Kako se rešiti mrava

Malo je štetočina kojih je se teže rešiti iz kuće od mrava. Ako vam je dojadilo da stalno nalećete na kolone mrava, moraćete stvarno da se potrudite da ove nepoželjne goste držite podalje od svoje kuće. Ovaj tekst će vam navesti sve ono što vi možete da preduzmete kako biste ih se rešili i videćete – zašto je to uspešno, da li je bezbedno za decu i kućne ljubimce i kako to da pravilno uradite.

Kako se rešiti mrava

kako ukloniti mrave

  1. Ubijte kraljicu. Najbolji način da se rešite mrava je da uništite izvor: kraljicu mrava. Ona proizvodi veliki broj mrava, i, ubijajući je, uništićete i njih. Kraljicu ćete naći unutar mravinjaka – ona je prilično stidljiva i kriće se na dnu.
  2. Zatvorite menzu za mrave. Razlog što mravi dolaze u vaš skromni dom je što tu nalaze besplatnu hranu za sve (ili su je bar nalazili i sada se nadaju da će je opet biti). Što vam je čistija kuća, to će oni naći manje hrane za sebe i potražiće je na nekom drugom mestu.
    • Obrišite sve površine. Stolove i radne površine bi trebalo redovno da čistite rastvorom od izbeljivača ili sirćeta. Obavezno se držite svog režima čišćenja (ili ga, čak, unapredite): brišite, potirite i usisavajte redovno.
    • Hranu stavljajte u vakuumirane posude. Ovako će vam hrana ujedno ostati i sveža.
    • Sudopera neka vam je uvek čista: ne ostavljajte prljave sudove, vodu koju će mravi piti, a ni hranu u slivniku. Pročitajte članak: kako otpušiti sudoperu.
    • Posudu za hranu za kućnog ljubimca stavite u malo veću posudu u koju ćete sipati i malo vode čime ćete oko hrane za ljubimca napraviti šanac koji mravi teško mogu da pređu (kada biste to isto mogli da uradite i oko svoje kuće!)
  3. Zgazite izviđače. Kolonije redovno šalju pojedinačne mrave kako bi izvideli izvore hrane. Ako vidite jednog mrava kako se šeta po vašem stolu, ne dajte mu da se živ vrati u mravinjak, jer će koloniji reći gde ste prosuli sok od jabuke. Ako izviđač uspe da se vrati u mravinjak i dovede prijatelje, oni će pratiti miris i kretaće se u koloni, jedan iza drugog. Ako niste spremni da ih namamite, kao što će kasnije u tekstu biti opisano, onda ih sve pobijte. Brzo.
    • Poprskajte trag univerzalnim sredstvom za čišćenje ili rastvorom od izbeljivača, zatim ga obrišite mokrim papirnim ubrusom. Prskanje mravinjaka može biti efikasno, ali želite da budete apsolutno sigurni da ste ih sve sredili, jer u suprotnom, ubijanje jednog dela kolonije jednostavno može da ohrabri neke vrste da naprave nove kolonije, čime biste postigli upravo suprotno od onoga što ste nameravali.
    • Ako želite lakše rešenje, usisajte ih sve, pa onda usisajte neki talk ili dijatomejsku zemlju kako biste ih dokrajčili. Ovaj drugi korak je važan da biste bili sigurni da u svom usisivaču niste mravima napravili novi dom.
  4. Zabarikadirajte svoj dom. Kako su mravi jako mali, oni mogu da nađu na hiljade ulaza u vaš dom. Neki od tih ulaza se mogu lako videti, a ostale ćete otkriti tek kada vidite kolone mrava kako kroz njih marširaju.
    • Zapušite pur penom/silikonom prozore, vrata i sve pukotine kroz koje mravi mogu da se uvuku. Još jednu korist koju ćete ovim dobiti je bolja kontrola temperature i manji računi za struju. Uz to, ovo je metoda koja nosi najmanje rizika za decu i kućne ljubimce.
    • Na moguće ulaze za mrave stavite supstance koje će ih odvratiti od ulaska.
        • Dijatomejska zemlja je fin prah koji ubija mrave tako što absorbuje vlagu iz njihovih tela. Kako ona upija vlagu iz samih mrava, poželjno ju je koristiti u suvom okruženju. Takođe, ne želite da je neko iz kuće (uključujući i kućne ljubimce) udiše.
        • So je takođe vrlo delotvorna, i možete je posuti ispod vrata, pored prozora i zidova, a da ne razmišljate o posledicama.
        • Smatra se da talk u raznim oblicima odvraća mrave, mada je mehanizam na koji on funkcioniše prilično nejasan. Kreda koju koriste krojači puder za bebe obično sadrže talk i mogu se koristiti kao prepreka za mrave. Bez obzira na to koji talk koristite, imajte na umu da postoji zabrinutost u vezi sa njegovim potencijalnim kancerogenim dejstvom, mada puder za bebe i dalje koriste mnogi roditelji.
          *Mnogi izvori preporučuju korišćenje obične krede, ali ona se pravi od gipsa, a ne od talka i ova zabluda je možda posledica toga što je mešaju sa „kredom protiv mrava” (insekticid koji izgleda kao najobičnija kreda, a čija je prodaja u Americi zabranjena od devedesetih godina prošlog veka).
          *Neke vrste pudera za bebe prave se od kukuruznog štirka i neće pomoći u borbi protiv mrava. Prvo proverite njegove sastojke.
        • Kukuruzno brašno može se koristiti kao oružje protiv mrava i nije otrovno ni za ljude, ni za životinje. Mravi ga pojedu, i nakon što popiju vodu, kukuruzno brašno nadođe u njihovim organima za varenje i tako ih ubije.
        • Takođe možete da primenite mirise i supstance koji mravi, iz raznih razloga, ne podnose: sirće, ulje od nane (mente), cimet, crni biber, ljuta crvena paprika, ceo karanfilić i lovorov list. Neki od njih mogu biti štetni za kućne ljubimce i iritantni za radoznalu decu.
  5. Uništite mravinjak. Ako vam mravi i dalje opsedaju kuću, i vi ćete morati to isto da uradite njihovoj kući. Ako možete da locirate mravinjak, u njega sipajte nekoliko litara ključale vode i rešićete problem. Ali, ako ne znate odakle dolaze, druga mogućnost je da ih namamite.
    • Izaberite otrov. Mešavina borne kiseline u prahu ili boraksa i javorovog sirupa je mamac koji se najčešće koristi (i od čega se nekii otrovi protiv mrava, u osnovi, i sastoje). Borna kiselina deluje na mrave i spolja (kada je u prahu, slično dijatomejskoj zemlji) i iznutra (kada je progutaju). Mravi sa sobom ponesu otrov (boraks ili bornu kiselinu) u koloniju i rašire ga. Ako pogodite količinu i tajming, možete odmah istrebiti veliku koloniju, ali to može potrajati i nekoliko sedmica, pa i meseci. Mamac koji je prejak, ubiće mrave pre nego što stignu do kolonije, a mamac koji je suviše slab samo će privremeno oslabiti koloniju, tako da ćemo vam sada dati nekoliko recepata koji su se pokazali kao efikasni u praksi:
      *1 šolja vode, 2 šolje šećera, 2 supene kašike borne kiseline
      *3 šolje vode,1 šolja šećera i 4 male kašike borne kiseline
    • Uklonite sve prepreke (iz prethodnih koraka) i sačekajte mrave da se pojave. Ne privlačite nove mrave mamcem; možete navući nove kolonije. Kada vidite trag, mamac postavite pored njega (ne na njega, jer ćete tako prekinuti njihov marš do kuće).
    • Ako imate decu i/ili kućne ljubimce, mamac stavite u teglu od džema (pogledajte odeljak Upozorenja). Dobro zatvorite poklopac i zalepite lepljivom trakom. U poklopcu probušite dve-tri male rupe i spolja na poklopac namažite malo mamca koji nije otrovan. Ako se brinete da će tegla možda biti oborena i da će se otrovni sadržaj prosuti, u teglu stavite loptice od vate.
    • Da biste sve odradili kako treba, za svaki slučaj, ostavite i malo mamca sa puterom od kikirikija (puter od kikirikija pomešan sa boraksom ili bornom kiselinom u prahu). To šta će mravi uzeti zavisi od potreba kolonije – nekad hoće slatkiše, nekad nešto sa uljem – pa ako obezbedite oboje, povećaćete verovatnoću da će uzeti mamac.
    • Dajte im svežeg mamca koliko god budu hteli da uzmu, ako treba, dodajte, i dozvolite im da to odnesu u svoj mravinjak (nemojte da ih ubijete!) Kada popune svoje zalihe, uklonite mamac – ne želite da privučete kolonije iz komšiluka.
    • Rastvor za suzbijanje mrava je lako napraviti. Potreban vam je samo alkohol koji se koristi za čišćenje (ne za piće!), deterdžent za sudove i voda. Uzmite bocu sa raspršivačem, obavezno je dobro operite i u nju sipajte kašičicu alkohola za čišćenje i oko kašičicu i po deterdženta za sudove, zatim napunite bocu vodom, dva prsta do vrha i dobro je zatvorite. Mućkajte rastvor dok se ne pojave mehurići. Kada se oni pojave, možete koristiti sprej. Ovaj rastvor je bezbedno koristiti u prisustvu dece, samo očistite nered. I, zbog alkohola u njemu, mravi će ga se kloniti. Naprskajte otvore kroz koje mravi dolaze i odlaze. Rastvor ubija sve vrste mrava sa kojima dođe u dodir, tako da ga možete koristiti i na biljkama. Ali, ako ga koristite na biljkama, ne koristite ga više od dva puta, bez obzira na to kolika je ona. On će držati sve vrste mrava podalje, ali ne nužno i druge vrste buba.
  6. Ako imate mrave koji se pojavljuju niotkuda, poslednja opcija neka vam bude sredstvo za dezinsekciju. Njegova mana je što morate da napustite prostor u kom ste ga koristili u periodu od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od toga koje ste sredstvo koristili. Pre nego što ga budete koristili, dobro se raspitajte o ovim sredstvima čitajući na internetu ili u radnjama gde se prodaju i obavezno, treba da znate koliki je prostor u kom ćete vršiti dezinsekciju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

Jedan komentar

  1. Ko ima viška vremena krene u borbu protiv mrava u stanu samostalno. Najčešći isgod se zna. Mravi pobeđuju. Moj predlog je dezinsekcija. I odmah u glavu.
    Istrebljivač mrava. Kako ga nači? Preporuka ili guglati. Svako ko je imao problema sa ovim malim napastima za da je potrebno sistematski uraditi dezinsekciju veće površine prostora u kojem su se pojavili.
    I čak kada uništavanje žutih ili crnih mrava bude uspešno, oni se mogu uporno javljati periodično, u odredjenom vremenskom intervalu, a najčešće u prolećnom periodu.
    Dakle, stručno uništavanje mrava je moj savet. Ko to treba da radi? Istrebljivač mrava. Ko zna da koristi google zna i da ga pronadje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *