Kako istrebiti puževe u vrtu

Kako istrebiti puževe u vrtuBiljke koje ste sa toliko ljubavi gajili u svom vrtu ili domu počinju da venu i pate? Prva misao je, najčešće, da su ih napali insekti, ali nemojte zaboraviti da nisu svi insekti štetočine niti su jedini krivci. Puževi takođe zagorčavaju život mnogim baštovanima.

1) Ove sluzave životinjice je malo teže uhvatiti na delu jer se preko dana kriju. Postavite im jednostavne zamke – ostavite novine na sumnjivom mestu i ujutru pogledajte ispod njih.

2) Najjednostavniji način da se izborite sa puževima je korišćenje đubriva koja sadrže hemijske otrove. Opasne materije će ubiti puževe, ali će tragovi otrova ostati na njegovoj kućici. Kućni ljubimci pa čak i deca mogu doći u dodir sa tim hemikalijama. Ostaci otrova mogu biti i uzrok trovanja ptica koje će ih pokljucati.

3) Pokušajte najpre sa bezazlenim trikovima. Postavite barijeru oko svojih omiljenih biljaka. Na primer, napravite ogradu od peska ili ljuski od jajeta. Za to vam mogu poslužiti i tanke bakarne ploče koje se ukopavaju u zemlju na dubini od nekoliko santimetara što je prilično dobro rešenje.

4) Nemojte ih posipati solju iako je to efikasan način da ih se otarasite jer tako povećavate salinitet zemljišta, a to može da škodi vašim biljkama.

5) Ostavljanje piva u malim posudama nije poželjno rešenje mada deluje. Puževi vole pivo pa će se ili utopiti u posudi ili će se otrovati alkoholom. Ali tako ćete privući veliki puževa na malom prostoru pa mogu naneti veliku štetu za kratko vreme.

6) Ako ste raspoloženi da eksperimentišete – poslušajte američke naučnike sa Havaja koji tvrde da kofein rasteruje puževe. Rastvorom koji ste dobili tako što ste u šolji vode rastvorili duplu dozu instant kafe, poprskajte zemljište ili listove (mada listovi nekih biljaka od toga gube boju). To navodno uništava nervni sistem puževa, izaziva konfuziju, ubrzava rad srca, zbog čega neće zalaziti u vašu baštu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.