Kako se ponašati u restoranu

Kako se ponašati u restoranuVrlo je važno da se znate lepo ponašati u restoranu. Lepo ponašanje u restoranu je jedan od osnovnih delova bontona. To je idealna prilika da kao muškarac pokažete sve lepe manire koje posedujete, a da žena zablista svojom elegancijom i otmenošću. Bez obzira da li se radi o prestižnom, skupom restoranu ili gradskoj kafani, maniri jednog džentlmena i jedne dame su uvek isti.

Kako se ponašati u restoranu?

1) Prilikom ulaska u restoran muškarac ulazi prvi pridržavajući vrata ženi. Na ovaj način,on preuzima zaštitu žene od tuđih pogleda i eventualno neprijatnog ambijenta.

2) Kroz restoran, do stola, muškarac se kreće ispred žene.

3) Prilikom oblačenja ili svlačenja ženinog kaputa ili mantila, njoj pomaže isključivo muškarac sa kojim je ušla u restoran. Ne očekujte da to uradi neko od posluge restorana jer je to vaša obaveza kao pratioca. U restoranu žena ne mora da skida šešir ili kapu.

4) Izbor stola je muški deo posla ukoliko ne postoji neko od zaposlenih u restoranu ko će vas sprovesti do vašeg mesta. Prilikom odabira mesta za stolom, prepustite dami mesto koje ima lepši pogled. Uvek budite vi taj koji će da gleda samo u nju i zid iza nje. Time joj stavljate do znanja koliko vam je prijatno i lepo samo u njenom društvu. Pre nego što dama sedne, povicite joj stolicu da bi se što udobnije smestila.

5) Žena ima prednost pri izboru jela. Ako ima jedan jelovnik na stolu, prepustite ga dami. Ona saopštava svom pratiocu za šta se odlučila, a on je taj koji poručuje od konobara.

6) Pića, a pogoto vina, bira muškarac. Ako se ne razumete u izbor vina, upitajte konobara koje vam preporučuje i na eleantan način prekrijte svoje neznanje. Nemojte se praviti da sve znate jer time nećete nju fascinirati već sebe dovesti u neprijatnu situaciju.

7) Ako je naručena flaša vina, konobar prvi gutljaj sipa muškarcu da bi on probao da li je ukus ispravan.

8) Tokom jela, muškarac brine o tome da čaše budu uvek pune. Prvo punite njenu čašu ili čaše drugih gostiju, a svoju na kraju.

9) Konobara tiho dozivajte, bez dranja, zvižduka ili nekontrolisanog mahanja. Diskretnim pokretom ruke ga pozovite i budite fini i pristojni prema osoblju restorana bez obzira na njihove eventualne greške.

10) Dama prva poćinje sa jelom ili najstarija osoba za stolom. Platnenu salvetu stavite na kolena.

11) Ako vam se neko priključi sa zakašnjenjem za stolom, ustanite, pozdravite tu osobu i ako je dama pomozite joj da sedne.

12) Dama odlazi do toaleta u pratnji muškarca. Ako vam je ovo i previše formalno, onda svakako ustanite kad i dama, pridržite joj stolicu i sve to ponovite i prilikom njenog vraćanja.

13) Pri završetku jela, spustite salvetu na sto,a pribor stavi paralelno u tanjir. Time je dat znak konobaru da može da ukloni tanjire.

14) Račun plaća muškarac bez pogovora. Dama izlazi prva iz restorana.

15) Ako u restoran idete sa poslovnim partnerima, rodbinom ili prijateljima, a vi ste ih tom prilikom pozvali, prema svima se ophodite na isti način.

Napomena:

– Koliko god prethodni koraci vam delovali formalno za današnje moderno vreme, znajte da lepi maniri i ponašanje odolevaju svim promenama. Uvek i u svakoj prilici budite dama odnosno džentlmen.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dario Mirković

Avatar photo
Praksa je i u vezama najbitnija stvar. Mnogi kažu za mene da sam baš srećan sa ženama, a ja u stvari samo znam kako se treba ponašati prema njima.

SLIČNO

bonton u autobusu

Kako se ponašati u autobusu

Bez obzira na to kako putujemo, automobilom, busom, vozom, avionom ili brodom, ne smemo nikada …