Kako se ponašati na sportskim dešavanjima

Sportska takmičenja i uopšte priredbe sve više zaokupljaju slobodno vreme i omladine i odraslih .Naročito su omiljeni fudbal, boks, košarka, kao i atletika, klizanje, tenis, odbojka, rukomet i imaće ubuduće sve više svojih poklonika. Fudbalske utakmice su ipak najpopularnije i one okupljaju veliki broj ljudi raznih temperamenata i obrazovanja, koji često glasno iskazuju svoje simpatije prema određenim timovima. Zbog navijačkih strasti, koje pojedinci često ne mogu da obuzdaju, bar koliko toliko ,dolazi do nemilih scena, koje mogu da postanu neugodne ne samo za igrače, sudije ili gledaoce nego mogu i da poprime boju koja je za javnu osudu.
ponasanje na sportskim dogadjajima

Kako se ponašati na sportskim dešavanjima

  1. Navijanje, kao mogućnost ispoljavanja svojih simpatija, ali i kao odušak čoveka modernog doba, normalna je pojava i ne bi trebalo biti previše osetljiv ako je u pitanju bučno navijanje naših protivnika, simpatizera drugog tima. Inače, kome takva atmosfera smeta, bolje će biti da svoje nedeljno popodne provede uz televizor i da u miru uživa gledajući svoje ljubimce.Ali, ima navijanja koje vređa osnovne norme dobrog ponašanja. Neki navijači prave nered na tribinama, dobacuju grube i vulgarne reči sudiji i igračima, i čine ponekad prekršaje koje moraju da suzbiju organi javnog reda.
  2. Posebno je nepristojno a i za svaku osudu, vređanje nacionalnih i verskih osećanja igrača i njihovih navijača. To dovodi do nekontrolisanih izliva šovinističkih poriva, uvreda, pa i fizičkih obračuna, što sigurno ne može biti dobro ni za koga ko prisustvuje utakmici, a nanosi velike štete samom sportu, kao takmičenju koje prvenstveno treba da oplemenjava, a ne da potiče surovost i netrpeljivost.
  3. Teško je davati savete šta treba raditi u slučajevima kada se navijanje izrodi u nešto ružno, pa čak i opasno. Ipak, smatramo da je najbolje u tim trenucima sačuvati hladnokrvnost i svojim postupcima i eventualnim primedbama ne dolivati ulje na vatru.
  4. Posebno ružnu sliku daje paljenje novina na stadionu posle utakmice i bacanje mogućih otpadaka, starih novina na kojima se sedelo, omota grickalica, košpica i drugog. Izgrađuju se sve lepši i uređeniji stadioni ali i mi možemo proces kulturnijeg odnosa prema sportskim objektima da ubrzamo ako sami poklonimo tome više pažnje.
  5. U manjim, zatvorenim dvoranama svoje ponašanje moramo još bolje prilagoditi i prostoru i drugim prisutnima. Jedna od pojava koja je jako važna za gledaoce a još važnija za igrače jeste pušenje u tim zatvorenim prostorijama za vreme utakmice. Bez obzira na naviku koja je često potencirana navijačkim uzbuđenjem, na ovakvim priredbama pušači bi morali da se suzdrže od pušenja. Ako njima pušenje čini zadovoljstvo i uživanje, drugim, nepušačima ,taj dim ozbiljno može da ugrozi zdravlje, a da ne govorimo koliko dim od duvana škodi samim igračima.
  6. I još nešto. Kod ulaza i izlaza pokušajte da savladate želju da uđete ili izađete prvi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

Ulica

Kako se ponašati na ulici

Za ponašanje na ulici ima vrlo mnogo pravila. No većina tih pravila nama je već …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *