Kako da odlučite koji je kućni ljubimac za vas pravi

Biranje novog ljubimca za svakoga predstavlja veliku odluku. Zapamtite da će sve što sada budete radili uticati na još jedno živo biće. Slede neke stvari o kojima treba da razmislite pre nego što se odlučite da dovedete u kuću ljubimca.
kucni ljubimci

  1. Da li je u vašoj zgradi dozvoljen pristup životinjama? Proverite da li vam je dozvoljeno da držite kućnog ljubimca, jer neki stanodavci tolerišu samo izvesne životinje.
  2. Da li je ovo pravo vreme i mesto za vas? Na šta vam odlazi vreme svakog dana? Ako radite do kasno, to neće biti fer prema novom štenetu ili mačetu, ali ne mora da predstavlja problem ukoliko se odlučite za gmizavce. Uzmite u obzir koliko vremena imate za svakodnevnu pažnju i brigu o ljubimcima. Razmislite o svojim hobijima – da li vaš izabrani ljubimac poseduje potrebne fizičke osobine i temperament da bi učestvovao u aktivnostima sa vama? Ako vas hobi odvuče od kuće, da li će neko drugi biti na raspolaganju da ga čuva dok ste vi odsutni?
  3. Kako će se vaš novi ljubimac slagati sa ostalim članovima vaše porodice ili drugim ljubimcima? Nekim životinjama je genetski urođeno da se ne slažu sa pojedinim životinjama. Istražite kojim životinjama šta odgovara; mešanje prirodnih neprijatelja se neće dobro završiti. Utvrdite da li vaš ljubimac odgovara vašem domaćinstvu.
  4. Da li ste spremni za finansijsku obavezu? Finansijski troškovi prevazilaze početnu cenu koju ste morali da platite da biste ljubimca doveli u kuću; na njih morate da računate sve dok je vaš novi član porodice živ. Neophodna novčana briga za ljubimca tokom čitavog njegovog života može prilično da poraste, tako da, pre nego što ga kupite, treba da budete sigurni da ste voljni da trošite na ljubimca. Hitni medicinski slučajevi mogu brzo da se nakupe, a veterinare za seoske domaće životinje i za egzotične vrste je teže naći, tako da bi bilo dobro da pronađete nekoga unapred.
  5. Da li ćete biti spremni za emotivni uticaj ljubimca na vas? Nabavka kućnog ljubimca izazvaće emotivnu promenu u vama, od dana kada ga donesete kući, sve do dana kada vas on napusti. Razmislite o pozitivnim i negativnim uticajima koje će vaš ljubimac imati na vaše emocije.
  6. Posvećenost tokom čitavog života zaista znači tokom čitavog života. Pomislite gde biste želeli da budete za četrdeset godina pre nego što kupite kakadua ili kornjaču. Hoćete li biti voljni da potrošite veliki deo vremena i brige na svog ljubimca tokom čitavog njegovog života? Da li želite decu? Bolje bi bilo da razmislite o svemu što želite da radite u životu i da to uzmete u obzir pre nego što uletite u ulogu roditelja svom ljubimcu.
  7. Da li možete da obezbedite odgovarajući smeštaj i uslove za negu? Ako insistirate na tome da svojoj deci kupite ponija, hoće li on moći da živi na vašem posedu ili ćete morati da plaćate za njegov smeštaj? Da li je zaista u redu da u jednosobnom stanu držite dansku dogu? Koliko često će vaš ljubimac morati da ide napolje, i da li imate prilaz odgovarajućem prostoru za njegove potrebe? Da li će vaš izabrani ljubimac morati da živi u kavezu ili će biti pušten u kući? Kupite najveći kavez koji možete da priuštite ukoliko je vašem ljubimcu potreban. Da li je životinja koju želite životinja koja u svom prirodnom staništu živi u grupi? Ako je vaš ljubimac srećniji u paru ili grupi, da li ste voljni da kupite bar dva?
  8. Koliko vaš dom odgovara ljubimcu? Pre nego što dovedete novog člana porodice kući, potrebo je da budete sigurni da je mesto namenjeno za njega bezbedno i sigurno. Ukoliko imate male životinje, sklonite stvari koje bi one mogle da sažvaću, i zatvorite male rupe koje bi mogle da postanu potencijalna mesta za beg. Ne dozvolite da otrovne stvari budu dostupne vašem novom nestašnom kučencetu ili maci. Sprečavanje nezgoda i stvaranje bezbednog, sigurnog okruženja sprečiće hitne posete veterinara i činiće vas sve srećnijim i zdravijim.
  9. Obilazite mesta. Posećujte azile za životinje, odgajivače i radnje u vašem kraju. Uključite se u forume i razna udruženja. Ljudi koji imaju slične ljubimce moći će da vam pričaju o svojim iskustvima u odabiru životinje, brizi i svakodnevici pre nego što dovedete ljubimca kući.

Nadamo se da ste sada spremni da počnete da istražujete i da odlučite da li je i koji kućni ljubimac pravi za vas. Ako mislite da ste pronašli odgovarajućeg, nađite i nekoga ko će hteti da vam dopusti da se brinete o njegovom ljubimcu za vikend, jer ništa nije sigurnije od prakse.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Žarko Vikić

Avatar photo
Moja želja je da postanem uspešan veterinar. Nadam se da ću u tome uspeti. Usput, pokušaću da na ovom sajtu pomognem svima kojima su potrebni saveti u vezi kućnih ljubimaca.

SLIČNO

Kako se pripremiti za kucnog ljubimca

Kako se pripremiti za kućnog ljubimca

Pre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, morate biti svesni sledećih činjenica: – Ljubimac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *