Kako rutovati mobilni telefon

Rutovanje telefona vam omogućava administratorske opcije na Vašem telefonu koje nisu dostupne ako telefon nije rutovan. To bi bilo najprostije objašnjenje šta je rutovanje telefona, primenjuje se isključivo na Android telefonima.

Rutovanje telefona je veoma korisno ukoliko imate neki problem sa telefonom kao što je npr. prebacivanje aplikacija sa interne memorije na memorijsku karticu zbog nedostatka memorije.

Takođe je korisno za one koji vole da se igraju sa svojim telefonom. Kada rutujete telefon, možete koristiti aplikacije sa Play store-a koji rade isključivo na rutovanim telefonima, možete modifikovati Vaš telefon prema vašim potrebama tako što ćete instalirati druge teme, drugi operativni sistem (zvanične i nezvanične sisteme), korisne aplikacije koje zahtevaju rutovanje i još mnogo toga.

Ukoliko ste zadovoljni radom Vašeg telefona onda vam rutovanje nije neophodno ali možete ga uraditi ako baš želite.

Postoji mnogo načina za rutovanje telefona, ja ću Vam prikazati način koji je prilično jednostavan i dosta siguran. Na ovaj način možete rutovati skoro pa bilo koji Android telefon. Ako ste početnik, dobro se pripremite pre nego što počnete sa radom. Ograđujem se i ne preuzimam odgovornost za bilo kakve komplikacije nastale usled rutovanja Vašeg telefona.

kako rutovati mobilni

Kako rutovati telefon

  1. Preuzmite i instalirajte program Kingo Root. Ukucajte na pretraživaču naziv programa, kliknite na prvu stranicu i preuzmite program za Vaš operativni sistem i instalirajte ga, instalira se isto kao i svaki drugi program. Ovaj program će izvršiti rut na Vašem telefonu.
  2. Povežite Vaš telefon sa računarom koristeći USB kabl. Da bi program izvršio rutovanje Vašeg telefona on mora biti povezan sa računarom. Osim toga neophodno je da uključite deljenje fajlova između računara i telefona (USB skladištenje se uglavnom to zove) i neophodno je uključiti „USB debugging mode“. To ćete uključiti tako što ćete ući u settings zatim developer options zatim debugging mode, kliknite na ok i dozvolite. Ovo nije isto na svim telefonima, ali je slično i lako je uključiti. Kada budete sigurni da je računar prepoznao telefon pređite na sledeći korak.
    rutovanje telefona 2rutovanje telefona 1
  3. Pokrenite program Kingo Root, dva puta kliknite na njegovu ikonicu na radnoj površini računara. Program će spremiti telefon za rutovanje, kada dobijete poruku da diskonektujete telefon, skinite ga sa USB kabla. Sačekajte da program skine i instalira USB drajver koji odgovara Vašem telefonu. Ovaj korak je neophodan za normalan rad između programa i Vašeg telefona.
  4. Kada dobijete poruku da je drajver instaliran. Ponovo priključite telefon na USB kabl i kliknite na dugme „root.“ Tada počinje rutovanje telefona, tokom te operacije ne dirajte Vaš telefon, ne skidajte ga sa USB kabla, ne radite ništa, samo sačekajte da se završi. Kada dobijete poruku „Root succeed“ onda je rutovanje završeno. Sačekajte da se telefon restartuje i onda ga skinite sa USB kabla i zatvorite program.
  5. Nakon rutovanja naći ćete aplikaciju „SuperUser“ instaliranu, to je sasvim normalno i tu aplikaciju ne dirajte. Ona je neophodna i dosta korisna za rad sa rutovanim telefonom. Ali da biste bili sigurni da je Vaš telefon rutovan, preuzmite sa Play Store-a aplikaciju „Root check“, instalirajte je i proverite da li je Vaš telefon zaista rutovan. Ovaj korak je neophodan kako biste potvrdili da je telefon rutovan.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Palic

Hobi su mi gledanje filmova i serija. Volim IT. Fan sam serija Breaking Bad i South Park.

SLIČNO

Kako da baterija mobilnog telefona traje duže

I dok mnogi ljudi danas koriste mobilne telefone umesto fiksnih, osnovna prednost mobilnih telefona jeste …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *