Kako spasiti mobilni koji je upao u vodu

Mobilni upao u voduVerujemo da se mnogima od vas dogodila situacija gde vam je mobilni telefon upao u vodu – reku, more, kadu, ili neki sud koji je bio napunjen tečnošću. Ne treba ni troširi reči o tome koliko voda i elektronika ne idu zajedno, ali, ukoliko se pridržavate ovih nekoliko saveta koje ćemo vam dati, postoji mogućnost da od oštećenja spasite bateriju telefona, SIM karticu, pa možda čak i ceo telefon. Za ovo će vam biti potrebne papirnate salvete, zatim pirinač, a za potrebe brzog sušenja i izvlačenja vlage iz telefona možete koristiti i jak usisivač.

1) Prvo što ne smete nikako uraditi nakon što ste vaš telefon izvadili iz vode je da ga uključite. Elektronika je verovatno zakazala i ukoliko nije sve izgubljeno, telefon ćete biti u mogućnosti da ponovo uključite tek nakon što ga detaljno osušite i očistite od vlage. Ukoliko ga uključite dok je još vlažan, pod parolom ‘samo da vidim da li još radi’, možete da izazovete kratak spoj koji će i definitivno dokrajčiti vaš telefon.

2) Rasklopite telefon na najsitnije moguće delove. Veliki broj modela mobilnih telefona imaju rasklopivu masku i tastaturu. Uklonite bateriju i SIM karticu iz telefona. Momentalnim uklanjanjem i brisanjem SIM kartice možete spasiti da zauvek i nepovratno izgubite informacije koje ste imali na kartici pre nego što vam je upala u vodu sa sve telefonom.

3) Tako rasklopljene delove prvo detaljno prebrišite papirnom salvetom kako bi uklonili vodu koja se zadržala na i u telefonu i na njegovim delovima. Vodite računa da na ovaj način uklonite što je moguće više tečnosti sa vašeg telefona. Samo telo telefona blago pritisnite kako bi na površinu isterali dodatne količine vlage do koje je nemoguće doći spolja.

4) Sledi ‘usisavanje’ telefona. Podesite vaš usisivač na najviši stepen vakuuma i držite cev usisivača na pristojnoj udaljenosti od delova telefona koje sušite ovako. Ukoliko cev isuviše približite telefonu, postoji opasnost da ćete ošteti njegovu elektroniku. Ne koristite fen! To je jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave u ovim slučajevima. Toplota će izgoreti i uništiti pinove vašeg telefona.

5) Konačno, stavite tako rasklopljene delove telefona u činiju ili teglu koju ćete prethodno napuniti pirinčem. Pirinač odlično upija vodu i uspeće da izvuče vlagu iz najsitnijih delova telefona do kojih ručno niste mogli nikako da dođete. Držite delove u tegli ili posudi minimum 4 sata, izvadite ih i ponovo sastavite telefon.

6) Ne uključujte telefon još minimum 3 dana nakon njegovog čišćenja! Nakon toga, uključite ponovo telefon i vidite da li ste nešto postigli ovom metodom. Moguće je da uprkos svemu, niste uspeli da sačuvate neke delove telefona, kao što je na primer displej telefona, ali je metoda svakako urodila plodom ako ste primorani da nakon havarije menjate samo displej, a ne ceo telefon. Touch screen telefoni su tek posebna priča, tako da srećno vam bilo!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

Zastita mobilnog telefona

Kako zaštititi mobilni telefon

Mobilni telefon već odavno nije luksuz, kao nekada. Postao nam je neophodan za održavanje kontakta …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *