Kako se ponašati na ulici

Za ponašanje na ulici ima vrlo mnogo pravila. No većina tih pravila nama je već poznata, jer se na ulici svakodnevno nalazimo, te smo ih od ranije prihvatili i usvojili. Istina, ima detalja na koje mnogi ne obraćaju pažnju ili ih gube iz vida, zato nikada nije suvišno da se u jednom kratkom pregledu podsetimo na situacije u kojima se možemo naći kada se krećemo ulicom.
Ulica

Kako se ponašati na ulici

  1. Kada muškarac u društvu žene ide pločnikom, on treba da ide uz rub pločnika, a žena na strani bližoj kući. Znači, na pločniku ne važi pravilo da žena i starije osobe idu s desne strane. One treba da idu sa one strane gde je opasnost od vozila vrlo mala. Ići rubom pločnika je opasno jer vozila mogu ponekad da povrede neopreznog pešaka. Medjutim zimi preti i opasnost od padanja ledenica i snega sa krova i da je bolje da tad promene mesta, tj. da ne idu tik uz kuće već rubom pločnika.
  2. Ako hodamo sami, a put je tako uzak da se ne možemo mimoići sa osobom koja nam ide u susret, muškarac obavezno propušta ženu da prodje prva. To će uvek učiniti ako je u pitanju uzak prolaz ili velika bara posle kiše u prolazu.
  3. U današnje doba, saobraćaj je iz dana u dan sve veći i kada je pešaka na ulicama gradova sve više kretanje ulicama zahteva veliku opreznost i spretnost. Nije ni malo čudno što mnogi koji dodju u grad ne mogu na ulici tako lako da se snadju i što treba da prodje izvesno vreme dok steknu navike disciplinovanog pešaka.
  4. Kretanje ulicom ima svoj ritam, i u taj ritam i tempo moramo se uključiti ako ne želimo da doživimo neprijatnosti i nezgode. Ako postoji ozbiljan razlog da požurimo negde, onda je najbolje kretati se rubom pločnika ili uz same kuće. Tako ćemo najlakše obići one koji idu sporije.
  5. Zaustavljanje na trotoaru za vreme živog uličnog saobraćaja treba izbegavati. Ako već želimo da se zaustavimo s nekim našim poznanikom i izmenimo par reči, učinićemo to tako da se povučemo u stranu da bismo što manje smetali ostaim prolaznicima. A ako je taj razgovor duži, predložićemo prolazniku da se uklonimo sa ulice u neki park ili kafanu dok se ne ispričamo.
  6. Često smo svedoci kako dva prolaznika ne mogu da se mimoidju, jer po nekoliko puta krenu na istu stranu. To se neće dogoditi ukoliko se vodi računa, tako da se uvek sklanjamo na desnu stranu.
  7. Nosimo li torbu, kofer ili kesu sa namirnicama držimo je onom rukom sa koje strane prolazi manje prolaznika, a ako smo u društvu sa one strane sa koje nam nije sagovornik. Ako pada kiša i nosimo otvoren kišobran, podižemo ga iznad prolaznikovog u susretu ako je on niži rastom. U suprotnom njegova je obaveza da podigne svoj kišobran.
  8. U slučaju poledice ili nenadanog pljuska, obavezni ste da ženi koja je u vašem društvu ponudite da vas uhvati pod ruku radi sigurnijeg hodanja. U slučaju da odbije, nemojte je više nagovarati.
  9. U svim slučajevima muškarac daje prednost ženi osim ako se ne naleti na invalida, starca, nemoćnog muškarca, trudnicu ili majku sa bebom.
  10. Pozdravljanje i odzdravljanje na ulici traži odredjenu veštinu i odredjene navike. Ako sretnemo dobrog poznanika koga dugo nismo videli zaustavljamo se i pozdravljamo sa njim. Inače se na ulici pozdravlja naklonom glave, a muškarci skidanjem šešira. Ako smo sa nekim veoma prisni možemo ga pozdraviti mahnuvši mu rukom ali ne dovikivanjem.
  11. Okretanje na ulici za drugima je veoma ružan običaj. To obično radimo da vidimo bolje osobu koja nas interesuje ili da proverimo da li je možda poznajemo. Okretanje na ulici je znak nevaspitanja i ako to činimo drugi će nam zameriti.
  12. Ako ste u društvu sa prijateljem pa naletite na još jednog prijatelja s kojim želite da se zaustavite i proćaskate, od vas zavisi da li ćete ih upoznati. Ako to ne želite, izvinićete se prijatelju a on će se diskretno povući u stranu i sačekati da završite razgovor. Ako ih upoznate, onda ćete zajednički nastaviti razgovor.
  13. Ponekad smo primorani da zaustavimo nekog prolaznika na ulici da ga pitamo za neko objašnjenje. To se uglavnom dešava u gradu u koji smo tek došli i ne poznajemo ga dobro. Pitanje koliko ima sati treba izbegavati. Ako već nemamo sat onda nadjemo neki javni. Raspitati se za najkraći put do stanice za neku ulicu ili ustanovu potpuno je opravdano. Osobi kojoj se obraćamo za obavestenje izvinićemo se i zahvaliti.
  14. Tražiti od prolaznika da vam pripali cigaretu na ulici je jako ružan gest. Zato se nemojte iznenaditi ako vas neko odbije ili vas dovede u nezgodnu situaciju poklanjajući vam kutiju šibica. Bolje vodite računa da uvek kraj sebe imate upaljač nego se naći u ovakvoj situaciji. Prirodno je da prijatelja ili poznanika možemo zatražiti i na ulici da nam pripali, ali i u tom slučaju treba izbegavati pripaljivanje sa već upaljene cigarete drugog. Većina ljudi to ne voli, pogotovo ako onaj koji pripaljuje još i rukom pridržava tudju cigaretu.
  15. Krajnje je neukusno i ružno bacati otpatke na ulicu, kao i na svakom drugom javnom mestu, kada svuda postoje korpe za to. Izgnječene kutije cigareta, karte za bus, delovi voća, razni papiri i sl razbacani po ulici znak je krajnjeg primitivizna.
  16. Glasan govor,  bučan smeh,zviždanje i pevanje smetaju drugim prolaznicima i stoga ih treba izbegavati. Izuzetak su neke posebne proslave kada i ostali prolaznici gledaju na to blagonaklono (narodni praznik, ispraćaj vojnika, proslava mature)
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

bonton u autobusu

Kako se ponašati u autobusu

Bez obzira na to kako putujemo, automobilom, busom, vozom, avionom ili brodom, ne smemo nikada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *