Kako se ponašati u autobusu

Bez obzira na to kako putujemo, automobilom, busom, vozom, avionom ili brodom, ne smemo nikada zapostaviti pravila lepog ponašanja. Time ćemo dokazati da vodimo računa o svojoj okolini, što će sigurno doprineti dobrom raspoloženju naših saputnika.
bonton u autobusu

Kako se ponašati u autobusu

  1. Već sam ulazak u autobus, tramvaj, trolejbus za mnoge predstavlja poteškoću u jutarnjim i popodnevnim satima, kada su gužve na stanicama velike. Želja da se što pre uđe, da se stigne na vreme na posao, često kod mnogih toliko prevlada da zaborave na osnovna pravila lepog ponašanja, pa čak i na pristojnost. Međutim, pogrešno bi bilo u takvim, ipak izuzetnim situacijama očekivati od svih da u potpunosti kontrolišu svoje ponašanje, ali čovek može bar toliko da vlada sobom da se, pored sve žurbe, ne gura bezobzirno, da ne krči put laktovima i da pokaže određeno razumevanje za putnike starije dobi ili žene sa decom.
  2. Trudnicama, majkama s malom decom, posebno decu koja se sama voze, invalidima i starijim osobama, naročito nemoćnim treba obavezno pomoći i propustiti ih da prvi uđu. Vrlo često vidimo ružnu sliku da vrlo mladi ljudi, momci i devojke sede, udobno zavaljeni u sedište i čitajući novine ili vrlo glasno i bučno pričajući, a što je još gore zamišljeno gledajući kroz prozor, sasvim ravnodušno, ponekad i provokativno, dozvoljavaju da pored sebe stoji starija žena ili majka sa bebom. Da ironija bude veća, izvestan broj tih mladih ljudi nema ni vozne karte ali ipak smatra da je njihovo pravo samo zato što su mladi da se voze udobno i besplatno.
  3. Ako nosite sa sobom pakete ili neki prtljag, obavezno nastojite da njime ne smetate drugima. Naročito ako nosite mokar kišobran sa koga se cedi voda. Ako vidimo poznanika u busu nije baš poželjno razglabati sa njim zbog stvaranja buke u prevozu. Ostali putnici ne moraju da imaju razumevanja za vaša retka viđanja. Drugim rečima, konverzacija u prevozu svodi se na najnužnije. I još nešto, najbolje je ne upuštati se u razgovor ili prepirku sa voznim osobljem ako nam se u vožnji nešto ne dopada. Sada se svakom građaninu pruža prilika i mogućnost da telefonom dostave saobraćajnom preduzeću svoje prigovore ili primedbe, i time se treba koristiti.
  4. Nije preporučljivo ulaziti u bus s prljavim stvarima ili u zamašćenoj radnoj garderobi, koja ima neugodan miris ili je toliko prljava da ostavlja trag na sedištu. Nošenje raznih tečnosti u nedobro zatvvorenim flašama ili posudama ili živežnih namirnica sa oštrim i aprijatnim mirisom treba izbegavati ili toliko osigurati podesnom ambalažom da drugim putnicima ne pričinjava vožnju neugodnom.
  5. Pušenje je poseban problem. Pušači ne shvataju ili teško shvataju da dim njihove cigarete nije samo nepušačima neprijatan, nego mnogim putnicima ugrožava i njihovo zdravlje. Ako se suzdržimo da u vozilima saobraćajnog prevoza ne pušimo, učinili smo sigurno gest pažnje i dobrog ponašanja. Ako to ne učinimo, nemojmo se braniti od primedbi ostalih putnika, nego odmah ugasimo zapaljenu cigaretu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

Ulica

Kako se ponašati na ulici

Za ponašanje na ulici ima vrlo mnogo pravila. No većina tih pravila nama je već …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Da da, samo kako osobe bez empatije da ispostuju te informacije i promene se trajno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *