Kakopedija > Posao i novac > Saveti za karijeru > Kako se definiše intelektualna svojina

Kako se definiše intelektualna svojina

Intelektualna svojina predstavlja veoma važan segment preduzeća, pre svega jer utiče na njegovu konkurentsku poziciju na tržištu ali takođe i na njegovu ekonomsku snagu. Intelektualna svojina predstavlja pravno zaštićene inovacije jednog preduzeća, kao i znanja i iskustva koje preduzeće poseduje.
intelektualna svojina

Kako se definiše intelektualna svojina

  1. Radi se o jednom opštem, pravnom i tehničkom pojmu kojima se determinišu kreacije ljudskog uma i određeni simboli koje predstavljaju neopipljiva dobra.
  2. Podrazumeva zakonom definisana prava koja proizilaze iz intelektualnih aktivnosti u oblasti privrede, nauke, književnosti. Rezultat je inovativne sposobnosti i istraživačko-razvojne aktivnosti unutar preduzeća.
  3. Intelektualna svojina koja je zaštićena omogućuje vlasnicima isključivo pravo korišćenja predmeta koji je zaštićen, zabranu iskorišćavanja od strane drugih lica kao i prenos svojine putem ugovara. Na taj način se čuva znanje organizacije, koje je sadržano u proizvodima, dizajnima, bazama podataka, dokumentima.
  4. Zaštita prava intelektualne svojine predstavlja veoma ozbiljan problem. Zato se u svetu dosta radi na usavršavanju postojećeg sistema zaštite prava intelektualne svojine, takođe i u Srbiji su doneti brojni zakonu u skadu sa svetskim zahtevima.
  5. Portfolio intelektualne svojine čine: autorsko pravo, elementi pronalazaštva kao što su patenti, dizajni, brojna tehnloška unapređenja i znakovi razlikovanja kao na primer žig i oznaka geografskog porekla.
  6. Poznavanje intelektulane svojine je veoma važno za strategijsko odlučivanje preduzeća. Važno je za menadžere, istraživanje i razvoj, računovodsto i druge ogranizacione segmente u preduzeću. Nerazumevanje značaja intelektualne svojine može ozbiljno da ugrozi konkurentsku poziciju preduzeća i da dovede do velikih gubitaka kao što su piraterija na internetu, ugrožavanje patenta i krađa poslovnih tajni.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 1,50

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

neverbalna komunikacija

Kako neverbalno komuniciramo

Svaki put kad nekome uputimo verbalnu poruku, uputimo i neverbalnu. Sve što kažemo propraćeno je …

Ostavite odgovor