Kako sačuvati pokvašeni mobilni telefon

Da li ste ikada ispustili mobilni telefon u sudoperu, ili još gore, u WC šolju? Da li ste ga ikada ostavili u džepu, a onda ubacili u mašinu za pranje veša?

Ako vam se to događa, to obično znači da ćete morati da zamenite svoj telefon, ali ponekad, ako delujete brzo, možete i da spasite svoj telefon!

pokvaseni mobilni telefon

Kako sačuvati pokvašeni mobilni telefon

  1. Izvadite ga iz vode što pre. Plastične maske na mobilnim telefonima su prilično čvrste, ali vremenom voda može da dopre do unutrašnjosti telefona. Nekada može dopreti i za veoma kratko vreme – 20 sekundi ili čak manje, pa što pre izvucite telefon! Ako ne možete doći do njega na vreme, najbolje što možete da uradite jeste da mu izvadite bateriju dok je još pod vodom. Voda može da prouzrokuje kratak spoj koji može da ošteti telefon, zato što najveća šteta nastaje kada je unutrašnjost telefona mokra, jer je tu izvor napajanja.
  2. Izvadite bateriju. Ovo je jedan od najvažnijih koraka. Nemojte traćiti vreme na razmišljanje o tome; struja i voda nikako ne idu zajedno. Prekid napajanja vašeg telefona je osnovni prvi korak da ga sačuvate. Mnoga strujna kola unutar telefona će preživeti potapanje u vodu ukoliko nisu priključena na izvor napajanja dok je telefon mokar.
  3. Ako imate GSM operatera (?), izvadite SIM karticu. Poneki ili čak svi vaši vredni kontakti (zajedno sa drugim podacima) mogu biti sačuvani na vašoj SIM kartici. Nekim ljudima je vrednije da sačuvaju te podatke i kontakte nego sam telefon. SIM kartice dobro preživljavaju vodu, ali neki od sledećih koraka zaista nisu neophodni, kao na primer: ne grejte karticu. Samo je prebrišite suvom krpom i ostavite je sa strane sve dok ne budete morali da koristite telefon.
  4. Osušite telefon. Očigledno morate da odstranite što više vode za što manje vremena, i da sprečite da dođe u dodir sa unutrašnjošću telefona. Uzmite peškir ili papirni ubrus da nežno obrišete svu vodu sa telefona i iz njega.
  5. NIKADA ne koristite fen za kosu da osušite telefon, to će uvek poterati kapi u mala strujna kola, konektore i .. komponente duboko u telefonu, a kao rezultat javiće se rđa i oksidiranje koje će stvoriti mineralizovana kapacitivna opterećenja u vezama ispod i unutar ovih integrisanih strujnih kola i konektora, i koje će na kraju učiniti da vremenom propadaju delovi telefona ili da se ceo telefon pokvari, iako vam se prvobitno činilo da će ga fen sigurno očuvati. Umesto toga, najbolji način da odstranite svu preostalu vlažnost je da je strpljivo izvučete usisivačem, tako što ćete ga držati iznad telefona oko 20 minuta da bi oterao vlažnost iz svakog dela kojem može da priđe, a podrazumeva se da ste pre toga uklonili veći deo tečnosti i vlažnosti krpom ili rukom, da tečnost ne bi ušla u usisivač. Ovaj način je bolji nego da ostavite telefon da se prirodno osuši jer sprečava da se unutra odvija proces oksidacije, koja kasnije može dovesti do problema u pravilnom funkcionisanju telefona. To je i najbrži način (za manje od trideset minuta nakon što je vaš telefon bio potopljen, može biti opet potpuno suv i u stanju da radi, naročito ako ste mogli da ga rastavite na delove) da se efikasno ukloni sva vlažnost iz telefona i da se spreči da unutrašnji delovi zarđaju. Zapamtite da vam je cilj da isisate svu vlažnost iz telefona, a ne da je oduvate još dalje unutra i stvorite još veći problem duboko unutar telefona. Nemojte samo „dozvoliti telefonu da se sam osuši“, jer duže prisustvo vlažnosti može oštetiti telefon. Skinite masku i rasklopite telefon da biste ga osušili što je moguće više. Možete takođe ostaviti telefon u činiji sa nekuvanim pirinčem preko noći. Pirinač će absorbovati svu preostalu vlažnost. Ili, možete ostaviti telefon u vreći sa pirinčem, i on će upiti vlažnost. Ostavite telefon tu najmanje 10 minuta.
  6. Proverite otvore telefona tamo gde se puni, gde se stavljaju slušalice itd. Položite ga na krpenu ili papirnu maramicu da biste videli da li i dalje ima kapljica vode koje cure iz telefona. Proveravajte svakog sata i tako radite 4-6 sati. Ako primetite da je telefon vlažan, strpljivo ponovite postupak sa usisivačem.
  7. Testirajte telefon. Nakon što ste čekali dan ili više, uverite se da svi delovi izgledaju čisto i suvo i vratite bateriju u telefon, pa vidite da li će raditi. Ako vam telefon ne radi, pokušajte da ga uključite na punjač bez baterije, i ako tad radi, onda vam treba nova baterija. A ako ne radi, pokušajte da ga odnesete u servis. Ponekad mogu da ga poprave. Ne pokušavajte da sakrijte činjenicu da je telefon bio mokar. Postoje unutrašnji indikatori koji će dokazati vlažnost.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

Kako da baterija mobilnog telefona traje duže

I dok mnogi ljudi danas koriste mobilne telefone umesto fiksnih, osnovna prednost mobilnih telefona jeste …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *