnosti: da vam oba kompleta guma budu montirana na felne i da skladištite gume zajedno sa felnama, ili da skladištite samo gume i da prilikom zamene istih radite montažu/demontažu sa felni. Primenom saveta iz ovog teksta ćete produžiti vek trajanja guma, i učiniti pravu stvar kako one ne bi izgubile svoja osnovna svojstva do sledeće sezone.
skladistenje-guma

Kako pravilno skladištiti zimske i letnje gume

  1. PRIPREMA GUMA ZA SKLADIŠTENJE
    Pre nego što skinete gume sa automobila označite pozicije na kojima su se nalazile, npr. PL je skraćenica za prednja leva, ZD je zadnja desna i tako dalje. Prilikom montaže tih guma sledeće sezone, zadnje gume (ZD i ZL) možete montirati napred, na mesto PL i PD, a njih prebaciti pozadi. Ta rotacija guma se radi zbog toga što se gume na različitim osovinama nejednako troše. Bitno je da gume pre odlaganja dobro operete, obrišete i dobro prosušite kako biste sprečili koroziju. Izvadite sitne kamenčiće iz krampona gume kako je ne bi ˝nažuljali˝, tj. oštetili. Ako čuvamo gume bez felni, bitno je dobro ih očistiti i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane. Zatim se preporučuje pumpanje gume do 3 bara, jer će se ona svakako vremenom ispustiti.
  2. PROSTORIJA ZA SKLADIŠTENJE GUMA
    Temperatura u magacinu, podrumu ili nekoj trećoj prostoriji u kojoj planirate čuvanje guma ne bi trebalo da bude veća od 25 ºC. Svojstva gumene smeše se mogu promeniti i smanjiti vek trajanja guma ako je temperatura u prostoriji veća od 25 ºC ili ispod 0 ºC. Poželjno je da prostorija bude mračna i suva. Vlažnost ne sme biti tolika da se javlja kondenzacija na gumama. Preporučuje se da gume izolujemo od svetlosti, naročito od direktne sunčeve svetlosti i intenzivne veštačke svetlosti sa visokim UV sadržajem.
  3. NAČIN ODLAGANJA GUMA
    Kod odlaganja guma bitno je da su one odložene slobodno, u njihovom prirodnom položaju, tada se one najmanje naprežu. Jako je važno da nisu pod nekim velikim pritiskom ili torzijom. Gume koje su na felnama se skladište horizontalno, tj. vodoravno ili se obese o držače. Ako skladištite gume horizontalno, preporučuje se menjanje njihove pozicije bar jednom mesečno, kako ne bi došlo do deformacije guma. Ako posedujete gume bez felni, pravilno ćete ih skladištiti ako ih držite uspravno na podu, jednu pored druge. U tom slučaju potrebno je da ih malo zarotirate (za trećinu kruga) svakih mesec dana, kako se ne bi deformisale. Vodite računa da gume stoje pravo.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

popravka branika

Kako se popravlja branik na kolima

Kako je ista tema o popravljanju branika već obrađena, nalazim za shodno da istu dopunim, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *