Kako odabrati kućnog ljubimca

Usvаjаnje novog ljubimcа trebа dа bude uzbudljivo i korisno iskustvo. Kao što se porodice razlikuju tako se razlikuju i životinje. Pre nego što se odlučite za ovaj poduhvat dobro razmislite u kakvim uslovima živite, da li imate dovoljno vremena za održavanje malog bića kome je potrebna maksimalna pažnja, nega i neka vam je na umu da ljubimac nekad može predstavljati veću obavezu nego što to izgleda. Osim zabave naučno je dokazano da kućni ljubimci leče, tačnije imaju placebo efekat jer se pacijenti znatno osećaju bolje sa njima.

odabir kucnog ljubimca

Kako odabrati kućnog ljubimca

  1. Svaki kućni ljubimac zahteva vreme svojih vlasnika. Ukoliko ste sami i dosta vremena provodite van kuće za vas svakako nisu novorođenčad već životinje koje imaju dovoljno godina, koje su već naučene da same jedu, vrše nuždu i zabave se ukoliko im je dosadno. Takođe je bitno da su vakcinisane i već vođene na redovne kontrole kod veterinara.
  2. Kao i za dejt i pronalaženje partnera tako treba odabrati ljubimca koji će odgovarati vašim propisima, kome ćete pružiti ljubav ,pažnju i negu i koji će vam ostaviti dovoljno prostora za vaših pet minuta kada bi se najradije osamili. Ukoliko ste tip osobe koja najviše vremena provodi u kući onda potražite i takvog ljubimca, koji ne zahteva šetnje, mačke na primer.
  3. Neki psi kao na primer dalmatinci i terijeri su jako glasni, bučni i zahtevaju dosta prostora za trčanje, nikako nisu pogodni za stan jer sem što će komšije stalno zvati policiju zbog preterane buke i sami psi će biti tužni i utučeni. Zato za stan su prikladnije vrste buldoga i baseta kao i psi manjeg rasta.
  4. Usvаjаnje ljubimcа tаkođe znаči vezivаnje dа se plаti zа svoju hrаnu, vodu, veterinаrski pregled i drugih potrebа. Pet troškovi zаštite vаrirаju. Bitno je da se kvalitetno hrane i zdravo kao i čovek, da imaju odlične uslove za život, ukoliko su u pitanju ribice da imaju prostran akvarijum i stalno čistu vodu, hrčak, zeka, morsko prase zahtevaju prostran kavez, čistu piljevinu na kojoj spavaju i uz granulice malo svežeg voća i povrća.P re nego odaberete s kim ćete deliti životni prostor najpre se dobro informišite o svakoj životinji ponaosob.
  5. Neki kućni egzotični ljubimci, kаo kornjаčа i neke vrste pаpаgаjа, imаju dugi životni vek, duži nego kod pаsа i mаčаkа, mogu čak nadživeti i samog vlasnika. Oni tаkođe mogu dа budu mnogo veći nego što su bili kаdа su prvi put došli dа žive sа vаmа. Zato se pripremite za njih i prihvatite ih takve kakve jesu.
  6. Za porodice koje imaju decu najbolja opcija za početak su ribice. Ukoliko su deca mala, igrom slučaja i nemara mogu povrediti svog kućnog ljubimca. Jedino ako jedan od roditelja nema posao i stalno je kod kuće i ima vremena stalno da nadgleda situaciju sa detetom i kućnim ljubimcem, što je jako iscrpljujuće.
  7. Ukoliko do sada niste imali kontakt sa životinjama bilo bi pametno pre usvajanja posetiti svog lekara i testirati se na alergije.Veliki broj ljudi je alergičan na dlake i stvarno ne želite da svoje zdravlje dovodite u rizik.
  8. Ako ste u lošijom materijalnoj situaciji i nemate dovoljno para priuštiti sebi jednog divnog prijatelja najbolja solucija je posetiti bilo koji azil sa napuštenim životinjama koje jedva čekaju da nađu svog vlasnika. Osim što ćete steći prijateja za sva vremena, učinićete jedno dobro delo.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

Kako se pripremiti za kucnog ljubimca

Kako se pripremiti za kućnog ljubimca

Pre nego što se odlučite za kućnog ljubimca, morate biti svesni sledećih činjenica: – Ljubimac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *