Kako očistiti računar od virusa

Kako igrati jambRačunarski virusi su jako podmukli, skriveni i kao njihove biološke kolege, stalno mutiraju. Zato je vrlo bitno da znate očistiti računar od virusa.
ako sumnjate na to da je vaš računar zaražen, trebali bi preduzeti neke osnovne korake za utvrđivanje te sumnje, kao i za čišćenje eventualnih virusa.

U ovom članku ćemo vam dati neke osnovne savete šta trebate uraditi u takvim slučajevima:

1) Čim posumnjate da je vaš računar zaražen, isključite ga iz svake mreže na koju je prikačen, kao i sa internet konekciju koju imate. Sprečite da se i ostali računari zaraze, ili da u međuvremenu pokupite još neke viruse.

2) Ako već imate instaliran neki softver za skeniranje virusa, odmah ga otvorite i pokrenite skeniranje.

3) Ukoliko nemate nikakav antivirus softver, morate nabaviti jedan. Upitajte prijatelja koji on antivirus koristi i da vam pozajmi instalaciju. U krajnjem slučaju, potražite malo po internet forumima, šta ostali ljudi koriste i odakle možete skinuti neke besplatne verzije antivirusa. Evo vam i linkova ka nekim besplatnim verzijama antivirusa:
AVG Free
Avira AntiVir Personal – Free
Avast! antivirus

4) Pokrenite vaš novi antivirus i uključite skeniranje. Još uvek nemojte računar vraćati i priključivati na mrežu.

5) Imajte strpljenja i sačekajte da antivirus završki skeniranje do kraja. Ako procenite da će to trajati dugo, možete otići na ručak, večeru, neku pauzu, da uradite nešto drugo i vratite se kada se završi ceo proces.

6) Kada je skeniranje i čišćenje virusa gotovo, povežite ponovo vaš računar na internet i proverite kakvo je sada stanje i da li vam antivirus pokazuje još neke viruse.

7) Proverite da vaš antivirus zahteva ažuriranje, i ako je to potrebno update-ujte ga na noviju verziju i redovno radite skeniranje računara u potrazi za neželjenim virusima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

4 komentari

  1. Takodje možete proveriti dali vaš računar ima virusa i preko total commander-a tako što ćete proveriti dali neki folder ima ekstenziju .exe, taj folder je zaražen ili je on virus.

  2. Avatar photo

    avast free – registrujete ga sa bezveznim mejlom i sifrom i aktivira se na 356 dana rada

    skinete sa torrenta SUPERAntiSpyware Professional – sve ocisti

  3. Avatar photo

    e ovo tražim,nažalost zbog nedostatka vremena,tražila na forumu.hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *