Kako izvesti brz okret kolima pod uglom od 180 stepeni

Ako ste ljubitelj automobila i brze vožnje, onda vas sigurno zanima i kako izvesti brze okrete kolima pod uglom od 180 stepeni. U ovom članku ću vam objasniti kako to da izvedete ako vozite auto u rikverc ili u napred. Imajte u vidu da ovakvu vrstu poduhvata sa svojim automobilom nikad ne obavljate na otvorenim putevima i saobraćaju jer možete značajno ugroziti bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ali i svoju.

okret kolima za 180 stepeni

Kako izvesti okret kolima dok vozite u rikverc

  1. Ubacite automobil u rikverc.
  2. Unapred odredite tačku gde želite da izvedete okret. Držite pogled na njoj i počnite sa turiranjem.
  3. Nagazite gas.
  4. Naglo okrenite volan za 90 stepeni (četvrtina punog namotaja) dok istovremeno izbacujete menjač u brzinu.
    Vodite računa da je brzina dovoljno velika da biste mogli da iskoristite moment sile, tj. brzinu kretanja automobila i zaljuljate ga, ali imajte na umu da kretanje preterano velikom brzinom (većom od 70 km/h) može biti opasno i izazvati prevrtanje automobila (pokidati zub sa menjača). Okretanje volana na levu stranu zaljuljaće zadnji deo vozila na levo; ukoliko ga okrenete na desno i automobil će se zaljuljati u desnu stranu.
  5. Kada kola naprave okret, nagazite na gas i nastavite dalje.

izvodjenje okreta od 180 stepeni u autu

Kako izvesti okret kolima dok vozite napred

  1. Dok je auto u pokretu ili u nekoj brzini, ubrzavajte do umerene tačke (pri svakoj brzini većoj od  70 km/h rizikujete da izazovete prevrtanje automobila).
  2. Ubacite menjač automobil u ler ili u neutralnu brzinu da biste sprečili prednje točkove da se brzo okreću.
  3. Skinite stopalo sa papučice za gas i okrenite volan za 90 stepeni (za četvrtinu punog namotaja) dok budete jako povlačili ručnu kočnicu.
  4. Pošto se zadnji deo automobila bude okrenuo, vratite volan u njegov prvobitni položaj i ubacite u prvu brzinu.
  5. Pritisnite papučicu za gas da biste nastavili da se krećete u pravcu iz koga ste došli.

Oprez

Okretanje automobila pod uglom od 180 stepeni dok je u pokretu je teže iz sledećih razloga:

  • Lakše je okrenuti prednji deo kola, jer je teži i kretaće se brže sa povećanjem brzine kretanja.
  • Teže je zadržati kontrolu nad zadnjim delom automobila – lakši je i klizaće mnogo lakše nego prednji deo. Prevrtanje automobila ili okretanje bez ikakve kontrole su neke od potencijalnih opasnosti.
  • Uslovi na putu mogu igrati važnu ulogu u uspešnosti – i bezbednosti – izvođenja ovog manevra. Bilo koja površina koja ne izaziva dovoljno trakcije (prijanjanje) kod guma (prašina, blato, led, šljunak) učiniće brze okrete automobila težim za izvođenje, a verovatnije je i da će doći do sudara.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milorad Stanojković

Avatar photo
Automobili su oduvek bili moj najdraži hobi. Nadam se da ću svojim savetima pomoći drugima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *